Islandske Agent Fresco slapp for noen uker siden sitt andre album Destrier. Skiva fikk full pott her hos Musikknyheter, og i den forbindelse tok vi en liten prat med bandets vokalist, Arnór Dan Arnarson om hvordan plateslippet har vært, the making of-, og hvorfor det tok så lang tid før skiva endelig kom.

Da vi pratet med Arnór Dan hadde plata nettopp kommet ut, og han kunne fortelle oss at de siste månedene hadde vært temmelig hektiske. I tillegg til at de siste dagene («og månedene, og årene») hadde vært travle, var han en tur innom sin søsters bryllup i Danmark like før plata ble sluppet, og så fort han kom hjem var det rett i gang med lytte-party, opptredener, intervjuer - og midt oppe i alt dette, en dåp for hans gudsønn.

"Destrier" har fått overveldende tilbakemeldinger fra presse både nasjonalt og internasjonalt, og selv om mange band påstår at plateanmeldelser ikke betyr noen ting eller at det kun er hva fansen mener som betyr noe, må Arnór Dan likevel innrømme at han leser anmeldelsene han kommer over. Men likevel er det ikke karakterene på anmeldelsene som er det viktigste:

«Scores og karakterer betyr ingenting for meg, alt handler om sammenhengen. Å se hvor dyptgående mange av anmeldelsene har vært er helt vanvittig. Jeg føler at vi lever i en tid hvor tålmodighet og fokus er minimalt, og å vite at så mange mennesker brukte tid og fokus på albumet vårt betyr mer enn noe annet. Det er overveldende!»

picture

Med et så langt og omfattende album, har kritikerne trukket frem mange forskjellige låter som «platas beste». Musikknyheters utsendte reagerte voldsomt på låtene Bemoan og Mono No Aware, og Arnór Dan forteller at den låta som betyr mest for ham selv er Wait For Me, en låt som er skrevet for familien hans. For videoen til låta satt han i lange tider og gikk igjennom bilder og videoer av familien samlet opp gjennom årenes løp, en smertefull prosess da store deler av materialet var av faren hans som døde da Arnór Dan var 20:

«Alt arbeidet som gikk inn å bruke våre egne private videoer og å lage en offisiell musikkvideo ut av det, er noe jeg vil verdsette for resten av livet. Så store deler av albumet dreier seg rundt mitt forhold til sinne og angst, og det er så mye kjærlighet og anger på gang i Wait For Me. Det er hjerteskjærende og oppløftende på samme tid, og er av de får låtene som fikk tårene til å renne da jeg skrev den.

Med to års promo etter debutalbumet samt andre prosjekter og studier, tok det hele fem år fra bandets forrige album (A Long Time Listening) ble sluppet, til Destrier så dagens lys. Arnór Dan forteller at det aldri var meningen at det skulle ta 3-4 år å lage det nye albumet. Uten å gå i detaljer forteller han at hovedårsaken bak utsettelsen var hans egne mentale helse:

«Jeg ville gå i dybden på angst og sinne, og mistet sakte men sikkert kontrollen. Jeg sov ikke, og mistet stemmen. Det var et rent helvete, og det føles rart å ha muligheten til å se tilbake på det nå og le litt av det – det var absolutt ingenting morsomt i det på den tiden, men i dag har vi et vakkert resultat av den rotete og gale perioden, og det gjør det hele verdt det.Alt dette kommer tydelig til syne når man hører på albumet, det er fullt av indre demoner, mørke, angst og ustabilitet. Men den tunge prossessen har likevel ikke skremt Arnór Dan bort fra å lage fler album:

«Jeg gleder meg allerede. Hvilket er helt sinnsykt med tanke på alt arbeidet som gikk inn å lage Destrier, haha!

Agent Fresco legger snart ut på turné i Storbritannia og Europa, men så langt har Skandinavia-datoene uteblitt. Arnór Dan forteller at de er på vei, og legger til med et blunk:

«Jeg fortalte booking-agenten vår at jeg ville nekte å dra på turné uten skandinavia-konserter, så enten kommer vi deres vei, eller så blir den neste turnéen til Agent Fresco en ren instrumental-turné!»

(foto: Birta Ra'n Photography og Marino Thorlacius)