New Jersey-musikeren Luke Elliot er en sanger og låtskriver mange har og har hatt forventninger til. Elliot har skaffet seg trofaste fans gjennom konserter på ulike klubbscener, fortrinnsvis i New York og Philadelphia, samt kritikerroste EP-utgivelser som Death Of A Widow (2010) og Provisions (2014).

Det er imidlertid det siste året at karrieren hans for alvor har fått vind i seilene. Først ble Elliot tatt under manager Christa Shaubs kyndige ledelse, som så å si beordret ham til å slutte sin daglige jobb som selger I New Jersey, flytte til New York og vie all sin tid til musikken. Deretter møtte han ved en tilfeldighet VG-journalist Eirik Mosveen bak scenen på en konsert med Chip Taylor og Jay Farrar (Son Volt) i New York, og via Mosveen havnet Elliots musikk i Halden hos musikkskribent Tom Skjeklesæther og i baren Siste Reis. Kort tid etterpå var artisten på plass i Norge for å spille konserter.

- Christa fokuserte ett hundre prosent på meg som artist. Vi jobbet mye med å utvikle stilen og uttrykket mitt. Hun viste meg plasser i New York jeg ikke visste eksisterte. Samtidig er det utrolig hvordan ting har utviklet seg etter at jeg traff Eirik Mosveen. Jeg er veldig takknemlig for måten folk i Norge har tatt imot meg på, sier Elliot til Musikknyheter.no.

Magisk følelse
Vi møter Elliot utenfor Last Train i Oslo, en bar han har hørt så mye bra om og gjerne vil oppleve. Men Last Train har ennå ikke åpnet dørene og selv om Elliot banker på og ber pent om å få komme inn, må vi finne et nytt sted å snakke. Vi havner rundt hjørnet på tradisjonsrike Hotel Bristol. Kulisser Elliot hevder å like, og som han passer inn i med sin velkledde stil og selvsikre fremtoning. Han ser seg rundt i lokalet, mens han forteller om hvordan hans første tur til Norge ga ham svarene han trengte.

- Da jeg kom hit ble jeg introdusert for et band som kaller seg The Salmon Smokers, backingbandet til artisten Henning Kvitnes fra Halden. Det var umiddelbart en helt egen kjemi mellom oss. Vi brukte kort tid på å øve inn ett sett med nok låter til å gjøre noen livejobber. De gutta der er fantastiske musikere - og mennesker, sier Elliot og legger til:

- Det var på grunn av dem at jeg valgte å reise tilbake til Norge for å spille inn debutskiva mi.

Fra desember 2014 til februar 2015 oppholdt Elliot og medlemmene i The Salmon Smokers seg i legendariske Athletic Sound studio i Halden. Der spilte de inn Elliots debutplate, Dressed For The Occassion. Albumet er produsert av ingen ringere enn John Agnello, som blant annet har jobbet med Sonic Youth, Dinosaur Jr., Patti Smith, Kurt Vile, The War On Drugs og norske band som Madrugada og Turboneger.

- Athletic er et enestående studio. Den lyden du får der gir en magisk følelse. Jeg digger også at det er analogt. Vi brukte cirka to og en halv uke på innspillingen, og forsøkte å gjøre det meste live, sier Elliot.

Fornøyd med resultatet
Han fortsetter med å greie ut om samarbeidet med Agnello.

- John er en trollmann! Første gangen jeg møtte ham, var han tydelig på at han skulle få meg til å gjøre alt jeg gjorde bedre, men uten å gå på akkord med meg selv som artist. Han har på en måte klart å utbrodere ideene mine, tatt musikken min til nye steder og utfordret meg som musiker og låtskriver.

Vennskapet mellom Elliot og Agnello oppstod også ved en tilfeldighet. En svømmetur med en barndomsvenninne førte musikeren nærmere stjerneprodusenten.

- Hun fortalte meg at hun kjente Johns datter, så da ba jeg henne gi ham en EP. Det gjorde hun, og John må åpenbart ha lyttet til den, for plutselig tok han kontakt med meg på Facebook og sa at vi måtte møtes.

At Elliot skulle til Halden og Norge for å spille inn albumet, var ingen hindring for Agnello.

- La oss dra, var hans første reaksjon. John var helt med og han er virkelig en kjernekar. Jeg ringte ham to uker før vi skulle reise, litt smånervøs over hele opplegget, og sa hva om vi ikke får det til, men John bare svarte at vi har kontroll, vi fikser dette, slapp av, sier Elliot.

- Og han hadde rett. For albumet har blitt strålende. Jeg er utrolig fornøyd med resultatet, det låter vanvittig bra, og jeg kan ikke vente med å få det ut, legger han til.

 photo lukesak2_zps8xfpk806.jpg

Vil starte innspilling av nytt album
Debuten Dressed For The Occassion slippes ikke før i september – da med lanseringskonsert på John Dee i Oslo. Før det skal imidlertid Elliot og bandet gjøre noen flere spillejobber i Norge, blant annet på Skuret i Trondheim (13. mai), Postkontoret i Oslo (28. mai), Steinkjerfestivalen (26. juni) og Isbua på Hidra (15. juli). I tillegg skal Elliot og manager Christa Shaub tilnærme seg kontakter og marked i USA, England og andre land. Manageren har strategien klar, mens Elliot på sin side er utålmodig og spillesugen.

- Albumet er klart. Ferdig innspilt, mikset og mastret. Jeg vil bare ha det ut, turnere og starte å spille inn neste album. Slik tror jeg alle musikere har det, sier han, men påpeker:

- Jeg har forståelse for at vi må dette stegvis. Det er mange som har investert i dette.

Musikknyheter.no har fått en sniklytt på albumet. Det er ingen tvil om Elliots kvaliteter som musiker og låtskriver, og som lytter føler du energien som er mellom ham og bandet. Elliot er en stødig gitarist, han spiller nydelig piano og han synger fremragende. Det er en helt egen intensitet i hans framføringer. Vakre ballader og mer rocka låter om hverandre. Selv vil han ikke kategorisere musikken sin.

- Jeg har ikke lyst til å henge en merkelapp på det jeg driver med, men jeg har forståelse for at folk har et behov for å plassere ting. Hvis man absolutt skal gjøre det med min musikk, vil jeg si at det er rock and roll.

Og legger man til Agnellos mesterlige håndverk, som er med på å løfte totalinntrykket av Dressed For The Occassion, er det ikke overraskende om Elliot snart også må være kledd for suksess.

- Det er flere som har meldt sin interesse og vi skal presentere albumet for noen plateselskap i USA ganske snart. Det blir spennende å se hva vi får ut av det. Jeg er klar og vil bare kjøre på, sier han.

Inspirert av storebrorens platesamling
Elliot har drevet med musikk siden han var guttunge. Han begynte å ta pianotimer som åtteåring, skrev sine første låter i elleveårsalderen og plukket opp gitaren midt i tenårene.

- Jeg var en ganske habil pianospiller, men hadde egentlig lyst til å slutte. Foreldrene mine nektet meg derimot å gjøre det. De var flinke til å finne ut hva vi barna var gode på, for så å veilede oss inn på de tingene. I dag er jeg veldig glad for at jeg fortsatte å spille piano, det har jeg mye igjen for som musiker og låtskriver.

- Da jeg ble 14 år fikk jeg lov til å slutte, og da begynte jeg heller å spille gitar, sier Elliot og forteller at storebrorens platesamling var en viktig inspirasjonskilde:

- Han hadde masse kul musikk og der kom jeg over Bob Dylan, Tom Waits, Nick Cave, Elvis Costello og de greiene der. Dette er artister som har vært viktige for min inspirasjon som låtskriver.

Elliot legger til at han under oppholdet i Norge også har blitt oppmerksom på flere norske band og artister.

- Jeg liker Bjørn Eidsvåg og OnklP, selv om jeg ikke skjønner hva de synger om. Ellers har jeg sans for bandene som John har jobbet med, Turbonegro og Madrugada. Det er mange dyktige folk i dette landet, sier han og røper at han også bidrar på forfatter Håvard Rems kommende album.

Elliots albumtips
Elliot er en av artistene Tidal har mest tro på i 2015 og han bidrar med jevne mellomrom med spillelister på Wimp. Her tipser han lytterne om sine favorittlåter, men hvilke album er det musikeren fordyper seg i? Til Musikknyheter.no sine lesere anbefaler Elliot følgende skiver:

Wildweed av Jeffrey Lee Pierce
The Convincer av Nick Lowe
Silvertone av Chris Isaak
Songs Of Love And Hate av Leonard Cohen
Love And Theft av Bob Dylan
Satan Is Real av The Louvin Brothers
Grievous Angels av Gram Parson
Fear Of A Black Planet av Public Enemy
Bone Machine av Tom Waits
Abattoir Blues/The Lyre Of Orpheus av Nick Cave & The Bad Seeds
All Things Must Pass av George Harrison

 photo luke_zpsayl3dxnk.jpg
Foto: Julia Naglestad/B13.no

Hør singelen "Trouble" i Wimp
Sjekk ut Elliots spilleliste i Wimp
Artistens hjemmeside her