Foto: Knut Neerland

Darling West slipper sitt andre album førstkommende fredag, men i dag slipper de en video de har spilt inn akustisk som en liten teaser til albumet. Det er en cover av Fleetwood Macs «The Chain», som også var b-siden på singelen Vinyl and a Heartache.

Da ekteparet Mari og Tor Egil Kreken startet Darling West for noen år siden, var det først og fremst for at de skulle få litt mer tid til hverandre. De fikk med seg sjelefrenden og supergitarist Kjetil Steensnæs, og bandet var komplett. De er alle dyktige musikere og vokalister på hver sin front, og de har vært med alt fra Odd Nordstoga og Marit Larsen til Stein Torleif Bjella, Hellbillies og Bjørn Eidsvåg på både skive og scene.

I tillegg til at Darling West ble deres felles møteplass, vokste også bandet kjapt til å bli et av Norges ledende countryband. I 2014 gav de ut debutalbumet «Winter Passing», og på første forsøk mottok de Spellemann-nominasjon for årets beste country-plate.

Darling West har sin base i Oslo, men lydbildet deres er hentet direkte fra de amerikanske sørstatene. Hvor man kan kjøre uendelige strekninger langs landeveien med taket rullet ned, hvor man kan spille opp til fest på den lokale låven og danse seg gjennom hele natten, hvor man knyter tørklene i halsen og vipper på hatten for å hilse. Darling West har blitt et av Norges beste countryband ved å spille på det beste fra amerikansk country-tradisjon. Det er sjelfullt, melankolsk og kraftfullt. Og ikke minst, veldig vakkert.

Vi tok en prat med bandet i forbindelse slippet.


Nå nærmer det seg nytt album, og hva kan fansen vente seg denne gangen?

— På vår første plate, «Winter Passing», var vi bevisst dogmatiske med tanke på å holde musikken akustisk og spille inn det meste live i samme rom. Denne gangen hadde vi lyst til å leke oss litt mer under innspillingen og i produksjonen, hente inn flere elementer og lage et litt større lydbilde. Det blir mer variert og mindre «old-time». Samtidig håper vi at vi har klart å utvikle oss som låtskrivere, og at sangene våre fremdeles står i sentrum.


«The Chain» er originalt en Fleetwood Mac-låt. Hvorfor valgte dere akkurat den låta, og er den representativ for albumet.

— Først og fremst siden vi er store Fleetwood Mac-fans! Vi baserer oss mye på flerstemt sang, og den låta har masse av det. Derfor tenkte vi det kunne være spennende å lage en «old-time»-inspirert versjon. Vi har spilt den live ganske lenge, men ikke spilt den inn før nå. Kanskje er det der vi havner på dette albumet. Et sted mellom «old-time»-tradisjonen og 60- og 70-tallets vestkyst-baserte countryrock.


Videoen er skutt i en tagning. Kan dere fortelle kjapt om innspillingen?

— Det ligger jo i country-/folk-tradisjonen at det som blir presentert er et rått produkt, med det som det måtte innebære av ”småfeil” og mangler, men også tilstedeværelse og energi. Som lyttere av musikk nå til dags har vi blitt vant til polerte lydbilder der ting er nøye satt sammen og gjennomtenkt. Derfor syns vi det er gøy, og også viktig, å lage live-videoer, der det man ser faktisk er det man hører. Vi har fått god hjelp av Andre Løyning (saftflaske.no) på foto og Christer Slaaen på lyd.


Det er mye spennende som skjer på den norske country-scenen om dagen, skal dere ut å spille for folket i høst?

—Ja, det er utrolig gøy å være en del av det unge, nye countrymiljøet i Norge! Vi skal ut på en norgesturne i september/oktober. Nøyaktige datoer og steder er å finne på vår nettside og facebook.
www.darlingwest.no

Følg på Facebook