1349 er en uforutsigbar gjeng innen genren norsk black metal. De har holdt på siden slutten av nittitallet, i nesten tjue år, noe som har resultert i seks studioalbum. De er det eneste black metalbandet på plakaten på Slottsfjell i år, og det er ikke overraskende en god del sortkledde mennesker som har dukket opp for å se dem. Olav er tydelig på at det er trasig å skuffe fansen, men at dette (heldigvis) ikke er den eneste spillejobben de har i sommer.

- De kan se oss sammen med en rekke andre solide metalband på Midgardsblot i Horten 22. august! Da stiller vi med fullt pyroshow, akkurat som vi ville gjort på fjellet, forklarer han.

Etter de slapp sitt siste album Massive Cauldron of Chaos i fjor har 1349 vært på lang turnè i USA. De har også sluppet sitt eget øl, både av den mørke og lyse typen.
- Hvorfor øl?
- Det er en interesse vi har hatt i mange år, og tilfeldigheter og nettverk gjorde at vi fikk sjansen til å gjøre det sammen med noen av verdens ledende på mikrobrygging.

Olav beskriver 1349 som et band som ikke gjør noe uten å ha en personlig tilknytning til det, og alle er enige om at det er meningsfylt å gjøre. Øl er en slik ting.
- Vi ønsket å lage to vidt forskjellige typer øl. En som var som bandet og vår kreative prosess, mørkt og litt vilt. Og en som kunne fungere som en tørsteslukker for konsertgjengere, og det føler vi at vi har fått til, smiler Bergene.

De siste årene har band som Mayhem og Satyricon lagt den ikoniske, skumle liksminken på hylla. Olav forsikrer om at det ikke vil skje med 1349.
- Det føles naturlig å bruke det. Det er et tilskudd til den brutale musikken. Det visuelle må komme sammen med musikken, vi lager en visjon, deler den videre, og sminken er med på fremheve brutaliteten. Det at andre slutter med det, kan ha noe med at den ikke har sjokkeffekt lenger, men det får stå for bandene det gjelder sin regning.

Etter mye frem og tilbake ser det omsider ut til at det blir film av boken Lords of Chaos som omhandler kirkebrannene og drapet som skjedde i det norske black-metalmiljøet på nittitallet. Bergene kjenner ikke til det nåværende prosjektet, men generelt er han ikke særlig overbevist over en slik films potensiale.
- Norsk black metal er en subgruppe av en subgruppe av en subgruppe. Det er så obskurt det er. Derfor ser det jo ut til at en del mennesker tenker at det er penger i å lage bøker, filmer og lignende. Men, et filmprosjekt hviler ene og alene på en god regissør og et godt manus. Jeg har ikke lest boken, men regissøren skal visst være god denne gangen!

Han fortsetter:
- Men, jeg vet også at det jobbes med å lage en slik film i Norge, der regissøren visstnok gikk på skole med Euronymus/Øystein Aarseth. Og det syns jeg er positivt. At om det skal lages film, så lages den av noen som stod nærme dette

Norsk black metal er unkektelig en merkevare, og det finnes uttallige band som vil kopiere både imaget og musikken. Olav setter fingeren på hvorfor et fåtall av dem har suksess med det, og grunnen til at det istedet oppstår flere sub-genrer:
- Vi i 1349 jobber mot å ivareta det som er den orginale norske black metalen. Det som på søttitallet kom ut av musikken til Terje Rypdal og Jan Garbarek, dette staute og tradisjonelle, men allikevel med et snev av villskap i seg, det er det som er videreført i black metal. Det kan ikke gjennskapes av alle, selv om verden har blitt et mindre sted, avslutter han.

1349 spiller på Midgardsblot i Horten 22. august, og på Hultsfredfestivalen 25. september.1349-hjemmeside
Slottsfjell
Midgardsblot