Sweden gir i disse dager ut sin tredje powerpop-perle, Oh, Dusty. Fredrik Gretland forteller om den nye plata, inspirasjonskilder og Østfold.


"Oh, Dusty" ble delvis spilt inn i Sverige med blant annet Pär Wiksten fra Wannadies. På hvilken måte satte Wiksten sitt preg på plata?

Vi spilte inn vokalen med Pär i Stockholm, så det meste var ferdig før han kom inn i prosessen, men han var god på å få vokalen best mulig og hadde ideer på koringer og litt vokal-arr og diverse. Han var helt super å jobbe med. Det var veldig gøy.

Hva er bakgrunnen for albumtittelen (og tittellåta)?

Vi hadde albumtittel ganske tidlig, så låta er egentlig oppkalt etter albumet, den setter tonen for hele skiva. Tittelen er noe jeg synes hørtes litt fint og trist ut på samme tid. Pluss at det ser bra ut rent estetisk. Det er pene bokstaver.

Den nye plata skiller seg ikke så mye fra de to foregående, lyd- og låtmessig, den framstår likevel som mer perfeksjonert, med enda sterkere låter, hvordan forklarer dere denne (positive) utviklingen?

Vi ville renskjære fuzz pop-entrecôte'n.

En rekke 90-talls inspirasjonskilder blir ofte nevnt når dere omtales (Popsicle, Kung Fu Girls, Teenage Fanclub, Ash m.fl.), har dere noen samtidige favoritter som kan ha inspirert musikken deres?

De banda du nevner er vel en slags referanse, en ballpark på hvor vi havner musikalsk. Men vi inspireres av alt fra Slade til Taylor Swift.

Dere har jo fortid i både Doopy fra Fredrikstad og Beezewax fra Moss. Sweden har mye av de samme musikalske elementene. Kan vi snakke om et eget Østfold-uttrykk?

Det er vel litt få band til å snakke om det, men jeg tror det var en del svenske band som nok var litt større i Østfold enn resten av landet. Det påvirka sikkert oss som vokste opp med det. Pluss at miljøer og påvirkning var mye mer lokalt pre internett.

Er i så fall den lengselsfulle lyden av Østfold preget av de, statistisk sett, relativt dårligere levekårene i fylket ift andre landsdeler? Trond Andreassen (Richochets/Navigators) uttalte i et intervju at "stort sett alle som bor i den byen (Fredrikstad) går på valium og er klare for å kaste seg i Glomma". Er dette et gjenkjennelig inntrykk av stemningen i byen?

Østfold kommer dårlig ut på all statistikk ass, det er litt tragikomisk. Den eneste statistikken vi topper er bruk av anti-depressiva. Det burde kanskje vært et ”eller” i det sitatet. Går du på Valium gidder du vel ikke hive deg i elva. Det er lenge siden jeg har bodd i Fredrikstad, men jeg har ikke det inntrykket. Men at det er et eget Østfoldsk-lynne er det ingen tvil om.

Hva er turnéplanen for den nye plata? Vil vi oppleve dere utenfor Østlandsområdet, og har dere tenkt å spille i resten av Skandinavia også?

Vi spiller Oslo, Bergen, Trondheim og en nystarta festival i Sarpsborg nå i april. Så blir det noen festivaler og en ny klubbrunde til høsten. Det har vært snakk om å sette noen jobber i Sverige en stund, men vi har det enda til gode.

Har dere fått noen reaksjoner fra Sverige på musikken og ikke minst bandnavnet?

Overraskende lite, det er mange flere som vil vite hvorfor vi heter Sweden her enn de svenskene vi har snakka med. Da Pär Wiksten så vi hadde en låt som het ”Stockholm” sa han: "Sweden, med låta Stockholm?! Enten er dere geniale eller så er dere tjukke i hue." Det er nok størst sjans for det siste.