Foto: Ihne Pedersen


Johnny Engdal Silseth, kjent som Jaa9, har en lang musikkarriere bak seg som en del av blant annet Ridderne av det norske hus, Dirty Oppland og halvparten av Jaa9 & OnklP. Nå, i en alder av 35, går han første gang solo. Han gav nettopp ut låta Oppi her, så det var på tide å ta en prat med han.


Gratulerer med ny låt! Fortell oss om den.

- Tusen takk for det! Nei, da jeg bestemte meg for å lage ei skive så var jeg veldig klar på at jeg ville sette i gang prosessen med å ta ting tilbake til å sitte alene og lage beats og definere hvert fall fundamentet på skiva mi selv. Så dette var den første beaten jeg gjorde til prosjektet, og tekstmessig så var jeg i grunn bare keen på å ta tak i en del ting jeg virkelig mener, om så satt litt på spissen da. I det store og hele er det jo ganske utbredte politisk korrekte temaer jeg tar opp her, de bare høres litt fælere ut når jeg la inn litt banneord og en tøff synth haha.Du har jo samarbeida med en del forskjellige artister gjennom årene. Hvordan har det vært å gå solo?

- Det er mer jobb da, selvfølgelig! Man må ha dobbelt så mye å si for å sette i gang på ei låt, så det er litt sånn lage veien mens man går den opplegg. Sånn kreativt sett så starta jeg jo med dette da vi var Dirty Oppland og satt 10-12 mann i et rom og skreiv og kødda for å overgå hverandre, og fortsatt så feeder jeg mye mer på å jobbe kreativt med masse ulike folk man både kjenner og ikke kjenner. Men samtidig så er dette en ny utfordring, og nå som jeg begynner å finne litt formen på det så er det en ekstra god følelse når man først gjør låter som sitter as!


Hva er din favoritt blant alle låter du har vært med på, og hvorfor?

- Jeg tror faktisk det er ei mixtape låt på en Pastor Troy Type Beat vi gjorde med Joddski som bare het SkillsMisseBaren. Låta vi dissa Sidebrok på, blant annet. Nå har ikke det noe som helst å gjøre med hvorfor jeg liker den forsåvidt, det er bare noe med leveringa i alle tre versa, refrenget, sounden og alt det der jeg vil si står seg veldig bra selv i dag, og den ble laget i 2005!


Hva er din favorittlåt blant andres låter, og hvorfor?

- Oooouff. Nesten håpløst å skulle velge seg ei låt da, men skal det først kun være ei låt i verden så hadde det vært veldig greit om det var Townes Van Zandt med Waiting 'round to die.


- Nå har du jo, som sagt, samarbeida med en del gjennom årene. Dersom du kunne valgt hvem som helst, hvem er drømmen å få samarbeide med?

- Her driver jeg og går litt tom. Da jeg var kid var liksom drømmen å jobbe med Tommy Tee og Mobbade Barn med Automatvapen fra Sverige, og de jobba vi med innen halvannet år etter vi slapp Dirty Oppland Demoen. Så, nei hvem skulle det vært a? Steven Ackles kanskje? (no joke!)


Fortell om din beste konsertopplevelse, som artist.

- Her er det mye å ta av altså, fra slagene på Quarten til min og Onkls festivaldebut på Øya i ‘03. Men jeg må si konserten vi spilte sammen med Tungtvann på Skiippagurrafestivalen ved Tanaelva og mitt første møte med midnattssol. Grunnet forsinkelser gikk vi på scena ett/halv to på natta, og da var det over 20 grader og ikke en eneste sky i sikte. Det var ganske bra surrealistisk for en tass fra Lillehammer! Ellers håper jeg 9&P-konserten på Rockefeller natt til 1.mai nå i r skal bli stående i historien som den aller beste, wink wink..


Fortell om din beste konsertopplevelse, som publikum.

- OnklP vant en freestyle-konkurranse og fikk tur for to til Detroit, på Eminem- og 50Cent-konsert. Dette var sommer’n 50cent slapp In Da Club, og Eminem hadde vel første konserten sin hjemme i Detroit på bortimot ever eller noe, så det var ganske galehus faktisk. Med det sagt, så var Eminem og 50cent sine show skikkelig superræva, men Missy Elliot varma opp for dem med mæd dansere og greier og det var helt latterlig fett!


Hva er det beste med å drive med musikk?

- Etter alle disse åra så er det jo egentlig alt, hele loopen fra idé, produksjon, via mixing til å spille låtene live og se feedbacken fra folk direkte, for så ta ta med seg den energien tilbake inn i studio. Men den biten jeg liker aller, aller best er nok den kreative skaperprosessen i studio, altså. Alene eller med andre, når man får ting til å funke der så er det ikke mye som er morsommere!


Hvis du kunne hatt kun tre ting på raideren, hva ville det vært?

- Jeg håper dette ikke er den tekniske raideren?! Haha tre ting. Ingefærøl. Lime. Ron Zakapa rom.


Hva er tidenes beste norske album, og hvorfor?

- Øystein Sunde - Det året det var så bratt. Grunnen til det er; Det er lengre til London enn med fly.


Hva er den beste musikkvideoen du har sett, og hva gjør den så bra?

- Vi hadde liksom ikke MTV og sånt jeg og mutter’n, vi hadde NRK og en veldig skurrete TV2. Men skal jeg velge meg en video fra min levetid så kan det ikke være annet enn Beastie Boys med Sabotage. Den var sjokkerende fet da jeg så den som kid, og hadde jeg/vi hatt en sånn video i dag så hadde jeg vært verdens stolteste mann.Hva var det første albumet du kjøpte selv?

- Det var albumet til Ugly Kid Joe! Hahah jeg kjøpte det FØR jeg fikk cd spiller til og med. Hørte på det hos noen kompiser og ellers ble det mye titting i coveret et par måneder, kan du si..


Hva ville du blir når du ble stor, da du var liten?

- Det var mye forskjellig, altså! Jeg skulle bli alt fra snekker, ninja turtle, hockeykeeper, radiomann på P3 (check!) til fotballballkommentator. Under fotball-VM i Italia 1990 var det kommentatorstreik og full stillhet på tv store deler av gruppespillet, så da måtte man nesten bare sitte der og kommentere selv. Mener jeg snakka med min favoritt-kommentator Kasper Wikenstad om det her engang, og at han også fikk sin interesse for faget under stillheten det gruppespillet der. Kanskje de burde streike litt oftere?


Hva var den forrige låten du hadde på repeat?

- Den er noen år gammel nå, men Jaykae med Toothache kan jeg høre på nonstop og få gåsehud av hver eneste gang tror jeg. Så og si hver eneste linje der er total realness. De kødder ikke rundt de gutta fra Birmingham.


Du sier jo tydelig fra hva du synes om mye av politikken, i den nye låta. Dersom du satt med makta i landet vårt, hva hadde vært annerledes enn sånn det er nå?

- På mange vis så føler jeg vi som artister gjør noe alle politikere burde ha som utgangspunkt for alt, nemlig å reise rundt i alle mulige kriker og kroker, finne et lokalt ølhøl og sette seg ned og snakke ganske ufiltrert med folk om hva folk driver med og hvordan livet der egentlig er. Men med det sagt så kunne jeg ALDRI vært politiker. Politikere framstår som folk som er mye mer glade i å krangle og diskutere enn andre mennesker, og slike folk liker jeg ikke. Jeg har nå sikkert uttalt meg ganske bra ignorant opp gjennom åra i både intervjuer og tekster, men det å skulle påta meg å vite skråsikkert hva som er best for Norge og alle mulige folk rundt om i landet, som jeg verken kjenner eller har møtt, riktig SÅ kaksig og stormannsgal er jeg faktisk ikke.


Hva kan vi forvente av deg framover?

- Første del av skiva mi kommer før sommer’n, og går ting etter planen så kommer det ei låt til før den tid. Ellers spiller jeg og OnklP opp til dans i ulike konstellasjoner utover våren og sommeren, og først ut er da 9&P på Rockefeller natt til 1.mai. Kom en tur da vel!