Foto: Peter Risholm

El Cuero feirer i år tiårsjubileum. Året startet med utgivelse av albumet «For All Remaining Days» og første del av bandets jubileumsturné. I høst fortsetter turneen, og i tillegg blir El Cueros debutalbum fra 2007 utgitt på vinyl for aller første gang. Albumet høstet flotte kritikker da det ble sluppet, og har blitt en aldri så liten klassiker å regne hos mange americana/rock tilhengerne landet over.

Albumet «El Cuero» kommer i dobbel gatefold 180 grams vinyl, og inneholder alle sangene fra originalutgivelsen pluss to ikke tidligere utgitte sanger fra samme innspilling. Disse låtene var det ikke plass til første gang albumet kom ut på CD, og blir bare tilgjengelige på denne vinylen. Denne kan forhåndsbestilles hos Tigernet.no eller Bigdipper.no, mens vanlig vinyl kjøpes hos alle andre platebutikker.

Vi spurte bandet hvordan de ti første årene med El Cuero har vært, og om det har vært oppturer og nedturer.

- Ti år er ikke fryktelig lenge hvis man ser musikkhistorisk på det. Mange band har overlevd mange tiår lengre enn det. Noen holder i motsetning kun et album eller to. Uansett - for oss er det en milepæl å overleve i 10 år i kontinuerlig drift. Vi trodde knapt vi skulle få gi ut en eneste skive da vi startet. Ingen ville i hvertfall ha debutalbumet vårt da vi gikk runden til plateselskapene i Oslo i 2006. Men her er vi altså i 2017, like aktive som tidligere. Det har blitt 7 album på 10 år og hundrevis av konserter. Det er opptur i mine øyne, og noe jeg er veldig stolt av. Nedturer? Faktisk alt for få til å komme på noen spesifikke. Ikke alt vi har prøvd på har vært like vellykket, selvsagt. Men jeg har alltid vært fan av å gjøre det man føler er riktig der og da, sier trommis Håvard Takle Ohr til Musikknyheter.no

Hvordan spilte dere inn debutskiva?

- Jeg hadde som absolutt krav at skiva skulle spiller inn 100% live. Dvs. å synge og spille live i studio alle mann samtidig, selv om vi på den tida ikke hadde spilt en eneste konsert sammen, og var totalt ufaglærte. Jeg husker det ble diskusjoner med produsent Ole Petter Andreassen om det faktisk lot seg gjøre i det bittelille innspillingsrommet hans. Selve innspillinga var helt vill, med drithøye gitarer og trommer, som ble fanga opp av absolutt alle mikrofonene. Plata var visst et helvete å mikse. Prøvde Ollis å skru opp vokalen fikk han masse gitar på kjøpet, og alt var et kompromiss. Likevel endte vi opp med noe som er totalt ekte saker, og umulig å gjøre igjen. Whisky og stearinlys i studio, og en drøm som gikk i oppfyllelse, forteller vokalist og gitarist Brynjar Takle Ohr.

Hva synes dere om den i dag?

- Jeg husker jeg var utrolig fornøyd da vi hadde spilt den inn, og da den etterhvert ble sluppet. Så var det ei stund da jeg synes den låt litt uferdig og vi var ute på litt andre veier. Men de siste årene tror jeg vi i bandet har omfavna den på nytt alle sammen, og virkelig innsett hvor unik plata er; både i norsk rock-sammenheng, men også som tidsbilde av El Cuero AKKURAT den uka vi var i studio. Låtene har aldri blitt spilt på samme måte igjen, så det er som et litt uskarpt, langt ifra perfekt, men likevel magisk fotografi, forteller Brynjar.

Hvor mange av disse låtene spiller dere fortsatt spiller live?

- Plata er jo som skapt for å spilles live. Vi spiller stort sett alltid "Is This Over", "Little Bird", og "Hate Will Get Us Nowhere". På den siste turneen har vi også spilt "I Hate Myself for Loving You" og "Did I Know You". Bra uttelling for ei debutskive det, sier
Brynjar til Musikknyheter.no

Er det noe dere ville gjort annerledes nå?

"El Cuero" er ei sånn skive der det ikke er vits i å gruble på ting du eventuelt ville forandret, eller gjort på en annen måte. Den er det den er, og det er derfor den låter og føles som den gjør. Ingen skive vi noensinne kommer til å gjøre vil ha den samme graden av uskyld, naivitet og fandenivoldskhet over seg som den. Det er den typen skive man bare får muligheten til å lage èn gang, og jeg er utrolig stolt over at vi virkelig naila det når vi hadde sjansen! Forteller Brynjar videre.

Hva er de største forskjellene på El Cuero i 2017 vs. 2007?

- At vi er blitt 10 år eldre. Og at vi har byttet ut Øyvind Blomstrøm på gitar med Vegard Strand Holthe. Gøy med nytt blod. Utover det...? Sånn helt ærlig synes jeg ikke vi har forandret oss så veldig mye. Det er fortsatt melodisk rock/americana, 2 gitarer, bass og trommer. Vi har alltid spilt inn album som har vært forskjellige fra hverandre, prøvd ut forskjellige retninger vi selv har hatt lyst til å prøve. Forskjellige studio, forskjellige produsenter, snu opp ned på hvordan vi gjorde det fra forrige gang. Og sånn er det fortsatt. Vi gjør det vi selv vil, og det er nok derfor vi har greid å holde på non stop i 10 år og gitt ut 7 album. Vi er fortsatt det samme bandet med de to idiotiske brødrene som nesten aldri er enig om noen ting. Bortsett fra at debutalbumet vårt er det beste debutalbumet vi noen gang kommer til å lage, avslutter Håvard.


Andre del av jubileumsturneen blir en ny runde rundt i landet. De skal besøke steder de tidligere ikke har spilt, men også kjente og kjære steder som blant annet. Mono i Oslo, som i sin tid var det første skikkelige stedet som ga bandet muligheten til å spille live. Dette blir som å komme hjem der det hele startet i 2007.

Albumaktuelle Saturday City vil være med som support på deler av turneen:

14.10. Tr.heim, Moskus.
20.10. Kr.sand, Håndtverkeren.
21.10. Sandvika, Baracoa.
03.11. Levanger, Røstad Scene.
10.11. Lillehammer, Cafe Stift. m/ Saturday City
11.11. Raufoss, Retro Bar. m/ Saturday City
16.11. Oslo, Mono. m/ Saturday City
17.11. Halden, Bryggerhuset. m/ Saturday City
18.11. Moss, Tivolikjellern. m/ Saturday City
24.11. Bergen, Garage. m/ Saturday City
25.11. TBA
29.12. Kristiansund, Braatthallen.