Sterkt inspirert og motivert fra bands forrige album, «Silent Treatment», bestemte hun seg for å lage sitt eget soloalbum. Dette har resultert i melankolske melodier og tekster, preget av storbyliv og menneskelige relasjoner. I juli slapp hun sin første singel, «Warriors», noe som resulterte i en listing på P3 i over tre måneder.

Mad Boys slippes i morgen, 15. januar, og vi har tatt en prat med Marte dagen før dagen.

Gratulerer med solodebut, hva er det mest spennende med å endelig få gi ut debutalbumet?

- Det som helt klart er mest spennende er å være helt alene om dette. Selvsagt har jeg et apparat som støtter meg, men det er likevel en stor kontrast i forhold til å gi ut et album med et band. Det er rett og slett mye skumlere og litt mer personlig.


Fortell litt om innspillingen.

- Innspillingen har foregått det siste 1 1/2 året. Innimellom Highasakite-turnering. Jeg begynte å jobbe med Roar Nilsen (bassist i The Dogs) og vi fant en fin tone og samarbeidet funket veldig bra. Det var ikke mulig å være en lengre periode i studio på grunn av turnering, så det ble et par dager her og et par måneder med Highasakite, og så kanskje en uke i studio igjen. Sånn fortsatte det til resultatet var ferdig. Jeg hadde hele tiden klare idèer om hvordan jeg ville at musikken skulle produseres og låte, men det var veldig godt å ha en stemme til (Roar) å diskutere med og som kunne bidra når kreativiteten og motivasjonen min stoppet opp.


Hvordan blir det å kombinere solokarriere med Highasakite?

- Jeg tror det kommer til å gå bra. Vi jobber med samme apparat, altså plateselskap, promo, management og booking, så alt er lagt opp til at det ikke skal kræsje med hverandre.


Hvor og hvordan liker du best å skrive låter?

- Jeg liker best å skrive låter hjemme i stua med pianoet mitt. Alle låtene jeg har laget er med piano som utgangspunkt. Jeg jobber ofte med skisser, og lager en hel haug, så kommer jeg kanskje tilbake til skissene en uke eller en måned etterpå og ser om det er noe som fungerer og jeg vil jobbe videre med. Jeg kan bli litt kokko og miste litt oversikt hvis jeg sitter for lenge med en og samme idè.

 photo Eberson2_zpshfao83ap.jpg

Journalister er flinke til å sammenligne nye artister med andre artister, og du er allerede blitt sammenlignet med Susanne Sundfør. Hvis du selv måtte beskrive dere selv og bruke to slike sammenligninger, hvordan ville det lyde?

- Hehe. Jeg aner faktisk ikke. Det får være opp til journalister å komme med de sammenlikningene. Men jeg er veldig inspirert av mye forskjellig. Blant annet The Knife, Prodigy, Patti Smith, Kendrick Lamar og Steve Reich som jeg har hørt masse på de siste årene, og jeg føler at jeg tar meg med litt av alt det i musikken jeg lager.


Det er mye bra norsk musikk om dagen. Hvilke andre norske artister mener du man bør følge med på?

- Jeg hører veldig mye på norsk musikk, og er fan av mange norske band og artister. Kan nevne Bow To Each other, Morten Qvenild, Bror Forsgren, Mette Henriette, Invader Ace, Advanced Language og Ary.


Hva med internasjonale skiver, noen favoritter akkurat nå?

- Har snart hørt i hjel Kendrick Lamars "To pimp a butterfly". Den har jeg hørt veldig mye på i 2015, og er fortsatt en favoritt.


Hva var den forrige låten du hadde på repeat?

- "Momma" med Kendrick Lamar.


Hvis du skulle spille en coverlåt på din neste konsert, hva ville du ha spilt?

- Alltid vært en sucker for "I wanna get to know you" med G-unit. Litt guilty pleasure der. Det hadde vært veldig gøy å covre den. "Honeymoon" med Lana Del Ray kunne også vært aktuelt.


Du skal straks ut på soloturnè. Hvorfor bør folk komme og hvem har du med deg live?

- Live har jeg med meg tre gode venner som også er noen av mine favorittmusikere; Peder Simonsen, Natalie Sandtorv og Mats Mæland Jensen. De bør komme, fordi det blir kanskje ikke så mange flere muligheter til å se oss spille live. Jeg gleder meg så utrolig mye og vi kommer til å gi alt! Jeg håper vi kan lage en fantastisk fest sammen!

Marte med band ser du følgende steder:

22.01: Tou Scene, Stavanger
23.01: Phonofestivalen, Bergen
05.02: Trondheim Calling, Trondheim
06.02: Håndverkeren, Kristiansand
12.02: Rokken, Volda
13.02: Terminalen, Ålesund
20.02: John Dee, Oslo