Foto: Marius Midttun


Sandvikabandet Kid Astray består av Benjamin Giørtz, Even Steine, Alexander Meek, Håkon Sageng Carlin og Jakob Bechmann. De begynte å spille sammen i 2010, men karrieren deres begynte for alvor da de ble kåret til Ukas Urørt på NRK P3 i oktober 2012. I 2015 gav de ut debutalbumet sitt, Home Before the Dark. I høst har Kid Astray har brukt mye tid i studio. Tidligere i år slapp de låta Joanne, og i dag slipper de EPen Ignite som inneholder Joanne og fire låter til. Vi har fått gutta til å fortelle oss om den nye EPen sin, om prosessen med å lage låter, hva som inspirererer dem og hva vi kan forvente av dem framover.


Hva kan dere fortelle oss om den nye EPen deres?

- EPen består av fem låter som vi skrev sommeren og høsten 2017 i Sandvika og Trondheim. Vi har jobbet masse med å prøve ut nye ting, og vi følte det virkelig løsnet da vi kom opp med et veldig sært og unikt vokalsound som på en måte ble bindeleddet for hele EPen. Deretter lekte vi oss rett og slett frem til alle låtene, og satte det sammen kronologisk, første låta vi skrev ble spor 1, andre låta ble spor 2 osv. Vi har definitivt beveget oss i nye retninger og baner, og gir kanskje litt mer faen enn før? Det er grovere, røffere, særere, vi har gjort ting som vi selv synes er fett.Hvordan vil dere beskrive musikken deres?

- Musikken er dansbar indiepop. Det er en slags leken kombinasjon av all musikken vi selv liker og hører på! Røttene er godt festa i popen, men vi gir oss selv rom til å gjøre veldig mye fett.


Hva inspirerer dere når dere lager musikk?

- Med EPen var det definitivt dette nye vokalsoundet som ble den største kilden til inspirasjon. Våren 2017 ga vi ut låta Fall To My Knees, der vi hadde med et barnekor, og det nye vokalsoundet bunner ut i at vi prøvde å gjenskape lyden av det koret uten å ha med barn. Ting tok selvsagt litt nye retninger etterhvert, så det låter ikke så veldig som barn, men vi har tatt det til et sted som føles veldig friskt og kult. Vi brukte det for første gang på tittelsporet, og kicka veldig på det, så etter det hadde vi en superfin periode der vi skrev mye musikk og ja, vi hadde det bare veldig gøy med hele greia!


Hvordan jobber dere med prosessen i å lage nye låter?

- Benjamin sitter alltid og produserer og skriver låter, både til oss og andre artister, og når vi kommer sammen fletter som regel alle oss andre inn ulike ideer, pirker, mekker melodi og tekst etc. til vi er fornøyde. Som regel gjør Jakob toplinene og Håkon teksten.


Hvilken musikk hører dere helst på selv?

- Det er ganske mye forskjellig, vi er jo fem ganske ulike mennesker med ulik musikksmak.

Håkon: - For tiden har jeg prøvd å finne masse ond, episk elektronika fordi Even har kommet opp med et DJ-konsept som jeg ble veldig gira på, haha. Eneste er at jeg nå blir anbefalt veldig mye rart av Spotify.

Even: - Jeg hører mest på lydbok.

Jakob: - Jeg hører på mye norsk musikk for tiden, akkurat nå kicker jeg veldig på bandet TØFL. De slapp nettopp en EP som er veldig fin.

Benjamin: - Knox Fortune! Han er megafet.

Alex: - Miike Snow, alltid. Og Tom Misch slapp nylig et megafett album, Geography, som jeg har hørt masse på.Hvor er det ultimate stedet å få ha konsert?

- Å spille ute om sommeren på en stor festivalscene er sinnsvakt digg. Føle sommerbrisen, ettermiddagssolen, et energisk publikum som synger med på låtene våre. Ett eller annet sted som er grønt og stort og åpent, med en velutstyrt og proff scene.


Hva er det beste med å drive med musikk?

- Det er så mye som er fett med det. Å spille den live for folk er megakick, kanskje beste følelsen i verden. Ikke minst er det så gøy å lage musikk, finne ut av kule løsninger på låter, finne et stilig uttrykk etc.


Hvis dere kunne hatt kun tre ting på raideren, hva ville det vært?

- Kjipt, realistisk svar: Vann, lunsj og middag.
Kult, fantasisvar: Søte alver, maaaaasse øl og en kjæreste til hver :’)


Hva er tidenes beste norske album, og hvorfor?

- It’s Album Time av Todd Terje er helt rått, og oser av karisma, integritet og de gode følelsene. Men det er jo sjukehus å skulle velge bare ett som “det beste”, og det lar seg vel egentlig ikke kåre.


Hva er den beste musikkvideoen dere har sett, og hva gjør den så bra?

Håkon: - Her må jeg melde at Kendrick sin HUMBLE kanskje er den feteste musikkvideoen ute akkurat nå. Det er så utrolig mye som gjør den bra, men om jeg skal nevne noe er det bare kvaliteten, en sykt fet visjon og fantastisk håndverk som gjør den smashing. I tillegg er det bare noe med at den er en del av en helt sjuk pakke, et av de feteste albumene noensinne, flere andre sykt rå musikkvideoer og masse annet stæsj.

Even: - Ser ikke så mye på musikkvideoer.Hva kan vi forvente av dere framover?

- Ny og kul musikk, raske shades og en konsert i mars. 2018 blir veldig bra!