Det irske powerpop-bandet Cheap Freaks ga i 2012 ut den glimrende debuten Bury Them All. Albumet ble godt mottatt og førte bandet blant annet til supportjobber for Liam Gallaghers Beady Eye. Underveis i innspillingen til oppfølgeren, bestemte imidlertid bassist og vokalist Robert Brady og gitarist og vokalist Al Dodd seg for å gjøre noe annet.

- Vi hadde mye moro med Cheap Freaks, men vi lengtet etter en forandring. Cheap Freaks er ikke helt ferdig, vi kan alltids starte opp igjen, men akkurat nå er vi fornøyd med hva som skjer med Exploding Eyes, sier Dodd til Musikknyheter.no.

- Siden vi startet å skrive låter sammen, har vi utviklet oss mye både som musikere og låtskrivere. I tillegg har vi lyttet til forskjellig musikk som har inspirert oss, legger han til.

Kraftfull trio
Det var på begynnelsen av 10-tallet at Dodd og Brady kom i kontakt med hverandre og begynte å prate om å skrive låter sammen. Brady kom da fra The Things og Dodd fra DC Pakt. Målet var å lage musikk inspirert av Compulsive Gamblers og Oblivians. Exploding Eyes er bare en videreføring av samarbeidet og vennskapet.

- Det er viktig å utfordre seg selv og de man jobber sammen med. Jeg tror alle har godt av det. Vi er veldig glade i det kraftfulle trio-formatet og inspirert av band som Blue Cheer og Cream. Vi ønsker å strekke oss etter slike kvaliteter, sier Dodd.

Trioens tredje medlem er trommis Brian Gallagher, som tidligere blant annet har spilt med The Mighty Stef.

- Brian har vært en venn av oss i flere år og er en strålende trommeslager. Han var helt med da vi spurte om han ville bli med i Exploding Eyes, så ting falt relativt fort på plass, forteller Dodd.

Sterkere låter
Der Cheap Freaks var mer innenfor garasjerock-sjangeren, henter Exploding Eyes i større grad elementer fra psych-rock, proto-punk og prog.

- Påvirkningen fra garasjerock er der fremdeles, men Exploding Eyes er et helt annet band. Vi har eksperimentert mer denne gangen og jobbet tettere sammen under låtskrivingen. Som trio endrer også en del av lydbildet seg, spesielt live, sier Dodd.

- Jeg synes vi er bedre nå, har sterkere låter. Dessuten er uttrykket til Exploding Eyes, både lydmessig, musikalsk og visuelt, mye nærmere det vi ønsker å få til som musikere og band, fortsetter han.

Mesteparten av det selvtitulerte førstealbumet ble innspilt i Station Studios i Dublin sammen med Wes Tuite.

- I tillegg gjorde vi to låter i Beat Studios med James Lister, sier Dodd og fortsetter:

Mikset av Diamond
- Deretter sendte vi et par spor som skulle bli singler til Jim Diamond (The White Stripes, Compulsive Gamblers) ved Ghetto Recorders i Detriot. Han mikset dem og vi elsket det vi fikk i retur. Så vi spurte han like så godt om han ville mikse hele skiva, sier Dodd.

Å få Diamond med på laget har helt klart gitt resultater.

- Han vet hva han driver med og har gjort en utmerket jobb. Det var virkelig en ære å få samarbeide med ham. Big Neck Records likte det de hørte og bestemte seg for å utgi albumet, noe vi er svært glade for. Vi er også veldig tilfreds med designjobben som Elzo Durt har gjort.

Exploding Eyes er allerede i gang med album nummer to, men legger også inn en del konserter framover.

- Vi holder på i studio nå med oppfølgeren. Ellers skal vi spille på Get Off My Cloud festival i Berlin i mai og ut på en mindre Europaturné og noen spillejobber i Irland framover, avslutter Dodd.Vi fikk noen låtfavoritter fra Al Dodd i Exploding Eyes
Hør Exploding Eyes her
Følg bandet på Facebook