Islandske Samaris kommer fredag tilbake til Oslo, for å spille på Parkteatret. Sist gang de besøkte byen var det i forbindelse med by:Larm, men nå er de headliner på egen konsert. I den forbindelse tok vi en prat med bandets vokalist, Jófríður, som kunne fortelle at de unge artistene virkelig trivdes godt på festivalen:

- Vi koste oss virkelig på festivalen, det var en flott mulighet til å møte våre skandinaviske venner og kolleger, i tillegg til musikkindustrimennesker fra hele verden. Vi likte godt den nære og koselige stemningen til både festivalen og byen.

Bandet gleder seg til å spille i byen igjen, og mener at konserten denne gang vil bli mer intim, siden det hele blir i litt mindre skala.

Som et islandsk band med eterisk musikk, er det lett for mennesker å stemple den som VELDIG islandsk og henvise til islandsk natur og landskap, akkurat som norske band gjerne blir linket opp mot mørke og endeløse skoger. Men synes bandet selv at den islandske naturen har noe med saken å gjøre?

- Ja og nei. Vi får mye inspirasjon fra omgivelsene, men vi liker å lage musikk som kommer innenfra. Det er vanskelig å sette fingeren på hva det er, men hvis jeg måtte gjette så er jeg sikker på at det finnes en link til naturen der.

Samaris startet bandet i ung alder, og Jófríður forklarer hvordan det hele kom sammen:

- Áslaug (klarinett) og Doddi (computer) gikk på skolen sammen i mange år. Jeg (vokal) og Áslaug har vært venner lenge siden vi begge spilte klarinett. Vi ville lage ny musikk, så vi snakket med Doddi og resultatet er Samaris.

Dette med klarinett er noe som definerer Samaris og får dem til å vises i mengden av lignende band. Da de startet bandet var det likevel en tilfeldighet at klarinetten ble en del av det musikalske bildet:

- Vi hadde en klarinett med oss i studioet, og bestemte oss for å teste den ut Det passet perfekt og vi var overrasket over at ingen hadde tenkt på dette allerede.

Samaris' tekster består av eldgamle islandske dikt og tekster, og Jófríður forteller at også dette var en ren tilfeldighet:

- Vi hadde en bok med gamle romantiske dikt i studioet, og vi trengte noe for å gjøre demo-vokaler. Vi likte det så godt at vi bestemte oss for å beholde det, og å fortsette å utforske den idéen.

Musikken til Samaris er både sårbar og massiv, øm og enorm, tidvis med tilsynelatende endeløse lydlandskap. Å overføre slike elementer til et liveshow kan være en utfordring, men Samaris har sine egne teknikker:

- Vi liker å holde det enkelt og ekte, så vi bruker den softwaren som lydene ble skapt på, og synger og spiller klarinett slik som i studio. Vi improviserer også mye, men det er for det meste slik at vi ikke skal bli lei av låtene.

Dermet ligger alt til rette for at konserten på Parkteatret 8. mai burde bli veldig så flott, og Jófríður lover at de skal forsøke å gi publikum en god, drømmende opplevelse!Billetter til konserten er i salg.
Samaris spiller også på Tou Scene i Stavanger 9. mai!