Foto: Julia Marie Naglestad

Forrige uke kom Janne Heas debutalbum Wishing Well ut, til svært gode anmeldelser. Her på Musikknyheter ga vi åtte av ti poeng og skrev blant annet at det "finnes en umiddelbar nerve i vokalen, i melodiene og i tekstene på denne plata som går rett inn i hjertet av countrytradisjonen". Vi snakket om plata som en countryplate, men refererte til artister som Gillian Welch og Neil Young for å få frem at det kanskje er minst like mye folk i det lydbildet unge Hea arbeider innenfor. Men hva mener hun selv om dette?

– Jeg forholder meg ikke så mye til sjanger. Jeg har egentlig bare laget musikk som har falt meg inn. Om det er reinspikka country eller musikk med elementer fra country, folk, americana og visesang – jeg kaller det country og folk.

Ønsker at folk skal kjenne seg igjen

Dette er musikk som handler om å formidle vemod, melankoli og eksistensialisme. Hvordan lage slik musikk uten at det blir for mørkt og dystert?

– Jeg har prøvd å få melodiene til å formidle det positive man kan føle på, selv om tekstene er vemodige. Det er et poeng for meg at tekst og musikk sammen formidler kontraster, at det er vemod og håp på en gang. Og at det ofte går bra til slutt.

– Foreløpig har jeg kun skrevet om mennesker jeg kjenner og opplevelser jeg har hatt med dem – og med meg selv. Plata har blitt veldig personlig for meg, men forhåpentligvis ikke privat. Jeg opplever ofte at folk kjenner seg igjen – at man kan høre mine historier og relatere dem til seg selv og sine egne opplevelser. Da blir jeg glad.

Tro mot liveuttrykket

Albumet er spilt inn med Mari Skeie Ljones (fele), Torgeir Waldemar (gitar, banjo, backingvokal) og deg selv. En minimalistisk, men svært virkningsfull musikalsk konstellasjon. Kan du fortelle litt om hvordan dere har arbeidet?

– Jeg møtte Torgeir for en del år siden og skjønte at han var en dyktig musiker. Da jeg endelig bestemte meg for at jeg måtte gjøre noe med denne musikkdrømmen min – ellers ville den aldri bli noe av – spurte jeg Torgeir om han kunne tenke seg å hjelpe meg litt. Han sa ja, og det viste seg at vi jobbet veldig bra sammen. Det jeg trodde skulle bli én konsert, har blitt til mange konserter – og nå denne plata. Mari gikk ett år over meg på videregående, så da jeg ville ha med fele var hun den første jeg tenkte på. Heldigvis for meg sa hun også ja. Så vi tre har holdt sammen siden begynnelsen.

– Ved å la vokalen være hovedfokuset i musikken, og ved å begrense instrumenteringen til gitar og fele, føler jeg at musikken har blitt akkurat så naken og ærlig som jeg ønsket. Jeg ville også lage en plate som er så tro som mulig mot liveuttrykket. Store deler av plata er spilt inn live, bare oss tre. På Dust hører du forøvrig Arne Aasland på flygel. Han har mikset og mastret plata, og da han sendte meg filer med utkast var han frekk nok til å ha lagt på seg selv i tillegg!

– Men jeg likte hva det gjorde med låta og er takknemlig for at han tok seg den friheten. Neste gang kunne jeg tenke meg å prøve ut flere instrumenter, men jeg synes det er viktig at vokal og tekst er hovedfokuset i musikken jeg lager.Jobb, svette og tårer

Hvilke andre norske artister bør man lytte til i disse dager?

– Anton Ruud i Terapi, Torgeir Waldemar, The Good The Bad And The Zugly og Caddy – selv om jeg kanskje er litt inhabil. Dette er band og musikere som lager utrolig bra musikk, og jeg er stolt over å få lov til å samarbeide med mange av disse.

Hvordan ser kalenderen til Janne Hea ut fremover?

– Jeg blir veldig glad for alle som kjøper plata mi og for alle konserter jeg får spille. Vi skal en tur til Moskva og spille der 5. desember, og ellers skjer det en del utover våren, men ikke noe jeg kan bekrefte offentlig akkurat nå.

– Jeg har tenkt til å spille inn flere plater, men akkurat nå vil jeg bare glede meg over denne. Det er mye jobb, svette og tårer i tillegg til jubel som ligger bak, så oppfølgeren venter jeg med å tenke på til neste år.


KONKURRANSE!

Svar på følgende spørsmål og bli med i trekningen av to lekre Janne Hea-krus og to signerte eksemplarer av Wishing Well på vinyl:

Han gav ut sitt eget debutalbum tidligere i høst, og spiller gitar på Janne Heas Wishing Well. Navnet, takk!