6. november slipper Kolstø sitt femte album på like mange år. Tre av fire av Kolstøs foregående album har blitt nominert til Spellemann, og alle har fått strålende omtaler av anmeldere i inn- og utland. Deler av While We Still Have Light er spilt inn i Oceansound Recordings på Giske, som ligger en liten time unna hjembygda til Kolstø, Sykkylven.

Mangeårige produsent og samarbeidspartner Øyvind Røsrud Gundersen er denne gang involvert mer i skriveprosessen, noe som blant annet har medført utstrakt bruk av to trommesett, siden de begge er så glad i spille trommer. Eivind Buene, en av landets mest anerkjente samtidskomponister, har skrevet strykerarrangementene.

Vi sendte over noen spørsmål til den svært produktive artisten:


Gratulerer med nytt album! Hva var det morsomste med å spille inn While We Still Have Light?

- Takk! Då eg bestemte meg for å køyre åleine til Sveits for å skrive ferdig tekstane til albumet i ein alpelandsby. Det var artig, men dyrt, litt skummelt og eigentleg ikkje vits for eg kunne jo heller ha reist heim, vi har jo alpar på sunnmøre også. Jo forresten, eg køyrde meg ein liten svipptur til Italia ein av dagane, då gjennom ein nasjonalpark, heilt rått. DET var verdt det. Og då eg tok gondolbane opp til 3000 meters høgde (trudde eg skulle dø på veg opp) og hadde 360 graders utsikt over alpane. Passe greit. Og så fann eg jo ut av at eg ikkje ville flytte dit, for det trudde eg før eg reiste.


Hva handler albumet om?

- Tida før du må forlate nokon du likar eller vil ha, men som ikkje er bra for deg. Det kan vere eit vennskap eller eit forhold, akkurat det tidpsunktet der du skjønar, rett før det blir mørkt. Det handlar om å nyte det siste lysstreifet før du går. Dersom du vel å gjere det.

 photo kolstoslash_zpsoryngjcu.jpg


Dette er ditt femte album på like mange år, hvorfor så hyppige utgivelser?

- Eg gjer det for å irritere alle dei som meinar at ein ikkje skal gje ut album så ofte! Haha, neida. Det er berre slik eg er, eg skriv mykje. Og så har det seg slik at eg vil gje ut alt eg skriv. Det er dogma mi. For alt høyrer til i historia om mitt liv- slik desse fem albuma høyrer saman, som ein kjenslelogg frå desse fem åra. Men eg hadde jo aldri gjeve ut så mange album om eg ikkje hadde følt det var bra. Nok.


Hva er den største forskjellen på Riot Break fra 2011 og årets While We Still Have Light, synes du?

- Riot Break var ei gigantisk leikegrind. Eg visste ikkje kva eg dreiv med, produsenten (Øyvind Røsrud Gundersen) visste ikkje kva han dreiv med, så det var veldig spanande og nytt alt saman. Dei erfaringane vi no har gjort oss gjennom desse fem åra har ført til at vi kan skape akkurat det musikalske rommet vi vil vere i. Det eg har i hovudet er det som kjem ut av høgtalarane. Og det er den største skilnaden. Det og at tekst har blitt veldig mykje viktigare for meg.

Det er flere som går fra engelsk til norsk om dagen, kunne du tenkt deg å gi ut et album på norsk?

- Eg held på å skriv ny musikk for tida, og det ser ut som det neste albumet blir eit instrumental-album, då går eg jo klar av den problematikken. Hehe.


Hva var den forrige låten du hadde på repeat og digga skikkelig?

- Verste digginga eg får til her i gården er at eg høyrer på ein song tre gonger. Trur eg høyrde på den Dagny låta to gonger i forrige veke.
Det er mye bra norsk musikk om dagen. Hvilke andre norske artister mener du man bør følge med på?

- Aiming for Enrike og Splashgirl.


Hva med internasjonale skiver, noen favoritter akkurat nå?

- Nine Inch Nails- The Fragile. Blir aldri lei av Reznor, den sniken.


Hva er planere fremover? Blir det nytt album til neste år?

- Spelar releasekonsert på Blå laurdag 21.november, og ein noregsturne i jan/feb og har allereie blitt booka til ein del festivalar.
Og ja, det blir faktisk to album neste år! Eit slags best-of album med nyinnspelingar live frå Tøyenkirken og eit instrumentalalbum ein gong på hausten. Men eg har faktisk ikkje sagt ifrå til labelet om det, så no får han vel panikk. Haha.

While We Still Have Light slippes på Jansen Plateproduksjon 6.november.

Hanne Kolstø spiller også på platebutikken Big Dipper i Oslo lørdag 7. november kl. 14.00.

Foto: Lars Petter Pettersen

hannekolstoe.com
jansenplateproduksjon.no
Kjøp billetter til releasekonserten på Blå