Andrew Baardsen (28), kjent som produsent Baardsen og gitarist i både Eye Emma Jedi og LOVESPEAKE, har det siste året satset fult og helt på sitt eget prosjekt, BAYA. Fredag 12. mai spiller BAYA, i samarbeid med Red Bull Music Academy, sin første konsert som headliner.


Våren 2016 ga han ut tre singler og han fikk kjapt fotfeste i bransjen som soloartist. Både nasjonal og internasjonal presse har latt seg imponere av hans eksentriske musikk. Oslo - Harlem er en dobbelt EP som han har gitt ut på sitt eget label, Luft. Plata har åpnet dører for den ferske, kunstneriske soloartisten. Han har blant annet spilt på Trondheim Calling og den berømte bransjefestivalen South By Southwest i Austin, Texas.


På Parkteatret spiller han nok en gang med en ny konstellasjon av musikere, og denne gangen med fullt band. BAYA kler denne hybriden. En kombinasjonen av et organisk og et elektronisk lydbilde.

- Strøm og kjærlighet. Musikken er i utgangspunktet veldig strukturert, men med kommunikasjonen mellom oss i bandet og vår særegne musikalitet frigjør vi oss fra den satte, strenge formen som elektronisk musikk kan være. Vi frigjør oss fra metronomen, forteller Andrew.


Baya - Gate 212 / Gimme That Dive from John Christian Ferner Apalnes on Vimeo.
Andrews far, Bruno Baya Sompohi, har satt sitt preg på BAYAs kunstneriske uttrykk. Da Andrew reiste over dammen hadde han en visjon om å kunne bruke sin fars kunst på scenen. Han ville ta med hans uttrykk, de berømte «maskene», inn i musikken. Det endte med at han tok med seg noen av maskene, produsert av hans far, til Norge. Tilbake i Oslo ble han kjent med lysdesigner Gard Gitlestad som installerte i maskene, samt en boks som gjør at BAYA styrer lysene via midi, touch eller lydsporets DMX-funksjon.

- Jeg har fått til å ta med det visuelle inn på scenen, og det blir fantastisk å gjennomføre det jeg så for meg for over ett år siden. Endelig liksom.


Sirkelen er nå sluttet. OSLO - HARLEM har funnet sin endelige form, men vi har mer å glede oss til. Ganske snart kommer det en kortfilm om BAYA. En film om reisen og utgivelsen, laget av Andreas Bjørseth.