«Penge er ikke alt, men jeg ved jeg har brug for dem» rapper Sivas på Para Noia. En linje som sier mye om debutalbumet hans. «Det grunnleggende budskapet på albumet er å ikke la seg styre av penger. Du skal sette pris på din familie og de omkring deg (...). La ikke penger komme imellom deg og de du bryr deg om» utdyper Sivas.

Med to kritikerroste EP’er i ryggen, kommer rapperen sterkt tilbake. Multikulturell slang pakket inn i tung autotune er blitt hans kjennetegn, men dette mønsteret bryter han på Familie Før Para. Nå er budskapet blitt viktigere enn språket, forteller han. «De to første EP’ene var en introduksjon til mitt univers. Det var viktig å poengtere språket ved å overdrive. Det ble som et konsept. Jeg føler ikke et behov for å poengtere det lenger.» Selv om slangen er skrudd ned, er språket fortsatt en viktig del av Sivas’ personlighet. Før han slo igjennom for nesten tre år siden, prøvde han å rappe på korrekt dansk. «Når jeg hører låtene fra denne perioden, hører jeg at de er velskrevne. Men når ordene kommer fra meg så høres det unaturlig ut.» Nå har 31-åringen funnet en gylden middelvei som reflekterer hans virkelighet.

Siden Sivas revolusjonerte dansk hiphop med d.a.u.d.a. har teknikken hans bare blitt bedre («Jeg har min egen teknik, sørger for min egen profit»). Men hvor langt vil han egentlig gå? «Når folk mister interessen vil jeg slutte med å utgi musikk. Jeg tror mange blir avhengig av suksess (...). De mister seg selv. Noe som jeg gjerne vil unngå. Jeg ønsker ikke å bli som en fallen bokser som fortsatt går i ringen, selv om han får bank av de unge. Det er bedre å slutte i god tid så folk husker en fra da man var på toppen.»


Jaja er første singel fra Familie Før Para.

«Jeg har overveid å legge ut platen uten autotune så folk kan høre hvor mye det betyr for musikken.»

En viktig del av universet til Sivas er bruken av autotune. «Grunnen til jeg elsker autotune skyldes to ting. For det første gir det meg en lekeplass med masse muligheter. For det andre elsker jeg at jeg høres ut som en robot». Elektronika-duoen Daft Punk er en av rapperens inspirasjonskilder. På grunn av sine masker og robotbevegelser er de tidløse - mener han. Det samme konseptet prøver han å skape for seg selv med sorte solbriller og autotune. «Folk ser ikke øynene dine. Derfor vet de ikke hva du føler. De klarer heller ikke å vurdere ut i fra din stemme hvem du er.»

Det er ingen hemmelighet at Sivas’ bakgrunn også har hatt stor betydning for musikken hans. Han er stolt av å være utlending for det har i siste ende vært til hans egen fordel. Dessverre har det ikke gått sånn for alle han kjenner. «La meg gi deg et eksempel på hvordan det kan gå. En av mine barndomsvenner var en av de beste fotballspillerne på laget. Men på grunn av trenernes personlige holdninger hjalp de han ikke i den riktige retningen. Det fikk han til å tenke at han aldri kunne bli profesjonell fotballspiller, og han søkte derfor andre veier. Nå sitter han i fengsel.» Det kan altså gå to veier. Det er viktig å ikke la seg slå ut av andres fordommer men alltid være bedre enn det folk forventer. «Folk har det ofte for travelt med å fortelle at de vet best.»Sivas Torbati kom til Danmark i 1990, bare seks år gammel. Familien hans dro fra Iran for å skape et bedre liv. Noe han alltid vil sette pris på. «Min familie har ofret alt de hadde for at jeg skulle få et bedre liv. Derfor vil jeg også ofre alt jeg har.»

«Da jeg begynte å tjene penger på musikk jaktet jeg på den følelsen det gav meg (...). Det var en slags grådighet som tok over fordi jeg ikke var takknemlig. Det er jo ikke alle musikere som får oppleve det jeg har gjort. Jeg lærte derfor å sette grådigheten til side (...). Jeg streber ikke etter å lage en ny hit. Mine intensjoner er at jeg skal kunne forsørge min familie.»

Familie kommer alltid først. Men familie er ikke nødvendigvis biologisk, forteller han. En person han betrakter som familie er hans gode venn og produsent Reza. «Vi lar aldri penger komme imellom oss. Alle penger jeg tjener er også Rezas penger. Og omvendt».

Når regnskapet skal gjøres opp på dødsleiet er det ingenting å angre på. Sivas kan leve av sin store lidenskap samtidig som han forsørger sin familie. Det er en drøm som kommer til virkelighet, for musikken betyr alt for han. «Hvis man teller i timer og dager, så har jeg brukt det meste av mitt liv på å skrive tekster og lage musikk. Det er det jeg er. Det har blitt en del av meg.»

På sin PR000BLEMA TOUR kommer Sivas forbi Oslo 31. mars, nærmere bestemt BLÅ. En hiphop-konsert du ikke vil misse. Billetter kjøper du her.