Forrige fredag slapp Oslo Ess sin nye skive Konge uten ei krone. I følge Åsmund Lande, Knut-Oscar Nymo og Peter Larsson er dette deres mest uptempo plate hittil, med effektive og lekende låter med høy energi, noe bandet selv ønsker at lyden av Oslo Ess skal forbindes med.

Fra en anonym tilværelse i undergrunnen har Oslo Ess etterhvert sørget for å sette sitt gode navn på norgeskartet. Hard jobbing, mye livespilling, dedikasjon, samt musikalsk talent og glede har ført gutta via Urørtfinalen til spellemannsnominasjon og hele to førsteplasser på VG-lista. På denne måten har bandet bidratt til at punkrocken har nådd ut til et bredere publikum enn hva sjangeren kanskje har vært forbundet med tidligere. Debutalbumet fra 2011, Uleste bøker og utgåtte sko, smalt ned i norsk musikkliv med et forfriskende nytt perspektiv på norsk på norsk. Med denne og de to andre platene Verden på Nakken, Venner i Ryggen og Alle Hjerter Deler Seg har den kreative og produktive gjengen i Oslo Ess høstet lovord, skyhøye terningkast og anerkjennelse, samtidig som den dedikerte fanbasen har vokst seg enorm.

I forbindelse med slippet av Konge uten ei krone, tok vi en prat med bandet.

Kan dere fortelle oss litt om Konge uten ei krone?

Jepp! Kompet er spilt inn i Ocean Sound Recordings på Giske, overdubs i Parachute her i byen. Produsert av oss selv. Roar Nilsen har vært med som tekniker hele veien. Herlig type å jobbe med. Og Giske et herlig sted å arbeide. Det er fjerde skiva i rekken og den tredje med trommis Håvard Takle Ohr. Syns man kan høre at han har funnet sin plass i bandet nå. Plata går unna. Vi bestemte oss tidlig etter forrige skive at vi ville skru opp tempo neste gang. Det er sånne raske låter som det her vi syns er gøyest å spille om dagen. Tekstmessig er det ikke noe temaskive dette her, men kanskje mer enn tidligere er det noe som kan likne på en rød tråd. Flere av låtene har et slags "vær din egen lykkes smed"-tematikk i seg, forteller Åsmund oss.

Hvordan vil dere beskrive denne platen i forhold til tidligere materiale?

Raskere og mer kompromissløst. Den er tight og stramt spilt, men det er også mye lekenhet på den. Både i trommer og trommer/bass-regionen, men også en del i gitar og vokalen. Vi har med blåsere på en låt og cello på en annen. Det er nytt for oss. Og en veldig fet pianosolo av Simen Stensland fra De Fjerne Slektningene.

Hvordan er deres egne forventninger nå når dere tar fatt på en lang og omfattende turne for å presentere den nye platen?

Det er tydelig at gitarist Knut-Oscar Nymo gleder seg til å komme seg ut på veien.

Nå har vi ikke vært ute på veien siden vi var ute med den forrige skiva, Alle hjerter deler seg, så en mer rastløs gjeng skal du lete lenge etter. Turneen får ikke vært omfattende nok for vår del egentlig. Timevis i bil, over fjell og fjorder og alt som er deilig. Det blir herlig, forteller han ivrig.

Og hva kan publikum forvente seg?

Et kompromissløst og svett pønkråkkshow med gamle svisker og nye hits.

På turneen tar Oslo Ess med seg Eurotrash, så vi tenkte at vi måtte høre litt mer om hvem de er.

Poppønkere fra Toten. Vokalisten deres Anders, har reist rundt som vår turnéleder i noen år nå, så nå følte vi at det var på tide at han blei med opp på scena så folk får se hvor flink han er. Fete og fengende låter fremført av joviale totninger, kan Knut-Oscar fortelle.

Dere har vel spilt mer enn de fleste de siste fem årene. Har dere noen gode historier fra veien som sitter ekstra godt igjen?

Ja, vi har opplevd mye gøy ute langs landeveien, men nå er det så lenge siden vi har vært ute på den veien at jeg har glemt alle de gode. Vi tenker dog å lage noen nye historier på denne turneen, så jeg kommer tilbake til deg i mai med en håndfull røvere, smiler han.

Da får vi ta opp igjen tråden i etterkant av turneen!

Her kan du se Oslo Ess nå før sommeren:

12.02: Fredrikstad – Gamlebyen Kulturhus
18.02: Stavanger – Folken
19.02: Haugesund
20.02: Kvinesdal – Harvest Bar
26.02: Horten – Glassmagasinet
27.02: Oslo – Rockefeller
11.03: Bergen – Garage
16.03: Kristiansand – Østsia
08.04: Ålesund – Terminalen
09.04: Volda – Rokken
15.04: Trondheim – Samfundet
16.04: Stjørdal - Uptown Bar
23.04: Kongsberg – Energimølla
29.04: Sarpsborg – Festivalen Ø
30.04: Halden – Brygga Kultursal
06.05: Asker – Radar Scene
07.05: Hamar - GregersFoto: Michaela Klouda