Foto: Olav Stubberud


Med sin abstrakte elektropop og fantastiske stemme har ARY sjarmert fletta av musikknorge, og låta Higher endte opp på 5. plass på vår egen kåring av fjorårets beste norske låter. Både Higher, og låta Telescope - hvor hun er vokalist for Carl Louis - har vært listet på P3, og samarbeidet førte til opptredener både på P3 Gull og som oppvarming for Röyksopp på DNB Arena i Stavanger. I januar vant hun musikknyheter.no sin årlige kåring over årets mest spennende norske debutanter. Denne listen er vanligvis en svært god indikasjon på hvem vil prege hitlistene og festivalplakatene i året som kommer.

Under by:Larm spiller ARY sine største konserter så langt og kan sees på Rockefeller i kveld kl. 22.30 og i Drømmeteltet kl. 01.30 på lørdag.


Hva gleder du deg mest til i forbindelse med å spille på bylarm?

- Jeg gleder meg utrolig mye til å spille! Ja, først og fremst gleder jeg meg til å spille. Det blir første gang jeg spiller på så store scener, og jeg er veldig spent på hvordan publikum vil motta det nye materialet mitt. Jeg håper de danser litt med meg. Jeg føler alt koker ned til hvor gøy vi kan ha det på scenen, og vi har hatt det dødsgøy på øvingene, så jeg tror vi ligger godt an.


Hvem har du med deg live?

- Jeg har med meg Fay Wildhagen, Anders Kjær, Tommy Akerholdt , Frikk Heide steen og Knut Kippersund.

- Fay er en god venninne som har delt talentene sine med meg den siste tiden og Anders er produsenten min som er utrolig med synther og padder. Tommy spiller trommer. Han møtte jeg for et par uker siden, og spurte egentlig på tull om han ville bli med i bandet, og så sa han ja! Frikk og Knut er korister, de fant vi fordi Frikk er dirigenten til sølvguttene. Det er en helt sprø og fantastisk kombinasjon av veldig forskjellige mennesker, og sammen føler jeg vi har litt av alt som skal til for å naile by:Larm.


Hvilke andre artister vil du anbefale folk å se under festivalen?

- Oi det er mange! Jeg syns Izabell definitivt er verdt å få med seg! Hun har ett av de råeste live-showene jeg har sett. Pluss at jeg skal være gjesten hennes på fredagen hehe. Ellers vil jeg sjekke ut Dagny. Har hørt mye bra om henne, og det virker som hun har fete moves på scenen! jeg digger den dama! Og det er jo et par sjukt badass band fra tanken og Sandvika Allstars som skal spille, og disse ville jeg ABSOLUTT sjekket ut! Lovespeake er et band som er relativt nytt, men som absolutt har hatt en pangstart med singelen sin DNA, og de har nettopp sluppet tightrope som etter min mening har den feteste gitarsoloen som har kommet ut på lenge. Jeg tipper de kommer til å kjøre det opp med mye energi og bra trøkk under by:Larm. Og sist, men ikke minst, Baya. Han har et sound og en soul som jeg ikke har hørt noe annet sted. Det er utrolig bra, og veldig originalt. Jeg gleder meg skikkelig til å se disse iaff.
Er det noen artister du savner på årets bylarm?

- Egentlig ikke. Kanskje Kildaphew. Jeg syns de fortjener litt mer oppmerksomhet.


Du vant Musikknyheter.no sin årlige kåring av årets mest spennende debutanter, føler du noe ekstra press etter at du har blitt tatt med på slike lister?

- Ja, klart det er litt mer press enn det ellers ville ha vært, men det gjør ikke noe. Jeg jobber som oftest bedre under press, og det gir meg enda mer lyst til å gjøre en god jobb. Jeg får lyst til å leve opp til forventningene. Samtidig som jeg tenker at det ikke har så mye med meg å gjøre. De aller fleste har bare hørt et par sanger, så selv om spådommene er veldig flatterende er jeg ikke redd for å skuffe noen. Jeg er den jeg er, og lager det jeg lager, så hvis noen ikke liker det får det være deres sak. Jeg er uansett veldig fornøyd med og stolt av hva jeg, bandet, produsentene og alle rundt meg har fått til på så kort tid.

 photo ARY_zpsawgujbam.jpg

Foto: Olav StubberudJournalister er flinke til å sammenligne nye artister med andre artister. Hvis du selv måtte beskrive deg selv og bruke to sammenligninger, hvordan ville det lyde?

- Jeg sliter alltid med å beskrive meg selv og sammenligne meg med andre. Jeg føler meg ikke som noen andre og vet ikke helt hva jeg føler at jeg er. Syns selvfølgelig det er veldig hyggelig å bli sammenlignet med Bjørk og Karin Dreijer Andersson, men jeg skjønner ikke helt koblingen til noen av dem, ler hun.

- Hver gang jeg beskriver meg selv føles det som et type jobbintervju eller som om jeg legger inn en annonse på en datingside. Det blir alltid litt kleint. Men tre ord om meg kan være leken, underlig og dansete. Hehe ja, jeg danser en del.


Hvilket album har du hørt mest på denne uka?

- Denne uka har jeg hørt mest på moren min sitt album faktisk. Hun heter Sonia Loinsworth og slapp akkurat en « a tribute to billie holiday» plate. Det har vært noen stressende og aktive dager, så det er veldig behagelig å høre på noe kjent. Hun synger på en måte som trekker meg helt hjem og som minner meg på hvem jeg er og hvor jeg kommer fra. Og det føles viktig å huske på disse tingene nå som det er så mye som skjer rundt meg.


Hva var den forrige låten du hadde på repeat?

- Forrige plate på repeat var «Apricot Aorning» av Quantic. Den er ganske gammel, men den kommer regelmessig tilbake på høyttalerne mine. Jeg elsker å sose rundt på kjøkkenet og danse til «transatlantic». Det er noe veldig lekent og deilig med hele albumet syns jeg.


Når får vi høre med musikk fra deg?

- Jeg vet ikke når jeg skal gi ut mer musikk. Det kan være veldig snart eller om veldig lenge. Jeg har akkurat signert kontrakt med Petroleum Records og Toothfairy Label, så jeg regner med vi gjør det som føles rett når vi får sett på det. De siste ukene har alt handlet om by:Larm. I helgen har jeg vært på By:Songs, som er en sangskriver-camp i forbindelse med festivalen hvor jeg har fått jobbe med utrolig flinke produsenter og top-linere. Jeg håper å gi ut noen av sangene vi lagde der, for akkurat nå går de på repeat i stua.
Mest tro på Ary i 2016