Dan Wilson, frontfiguren med den karismatiske stemmen i Liverpool-bandet The Cubical, er nå klar med album på egenhånd. Innspillingen av debuten, All Love Is Blind, startet i studioet til musiker og produsent Cato Thomassen (Cato Salsa Experience, Sivert Høyem, Vidar Vang, Monica Heldal m.fl.) i Oslo. Til tross for at plateinnspilling og turnering med The Cubical har tatt tid, har det vært i overkant mange utfordringer på veien for Wilsons utgivelse.

- Innspillingsprosessen har vært en saga. For å være ærlig, så følte jeg mange ganger at dette ikke kom til å bli noe av i det hele tatt. Jeg startet med å spille inn flere låter med bare gitar og vokal i Oslo sammen med Cato for tre-fire år siden. Sangene hadde sin sjarm og nerve, men de ble litt for nakne til et helt album. For å ikke nevne en smule mørk og deprimerende i tillegg, sier Wilson til Musikknyheter.no.

Ny start
Tilbake i Liverpool gikk Wilson i gang med å bearbeide låtene. Han ville tilføre materialet flere instrumenter og mer struktur.

- Jeg bestemte meg for å få med flere musikere, først og fremst strykere og mer gitar, og jobbe mer med låtene. Dette gjorde jeg i samarbeid med Kal Ross, som jeg tidligere hadde jobbet med i forbindelse med en kortfilm. Ross gjør vanligvis lydinstallasjoner og -design, men hjalp meg virkelig med å forme flere av låtene, spesielt tittellåta, forteller Wilson.

Opptakene foregikk over flere måneder i et lite hjemmestudio ved Sefton Park i Liverpool. En utgivelse lå likevel langt fram i tid.

- Det ble ofte en start- og stopp-prosess på grunn av jobb, turné, andre avtaler og økonomiske utfordringer. Vi brukte to låter fra Oslo som utgangspunkt, men mesteparten er faktisk innspilt på nytt med band.

Da Wilson skulle sluttføre innspillingen henvendte han seg til The Cubicals mangeårige samarbeidspartner, Keith Thompson.

- Keith produserte albumet i studioet Room with a view. I tillegg spilte vi inn et par låter en gang til og noen nye i en mer tradisjonell studiosetting. Denne fasen lignet mer på måten jeg er vant til å jobbe med sammen med The Cubical.

- Så det som startet i 2011, ble fullført i 2014 etter en rekke hindringer og nye forsøk med en svært tålmodig gjeng involvert, legger Wilson til.

Mer nedpå
Selv om musikeren, ved siden av å lede an i The Cubical, har skrevet sanger i en annen stil enn bandets direkte garasjeblues, er det enkelte som også kunne passet inn den sammensetningen.

- Jeg har stort sett skrevet låter siden jeg begynte å spille gitar for mange år siden, og alltid hatt en ambisjon om å utgi album. Noen låter har underveis vist seg å fungere bedre i The Cubical enn for meg som soloartist, uten at det var tanken da jeg skrev dem, sier han.

- All Is Well og Would Be Lovers er eksempler på låter som jeg egentlig aldri tenkte på som The Cubical-låter, men som likevel ble en del av bandets repertoar.

Likevel mener Wilson det han gjør alene, er veldig forskjellig fra bandet.

- Det er for eksempel mye mer nedpå og introvert. I tillegg bruker jeg strykere og låtene har et mykere lydbilde enn hva jeg tror folk forbinder med The Cubical. Jeg har ikke som mål at folk skal danse til musikken. Det handler mer om sangene i seg selv, og vokalen og tekstene, enn at publikum skal få lyst til å bevege seg. Temaene tar primært for seg kjærlighet, tap og savn, noe jeg antar du trenger en soloskive for å formidle, sier han.

Men:

- Jeg er overbevist om at erfaringene med disse låtene har utviklet meg musikalsk og som låtskriver, understreker han.

Personlig album
Scouseren henter som mange andre inspirasjon fra eget liv når han skriver. Samtidig bruker han også musikk, litteratur og film aktivt i prosessen.

- Albumet inneholder en del personlige blikk på sorg og tap, samtidig som jeg også liker å gjøre narr av meg selv. Det er viktig å le se gjennom tunge stunder også. Det er også en del observasjoner og politiske undertoner i tekstene, men alt i alt er det et personlig album.

All Love Is Blind er helt og holdent Wilsons prosjekt. Annerledes enn hva sangeren og låtskriveren har gjort tidligere. Nå ser han frem til å lansere det og spille låtene live.

- Jeg synes det har blitt et unik album med flere forskjellige stilarter og temaer. I juli skal jeg på en liten turné i Nederland, senere en runde i England og forhåpentligvis til flere land i Europa utover høsten. Jeg er også veldig sugen på noen jobber i Norge. Albumet har en bit av mørke i seg som jeg tror nordmenn vil kunne like og relatere til. Ambisjonen min ellers er få en låt eller to på et soundtrack. Da kan jeg spare penger og investere i et sesongkort på Anfield Road for å se alle hjemmekampene til Liverpool.

The Cubical har for øvrig nettopp gjort unna en turné i Frankrike, Tyskland, Sveits og Belgia. Bandet er i gang med innspillingen av sitt fjerde album, som forventes utgitt høsten 2016.

- Da kommer vi i hvert fall tilbake til Norge, avslutter Wilson.

Følg Dan Wilson på Facebook
Kjøp albumet her