Lovespeake var tidligere kjent som Eye Emma Jedi, og fikk blant annet 6 av 6 singler listet på P3 og et solid liverykte. Nå er de klare med ny musikk, og nytt navn. Vi tok en prat med Alexander Pavelich.


Gratulerer med ny singel, fortell litt om låta.

- Låta er en av de første vi skrev da vi lagde demoene på Tanken i Sandvika. Det er en groovy shuffle låt med nikk til 70- og 80-tallet, med masse spretne bass-synther, tørre gitarplukk og soul! Den handler om å klare å finne forandring, å lete frem noe som man kanskje ikke trodde man hadde i seg. Låta har samme navn som albumet, og starter hele skiva. Det er en ganske god introduksjon til Lovespeake-soundet.


Hva skjedde egentlig med Eye Emma Jedi?

- I to år hadde vi jobbet med nytt materiale som vi ikke følte stemte med Eye Emma Jedi-vibbene. Vi spilte inn et album i Spania i 2012/2013 som vi endte opp med å legge til side for å lage enda mer nytt materiale, og i den perioden merket vi et tydelig skifte i sound. Da startet vi overgangen med å endre det kreative fokuset mot en fresh start, med nytt navn, ny musikk og en tydeligere branding. Da ble det også enda lettere å hengi seg til totalt nye idéer og metoder. Jeg skulle dessuten bli far for første gang og tenkte også rent personlig at jeg ikke ville basere de neste ti årene i mitt liv på en Star Wars-referanse. Sånn sett har vi vokst litt. Men ikke for mye - jeg er fortsatt superfan! Den nye filmen var helt rå.


Dere er inne på topp 10 på Musikknyheter.no sin årlige liste over årets mest spennende debutanter, og det før dere hadde gitt ut noe. Hvor kommer "hypen" fra tror du?

- Vi fikk jo til veldig masse bra med EEJ med seks singler listet på P3, mye radio rundt omkring i verden og spilte det meste av festivaler og scener i Norge. Vi leverte alltid bra konserter. Jeg føler nok at Eye Emma Jedi alltid har vært litt underdogs, men det tror jeg er en fordel nå. Jeg tror mye tillit henger igjen fra det vi fikk til med Eye Emma Jedi, og mange har vært spent og tenkt “Hva skjedde/skjer egentlig med de gutta der?” Vi gikk i dvale på sosiale medier etter vi la bort det første albumet og gikk inn i kokongen. Vi har vel egentlig bare vist noen smakebiter til venner og kjente i løpet av det siste året, og vi spilte en showcase i November. Folk har vært flinke til å spre ordet, for releasen av ‘DNA’ nå har hatt enormt bra respons. Jeg kunne ikke vært mer fornøyd.


Det blir debutalbum til våren. Fortell litt om innspillingen og hva vi kan forvente oss av plata.

- Vi spilte inn albumet hos artist/produsent Jonas Raabe i låvestudioet hans på Hadeland: Badminton Bay. Andrew og jeg hadde ikke klart det uten han. Jonas hjelpte oss virkelig å strikke den røde tråden gjennom skiva. Det ble etter hvert utrolig viktig for oss å ha en objektiv tredjepart i skrivingen og produksjonen, det hadde vi nemlig aldri hatt før. Vi har lagd et album som er inspirert av feel-good groove pop fra 60- og 70-tallet med et mangfold av lyder fra 80-tallet, blandet med noe soul og gospel fra 90-tallet. Det er ganske elektronisk også med noe alternativ indie i kantene. En skikkelig gryte. Det er ti låter som får deg til å bli glad, ti låter som flyter som en enhet, men som også står sterkt alene. Det er dansbart. Men vi tenkte aldri at “Nå skal vi lage en skikkelig hit singel”, men heller formidle platens historie. “Dette er Side A. Etter den låta må vi se for oss å snu platen og gjøre oss klar til Side B, del to av reisen” og så videre.

- Det var viktig for oss at alt hang sammen - musikken, det visuelle uttrykket og håndverket. Vi ville huske hver enkelt lyd og hvordan vi lagde dem. Vi brukte analoge synther, trommemaskiner og mye, mye utstyr som Jonas har samlet i studioet sitt gjennom mange år på turné. Vi gikk ut med feltmikrofon og samplet skogen rundt låven; vi spilte inn lyden av slag mot frosne høyballer, skrapte skigarder og fanget opp svisj fra snøen. Det ble også noen akevitt-herjede gospelkoringer og episke one-takes! Vi fikk fanget mye spontan magi, og hele skiva ble dessuten spilt inn gjennom tape.

 photo lovespeake 1_zpszuih8gsz.jpg

Journalister er flinke til å sammenligne nye artister med andre artister. Hvis du selv måtte beskrive dere selv og bruke to slike sammenligninger, hvordan ville det lyde?

- Yosef fra Madcon fortalte meg i studio i fjor sommer at musikken høres ut som en moderne blanding av det aller hviteste av Bee Gees og det aller svarteste av Marvin Gaye. Det er omtrent som om jeg skulle sagt det selv. For et kompliment!


Det er mye bra norsk musikk om dagen. Hvilke andre norske artister mener du man bør følge med på?

- Iffy Orbit har jobbet hardt og lenge med ny musikk og har blitt dritflinke, se opp for dem! Surfalot kommer også med nytt materiale. Ary kommer til å gjøre det stort, merk mine ord.


Hva med internasjonale skiver, noen favoritter akkurat nå?

- ‘Yuck' av Alpine, 'Vitals' av Mutemath, ‘Elaenia' av Floating Points og fortsatt Awake av Tycho. Den skiva er fast på flyet, samt Opening av Christopher Willitz. Har gått inn i en liten ambient fase for tiden…


Hva var den forrige låten du hadde på repeat?

- How Much A Dollar Cost - Kendrick Lamar


Noen konsertplaner fremover?

- by:Larm! Festivaler og turnéplaner kommer snart. Lovespeake er et seksmannsband live, med mye perk, synther, pads, sexy moves og moro. Den gjengen gjenskaper plata og enda litt til. Det blir råbra, og jeg gleder meg til å dele konkrete planer.

Besetninginfo:
Alexander Pavelich - lead vokal, gitar og synth
Andrew Murray - lead gitar, backing vokal
Christian Balvig - synth og backing vokal
Andreas Westhagen - trommer, samples, backing vokal og tracks
Martin Kaasa - Bass, synth bass og backing vokal
Elisabeth Nesset - perkusjon, samples og backing vokalFoto: Olav Stubberud

De mest lovende debutantene i 2016!