To år etter det kritikerroste og prisvinnende debutalbumet Boy From The North er Monica Heldal klar med oppfølgeren. The One In The Sun slippes i morgen.

Monica mottok to Spellemannpriser, og imponerte en garvet musikkbransje såvel som publikum på festivaler og konserter hvor hun opptrådte i ulike formater; alene med gitar, som duo eller med fullt band. Alt til fantastisk god mottagelse, både når hun turnerte Norge på langs og tvers, såvel som i Europa og USA.

Som på debuten har Heldal skrevet all tekst og musikk. The One In The Sun inneholder musikk som forener flere sjangere, slik at elementer av folk, rock, pop, country, og til og med prog, bindes sammen av Monicas særpregede stemme og gitarspill. Albumet er spilt inn i Oslo, med medmusikantene Øyvind Blomstrøm og Cato «Salsa» Thomassen som produsenter. Vi tok en prat med Monica Heldal dagen før dagen.


Gratulerer med nytt album, fortell litt om tittelen og tematikken i det nye albumet.

- Tusen takk! Albumet heter 'The One In The Sun' og er vel derfor en liten hyllest til en gitarist med navn Steve Gaines. Han spilte med Lynyrd Skynyrd, og var en av dem som omkom i flystyrten. Han ga aldri ut noen soloplate, men i 1988 kom det ut en samling med låter han og bandet hans spilte inn i 1975. Den platen heter "One In The Sun".

- Jeg føler at den nye platen er veldig i tråd med den forrige, men selvfølgelig har jeg utviklet meg som låtskriver, vokalist og gitarist siden den gangen, og har kanskje tatt noen større sjanser med dette nye albumet. Låtene er lengre og arrangementene er kanskje litt annerledes og litt mer progressive. Bandet er litt mer i fokus på flere av låtene denne gangen, selv om det er også er flere rolige låter med akustisk gitar.


Hvor og hvordan liker du best å skrive låter?

- Jeg liker best å skrive låter hjemme på sofaen på kvelden. Hvis jeg ikke skal opp tidlig dagen etter blir jeg ofte sittende litt utover. Som man kanskje skjønner når man hører musikken min er jeg veldig glad i å spille gitar, og derfor begynner det som regel der. Jeg liker å prøve ut nye stemminger på gitaren for å skape ulike stemninger. Hvis jeg finner noe jeg synes er fint, gjerne en akkordrekke eller et slags riff bygger jeg ofte videre på det. Da blir det å finne melodi, og tekst til slutt. Teksten kommer alltid på slutten, siden jeg synes det ofte kan være en veldig vanskelig del av det å skrive en låt.
Har du skrevet noen låter på norsk?

- Nei, det har jeg aldri gjort, og jeg kan egentlig ikke se for meg at det skjer med det første, men man vet jo aldri.

Hvorfor ikke?

- Jeg vet ikke helt. Det kan vel kanskje ha noe med at alt jeg har hørt på gjennom årene og alle referansene mine er på engelsk, men som sagt, man vet jo aldri, det kan jo være det blir aktuelt senere.


The One In The Sun er spilt inn i Oslo, fortell litt om innspillingen.

- Platen er spilt inn i et studio på Carl Berner. Der blant annet Christian Engfelt holder til, og han var med oss som tekniker. Cato Salsa og Øyvind Blomstrøm som spiller gitar med meg var produsenter. Jeg var ganske opptatt av det denne gangen, at vi skulle holde det litt mer innenfor "familien". Derfor er albumet også mikset av Øystein Frantzvåg som spiller bass. Børge Fjordheim spiller trommer. Jeg er veldig glad for at jeg hadde med meg en så fin gjeng, og at vi var så samstemt på hvordan vi ville lage denne platen. Vi var veldig enige om hvilket sound vi var ute etter.

- Vi gjorde alle låtene med fullt band live i studio, siden liverommet i det studioet er utrolig bra. Det var veldig gøy at det funket så fint å gjøre det på den måten denne gangen. De roligere låtene med mer akustisk gitar og vokal i fokus er spilt inn i studioet til Cato i Brenneriveien.


Hva er den største forskjellen på dette albumet og det forrige, synes du?

- Selv om jeg synes denne nye platen er en fin fortsettelse fra forrige og uten tvil innenfor samme musikalske landskap er det noen forskjeller. Den er mye lengre, og ikke fordi det er så mange låter, de er bare ganske lange alle sammen. Derfor måtte det bli to vinyler. Jeg har hørt veldig masse på gammal prog det siste året. Og ble kanskje litt inspirert av det til å lage lange og mer progressive partiet med band som du ikke finner så mye av på første albumet.


Hver gang jeg har sett deg live blir jeg alltid imponert over gitarspillet, hvem er dine topp 3 gitarister?

- Takk for det! Veldig kjekt å høre! Det må bli Nick Drake, Jimmy Page og Rory Gallagher.

- Nick Drake har inspirert meg mye med det avanserte gitarspilling og et fantastisk sound. Jeg har hørt veldig mye på alle tre platene han ga ut, og også forsket mye på de tuningene han brukte.

- Led Zeppelin ble tidlig mitt store favorittband. Spesielt gitarspillet til Jimmy Page fascinerte meg veldig. Jeg har brukt masse tid siden jeg var veldig ung på å øve på Zeppelin-låter.

- Jeg begynte å høre mye på Rory Gallagher da jeg gikk på videregående. Da hadde en jeg gitarlærer som var stor fan, og vi pleide å spille låtene hans sammen. Senere begynte jeg å spille Rory Gallagher tributekonserter i Irland og Norge, og holdt på med det en ganske lang stund.


Det er mye bra norsk musikk om dagen. Hvilke andre norske artister mener du man bør følge med på?

- Et album jeg har blitt veldig glad i er "Band Of Gold" albumet som kom ut i fjor. Det er en utrolig fin plate, og gleder meg til å høre mer.


Hva med internasjonale skiver, noen favoritter akkurat nå?

- Har ikke sjekket ut så mange internasjonale nye skiver i det siste, men nytt for meg er "Countdown To Ecstacy" fra 1973 med Steely Dan. Jeg har blitt så glad i gammel Steely Dan, og hører masse på det om dagen.


Hva var den forrige låten du hadde på repeat?

Av alle ting så kjøpte kjæresten min "Crazy Nights" med Kiss på vinyl i helgen så det har gått masse i den! Kiss er nytt for meg, men "I'll Fight Hell To Hold You" og "My Way" er jo sykt fete poplåter har gått på repeat hjemme de siste dagene.

I april blir det en vårturné som tar henne til Stavanger 14, Haugesund 15, Bergen 16, Oslo 21, Sandvika 22 og Hamar 23 april.

Foto: Kaja Bruskeland