Jeg møter Einar Stray fra Einar Stray Orchestra på Michelberger Hotel i Berlin. Michelberger Hotel viser seg å være et perfekt møtested for å slå av en prat om musikk. Einar Stray Orchestra har selv spilt i lobbyen på hotellet og på den listen er de i celebert selskap. Einar forteller videre at hotellet har for vane å arrangere "pop-up konserter" som blant annet Arcade Fire og Efterklang har vært del av.

På denne europaturnéen spiller dere 12 av 14 konserter i Tyskland. Hva er grunnen til det?

- Vi møtte en veldig lidenskapelig booker på Bylarm i 2011. Vi ville jobbe med henne og hun var tysk, så da var det veldig naturlig å begynne der. Det er veldig forfriskende å turnere i Tyskland. Det er kort avstand mellom storbyene hvor det kryr av musikkinteresserte. Det å dra på konsert er noe folk gjør uavhengig om de har hørt om bandet eller ikke. Det er rett og slett en nysgjerrighet du ikke finner så lett andre steder.

- Vi har også reist en del i Øst-Europa, hvor vi føler at folk er mye mer sultne på kultur, konserter og utenlandske band enn det vi er vandt med. I land som Tyskland og Japan er subkulturene og sub-sjangrene voksende i større grad. I tillegg er nordisk musikk blitt veldig eksotisk i mange østlige land. Vi spilte for eksempel en festival i Russland som utelukkende booker nordiske artister.

Dere har hatt en tendens til å bli booket til kirkekonserter, er det noe dere oppsøker selv?

- Jeg vet ikke om man kan kalle det ironisk; Vi blir jo ofte booket til kirker og teatersaler, selv om vi egentlig liker oss best på skitne rockeklubber. Det er noe litt pretensiøst og skummelt over å spille for et sittende publikum. Jeg tror det er de klassiske elementene i musikken vår som gjør det, selv om vi også har mye inspirasjon fra rocken.

- Nå har vi også laget en plate som setter store spørsmålstegn ved religion. Vi ble nødt til å ta en skikkelig runde innad i bandet om vi fortsatt skulle takke ja til kirker. Så kom vi frem til at det jo er nettopp der man bør gjøre det.

Fjorårets album Politricks høstet sterke kritikker over hele linja og satt til slutt igjen blant fjorårets beste norske plater.

- Den handler om å skape sin egen idé med verden, og ikke ta ting for gitt. Budskapet går i stor grad ut på å oppleve ting selv og å sette spørsmålstegn ved ting. Det er mye støy om dagen, mange gaulende stemmer som sier hva man skal tro på. Derfor er det viktig å virkelig tenke seg om, før man velger å stå inne for noe. Plata er nok en beskrivelse av den skyen man er i når man forkaster deler av det man lærer som barn og møter voksenverdenen.

Einar Stray 1 photo einar stray 2_zpsdpv7o6sd.jpg

Bandet har i stor grad fokusert på Europa med hovedvekt på Tyskland, men har langt ifra mistet sitt feste i Norge. I 2014 spilte Einar Stray Orchestra et titalls konserter i Norge, og har fortsatt troa på at tålmodighet og god musikk skal høste frukter i hjemlandet.

- Det var egentlig første gang nå at vi satt oss ned og bestemte oss for en skikkelig Norgesrunde. Vi har veldig trua på at det er potensial i Norge, vi må bare få folk til å se oss spille. Men det føles godt å bestemme seg for endelig å prøve seg litt ordentlig i Norge.

Musikken har blitt beskrevet som mektig og pompøs med elementer fra indie, pop og post-rock. Sufjan Stevens, St. Vincent, ja til og med Skrillex er alle personer som har inspirert bandet, og som med de nevnte artistene så er det kreativitet og det å pushe grenser som er viktigst for Einar og gjengen.

- Vi prøver så godt vi kan å kalle oss for et popband. Vi er fem veldig forskjellige folk både personlig og musikalsk. Vi har klassiske strykere, folkemusikkstrykere, noen har spilt i gospelband, noen i punkband. Samtidig er det i den gode popmelodien vi møtes. Det er ikke akkurat mainstreampop. Vi har mye på hjertet, og vi er veldig oppmerksomme på at vi er et politisk band. Det er jo bare våre tanker og refleksjoner, men hvorfor ikke snakke om det og prøve å forklare det litt? Jeg tror folk forstår det best når de ser oss live.

Du har fortsatt god kontakt med Moddi, hvordan startet det?

- Det startet på Myspace for mange år siden, da det var greia. Vi elsket rett og slett bare hverandres musikk. Det er jo ikke til å stikke under en stol at han er et veldig talent. Vi møttes under Bylarm i 2008 og begynte å spille med hverandre. Vi har også spilt i hverandres band. Moddi er en veldig modig artist og også blant de som er nokså uaffektet av buisnessen, musikkindustrien. Jeg spiller fortsatt i bandet hans og vi har alltid kommunikasjon rundt hverandres prosjekter.

Er det viktig for dere å slå gjennom og bli mer anerkjente?

- Det er jo dit vi vil og det er derfor vi er tålmodige. Man må ta seg tid til å utvikle seg. Hvis man hele tiden er fokusert på kvalitet, så kommer man til slutt til å bli oppdaget. Vi tar konsert etter konsert, låt etter låt

Har dere noen konkrete mål dere jobber mot?

- Vi har mange konkrete delmål. Vi skal definitivt spille på de store festivalene rundt i Europa. Det er jo ting vi sier skal skje. Det er jo igjen dette med tålmodighet, og tilfeldighet. Så er det om vi klarer å lage bra nok musikk. Vi har nesten litt usunt trua på det.

Klisjéen om den vanskelige andreplata er ikke til å stikke under en stol. Politricks var dog en kreativ oppblomstring for bandet, hvilket ikke gikk upåaktet hen hos radiokanaler og kritikere. Også i England var det flere som fikk øynene opp for bandet. Blant andre Q magazine og Dave Rowntree (trommeslager i Blur) trakk bandet til sitt bryst.

- Det har vært bra etterspørsel, men det som er mye mer interessant for oss er hvordan det har blomstret kreativt. Politricks var en veldig vanskelig plate. Det var en måte å bevise for oss selv at vi kan fortsette å lage musikk. Og nå er vi faktisk i gang med tredje plata allerede, som vi vil slippe neste år. Vi er egentlig veldig inni bobla vår. Og det er selvsagt veldig hyggelig å få med seg gode kritikker.

Hvilken retning ser du for deg på tredje plate?

- Det kommer nok til å bli en blend mellom de to platene, hvor den første plata var mer klassisk inspirert og sakral på en måte, mens Politricks definitivt var mer poppa.

Einar Stray Orchestra spiller på internasjonalen under klubbdagen på Øya den 11. August. Det er foreløpig eneste sjanse til å se de i Norge, men i 2016 forteller Einar at planen er å spille så mye som overhode mulig.

Einar Stray Berlin photo Einar Stray 3_zpscsrlm06k.jpg

Musikknyheter var til stede på bandets siste klubbkonsert i vår på Berghain Kantine i Berlin. Der viste Einar Stray Orchestra seg som et strålende liveband fulle av formidling og spilleglede. Det kan med andre ord utvilsomt anbefales å oppleve de når de returnerer til Oslo 11. August.

Alle foto: Fredrik Schibstad