Foto: Eirik Halvorsen


Det er fire år siden Skambankt slapp sitt forrige album. Ventetiden er over, fredag 9. februar slippes endelig deres sjette album, Horisonten brenner. Langs baren på Kulturhuset i Oslo snakker vokalist og gitarist Terje Winterstø Røthing og trommeslager Børge Sageng Henriksen om det de omtaler som deres mest gjennomarbeidede album til nå.

— I forhold til tidligere er denne platen kjemisk fri for dårlig magefølelse. Vi har turt mer, både musikalsk og med tekstene. Det er umiskjennelig Skambankt, sier Røthing.

Tidligere har bandet spilt inn platene sine i kjente studioer som Propeller studio i Oslo og Athletic studio i Halden. Denne gangen har de bygget sitt eget studio i et grisehus på Bore.

— Vi trodde det kom til å ta et halvt år å bygge studio, men vi endte opp med å bruke et halvannet år. Til gjengjeld har vi fått tid til å skrote ting og begynne på nytt om feelingen ikke har vært rett. Vi har hatt låter som vi har laget fire helt forskjellige versjoner av, men med det samme i bunnen, og kunnet spille de helt til vi har funnet fram til slik de er på plata, fortsetter Røthing.
— Bandet har utviklet seg. Noen band er mer tydelige sjangerband, mens jeg føler vi mer nå enn før sparker i flere retninger, kommenterer Henriksen.Med seg på produksjonssiden har Skambankt i tillegg til seg selv hatt med Janove Ottesen som har vært med å produsere og sparre på låtarrangementer. Noe som er nytt på denne platen er at bandet har gått fra å være en kvartett til en kvintett. For med seg som nytt fast medlem er Jonny Engelsvoll som tidligere har spilt tangenter på utgivelsene Hardt regn og Søvnløs.

— Jonny har vært med i kulissene og studio en stund, men denne gangen tar vi han inn for fullt og har gitt mer plass til tangenter på plata. Nå blir han jo også med på konsertene, og det har gitt de gamle sangene våre et nytt liv, forteller Røthing.

Horisonten brenner er Skambankts første album på plateselskapet Indie Recordings, som blant annet har gitt ut plater fra andre storheter som Kvelertak, Shining og Oslo Ess. Tidligere har de gitt ut på giganten Sony Music. Terje og Børge har gode ord om deres nye plateselskap og mener de ikke kunne vært en bedre plass akkurat nå.

— Indie har vært på oss lenge, før vi bestemte oss for å bytte. Det at de har vist såpass interesse har hatt mye å si og det har vært en god dialog og vi har jobbet tett. Det minner om de første årene da vi ga ut plater på Tuba Records, og det er en type dialog jeg har savnet. Det er også flott å kunne være hovedprioritet hos et mellomstort plateselskap, som i en tid hvor bransjen blir mer fokusert på singelutgivelser, tør å satse på band og albumformat, forteller Røthing.

Fra albumet er det sluppet to singler: Fremmed i en fremmed verden og Horisonten brenner. Begge med hver sin musikkvideo. Alt er klart for at Skambankts nyeste finner veien til butikkhyller og digitale plattformer. Derfor er det passende å spørre karene, som begge har jobbet i platebutikk:

Hva kunne en kunde kunne spurt om for at dere skulle anbefalt Horisonten brenner?
«Hva er årets beste norske rockealbum?» blir de to karene enig om og lover at de skal prøve å ikke la det gå fire år til neste plate.Skambankt legger ut på Norgesturné etter utgivelsen:
16.02 Stavanger – Folken (Utsolgt)
17.02 Stavanger - Folken
22.02 Bergen – USF
23.02 Volda – Rokken
24.02 Ålesund – Terminalen
01.03 Haugesund – Høvleriet
02.03 Kristiansand – Kick
07.03 Grimstad – Bluebox
08.03 Kongsberg – Energimølla
09.03 Oslo – Rockefeller
10.03 Drammen - Union Scene
15.03 Sogndal – Meieriet
16.03 Trondheim – Samfundet
17.03 Hamar – Gregers
22.03 Alta - City scene
23.03 Tromsø – Driv
24.03 Bodø – Sinus
26.05 Bryne - Jærnåttå
22.06 Tons Of Rock, Halden
23.06 Steinkjerfestivalen
12-14.07 Brønnøysund Roots
02.07 Trondheim Rocks
09.08 Varangerfestivalen, VadsøSkambankt på Facebook