Foto : akam1k3

ARY har på kort tid etablert seg som et av de mest spennende artistnavnene i Norge, og ble for alvor satt på kartet med låtene «Higher» og «Telescope» med Carl Louis. Kåret av en samlet norsk musikkbransje som the one to watch i 2016, i Musikknyheter.no sin årlige kåring. Med fantastiske konserter rundt i Europa og Norge, har hun tiltrukket seg enorm interesse. Hennes drivende elektroniske pop, unike stemme og sterke låter gir henne en stadig økende fanskare her hjemme og i utlandet.

VG og Aftenposten trillet 5 etter by:Larm i 2016, og Musikknyheter.no ga henne 10/10 og skrev: «… ellers var det en svært så sjarmerende konsert vi fikk oppleve, med låter så flotte at hitlåta «Higher» ikke engang var nærheten av å være høydepunktet i konserten. Her er det bare å glede seg til fremtidige konserter og utgivelser».

ARY er aktuell med turnè og låtene «The End» og «The Sea», som er introlåta til tv-serien Nobel. 17. februar spiller Ary på Rockefeller, samme dag kommer også hennes neste singel.


Hei! Hvordan går det? Hva holder du på med om dagen?

- Hei Musikknyheter! Det går veldig bra! Akkurat nå holder jeg på med mye forskjellig. Jeg startet turneen min i Trondheim i helgen som var og det gikk utrolig bra! Neste helg skal jeg spille på Where’s the Music i Sverige, helgen etter er det en tur til Bergen og jeg gleder meg til å fortsette. Ellers har det vært en del photoshoots for å få på plass singelcover og planlegging av musikkvideo.
Du legger snart ut på turnè. Hvordan blir det og hvilke musikere tar du med deg på veien?


- Ja! I 2016 satte vi egentlig bare sammen alle sangene jeg hadde lagd i en rekkefølge som føltes naturlig, men på denne turneen føler jeg vi har tatt det ett skritt nærmere «live formatet». Vi har jobbet mye med dynamikk og hatt en annerledes tilnærming til låtene, hvor vi har frigjort oss mer fra materialet og eksperimentert med stemninger som jeg føler er nærmere der jeg vil være. Vi har endret mye siden sist, og lagt til mye av den nye musikken jeg har laget i løpet av det siste året. Etter den første spillejobben vår i Trondheim har jeg kjent på en lettelse og frihet i at vi har klart å fornye oss og lage noe jeg er veldig stolt over å være en del av. Jeg tror resten av turneen kommer til å bli skam-fét.
Du har gitt ut tre singler så langt og gjort en noen gjesteopptredener på andres låter, har du noen konkrete planer debutalbum?

- Ja jeg har jo det. Planene er veldig konkrete, men ikke ferdige. Jeg har planer om å lage et album en dag, (som enhver musiker burde ha), men jeg tør ikke å si noe om hvordan og når enda. Jeg føler jeg akkurat har funnet frem til et sound jeg kan fordype meg i og fortsette å utforske, men hvor lang tid det kommer til å ta kan jeg ikke si. Jeg har hørt at Grimes lagde debut-albumet sitt på to uker, så man vet vel aldri. Kanskje jeg plutselig får ånden over meg?


Du har temalåten til tv-serien Nobel som gikk i beste sendetid på NRK. Det er sikkert mange artister som lurer på hvordan man får til det. Hvordan endte din låt opp der?

- Jeg tror sånne ting handler mye om flaks og timing. «Rett tid til rett sted». Jeg har et team rundt meg som jobber for å hjelpe meg opp på disse plattformene, så låten endte opp der fordi jeg har flinke folk rundt meg. Rent teknisk var det managementet mitt og Phonofile som gikk sammen om å pitche låten til Monster, og jeg tror den dukket opp i riktig samtale mellom riktige folk. Når vi først fikk vite at vi skulle gjøre det, viste monster meg de første episodene av Nobel, og det var da jeg skjønte hvor fett det var å være med på et så gjennomført og kult prosjekt. The sea ble laget året før, og etter litt tweaking og diskusjoner rundt hvordan vi skulle gjøre det var det ferdig. Og til de artistene som lurer - alt handler om hvem som er støttespillerne dine.
Fulgte du med på serien selv?

- Ja, det gjorde jeg. Og jeg likte den veldig godt! Jeg syns det er veldig kult at NRK gikk inn og satset på et så stort prosjekt og at Monster gjennomførte det så grasiøst.


Hva er dine topp 3 tv-serier?

- Hmm. De første jeg kommer på er Stranger Things, Westworld og Peaky Blinders. Må innrømme at jeg har en svakhet for Girls også, men denne setter jeg i parentes for jeg har ikke bestemt meg for om den er med på toppen eller ikke.


Har også sett på tv at du lager musikk på 4G, men hvor og når liker du best å skrive låter?

- Haha.. jeg lager aldri musikk på 4G. Når jeg lager musikk skrur jeg som oftest av internett for å dykke ned i sonen og finne en god flow. Det jeg bruker internett til er tutorials og kanskje Thesaurus hvis jeg sliter litt med tekst. Jeg liker best å produsere i studioet mitt, for der har jeg alt utstyret mitt.

- Da jeg begynte å lage musikk produserte jeg alt på laptopen med den innebygde mikrofonen, men nå gjør jeg bare det hvis jeg er på reise. Når det kommer til å skrive liker jeg best å gjøre det på kjøkkenbordet eller i samme rom som noen andre. Tekst-skriving minner meg litt om hjemmeleksene vi fikk på ungdomsskolen. Man må bare sette seg ned og gjøre det, og jeg liker best å jobbe når jeg sitter ved siden av noen andre som også jobber.

- Jeg lager veldig ofte sanger med tulletekst og bruker lang tid på å finne de riktige ordene til sangene i ettertid. Av og til renner de riktige ordene ut mens jeg lager melodiene, men det er en sjelden glede. Jeg liker å strukturere dagene mine som vanlige arbeidsdager. Jeg er veldig glad i å stå opp tidlig, kjøpe en kaffe og bunkre meg i studio hele dagen.


Det er mye bra norsk musikk om dagen. Hvilke andre norske artister vil du anbefale?

- Hvor skal jeg begynne?? Jeg syns det er utrolig mye bra artister både i Norge og i utlandet om dagen og jeg syns det er vanskelig å trekke frem noen over noen andre. Jeg syns alle skal sjekke ut Frøder, Marie Denise og Coucheron. Og da regner jeg med at alle allerede har Fay Wildhagen, Izabell, Astrid s, Dagny, Highasakite og Thomas Dybdahls nye sanger i spillelistene sine.


Hva med internasjonale album, noen favoritter akkurat nå?

- Akkurat nå hører jeg på Dua Lipa, Noga Erez ( som jeg har tidenes girlcrush på), Vök, HÆLOS, Illum Sphere, Fennesz, Bonobo og Tim Hecker, for å nevne noen. Av Tim Hecker liker jeg spesielt godt Ravedeath 1982.


Hva var den forrige låten du hadde på repeat?

- I dag har jeg «Dance while you shoot» av Noga Erez på repeat.
Kommende konserter:

10. feb - Kronbar, Bergen
17. feb - Rockefeller, Oslo
18. feb - Tou Scene, Stavanger

Vi har også fått noen billetter til konsertene i Bergen og Oslo. Disse kan bli dine om du vet svaret på følgende spørsmål:

Hva het debutsinglen til Ary?

Ta også med hvilken by du helst vil ha billetter til.