Kåre Indrehus er en norsk låtskriver som bruker sine hverdagslige historier til å utforske de melankolske og humoristiske sidene av livet. Sangene han skriver opptrer i skjæringspunktet mellom norsk og amerikansk visetradisjon, og i dag er han ute med debutsingelen, I samme båt.
Gratulerer med ny låt, hva er det mest spennende med å endelig få gi ut debutsingel?

- Tusen takk for det! Jeg er selvsagt spent på mottakelsen ute hos nye lyttere, og jeg gleder meg veldig til å høre om deres opplevelse av musikken. Etter noen år med konsertjobber og låtskriving er det spennende å stige over nok en viktig terskel, og jeg lover alle der ute mange gode musikkopplevelser i tiden fremover.

Hva handler låta om?

- I samme båt er en låt som først og fremst tar for seg min egen opplevelse av å flytte hjemmefra, en reise som tok meg fra Sunnmøre til Oslo, og jeg håper den kan oppfordre til raushet i vårt møte med nye mennesker. Jeg har nå, etter et par fine uker med intimkonserter og lokal promotering på hjemmebane, også fått høre at sangen kan oppleves som en politisk kommentar til den pågående flyktningstrømmen fra Syria, og selv om jeg ikke er politisk aktiv selv så er jeg ikke på noen måte fremmed for at musikken min tilegnes slike betydninger av andre.


Hvor og hvordan liker du best å skrive låter?

- Jeg skriver nok mest hjemme i stua, enten sittende ved pianoet eller med gitaren trygt plassert i fanget, men de gode ideene dukker opp nesten hvor som helst. Noen låter skriver seg selv, enten ute på tur med hunden vår eller kjørende på ensomme landeveier utover mot havet, og jeg hadde nok aldri blitt musiker om jeg ikke opplevde låtskriving som en slik naturlig og intuitiv del av livet.


Hva er planene fremover, kommer det et album eller flere singler?

- Våren 2016 slipper jeg to nye låter som jeg allerede nå gleder meg til å vise frem. Den ene blir en rytmisk folkrocker som oppsummerer livet mitt på tre melodiske vers, og den andre blir en tragikomisk pianoballade som tar for seg et reelt Sunnmørsk trekantdrama. I spennet mellom disse to musikalske uttrykksformene vil du finne meg i tiden fremover, og jeg kan også avsløre at debutalbumet mitt endelig begynner å ta form.


Hvorfor har du valgt å skrive på norsk?

- I dag er det å skrive på norsk et helt naturlig valg for meg, men går vi fem-seks år tilbake i tid var melodien en ganske annen. Fascinert og inspirert av amerikanske artister og forfattere var jeg lenge overbevist om at jeg skulle skrive på engelsk, men i mangel på både fremgang, utgivelser og konserter ble jeg fortjent nok forlatt av mitt daværende band. Etter dette trengte jeg en ny start, og mitt eget morsmål ble da min redning.


Hva er dine topp 3 norskspråklige album gjennom tidene?

- Siden jeg knapt hørte på norskspråklig musikk da jeg var yngre føler jeg meg nok ganske historieløs og uoppfinnsom på dette området, men jeg er glad for å endelig ha oppdaget at vårt eget språk brukes på så mange spennende og ulike måter der ute. Mine norskspråklige favoritter de siste årene har vært: Stein Torleif Bjella «Vonde Visu», Tønes «Vindbrest» og Tom Roger Aadland «Rapport frå eit grensehotell».


Anmeldere er flinke til å sammenligne nye artister med andre artister. Hvis du selv måtte beskrive dere selv og bruke to slike sammenligninger, hvordan ville det lyde?

- Jeg har flere ganger fått høre fra publikum at jeg minner de om Bob Dylan og Lou Reed, og i mangel på bedre sammenligninger får jeg benytte meg av disse. Dette er neppe særlig originale valg for en mann som synger viser og spiller munnspill, men jeg er i så fall glad for at jeg ikke har noen norske dobbeltgjengere som publikum og pressen skal sammenligne meg med i tide og utide.


Hvis du skulle spille en coverlåt på din neste konsert, hva ville du ha spilt?

- Jeg omdiktet engang låten «Silver Stallion» av The Highwaymen til norsk, og dette er en av de få coverlåtene jeg noensinne har spilt live. Jeg velger denne sangen fordi den bærer med seg mange gode minner fra da pappa spilte låten på våre lange bilturer i min barndom, og fordi Cat Power har gjort en utrolig fin versjon som jeg har hørt mye på i senere år.


Det er mye bra norsk musikk om dagen. Hvilke andre norske artister mener du man bør følge med på?

- Etter at min ett år gamle datter kom til verden har musikken her i huset blitt gradvis mer rytmisk og dansbar, og et naturlig valg blir da «Stole the Show» av KYGO som vi har hatt det veldig gøy med og danset mye til. Det finnes selvsagt annen norsk musikk som ligger et gammelt visehjerte enda nærmere, og om jeg bare skal velge en aktuell artist i denne gata må det bli Erlend Ropstad og hans flotte nye plate «Det beste vi får til».


Hva med internasjonale skiver, noen favoritter akkurat nå?

- Jeg hører masse på de nye skivene til John Moreland og David Ramirez, og håper flere her hjemme får øynene opp for disse amerikanerne snart. Anbefales for alle som liker vaskekte følelser og gråtende menn.


Hva var den forrige låten du hadde på repeat?

- David Ramirez «New way of living»
Noen konsertplaner fremover?

- Ingen konkrete konsertplaner akkurat nå, men jeg lover at det vil komme anledninger til å se meg på scenen både i Oslo og andre byer til våren.

*Kåre er også skribent for Musikknyheter.no

Hør singelen her!