Foto: Hogne Bø Pettersen


For tiden promoterer Aurora Aksnes andrealbumet Infections of a Different Kind Step 1, mens Step 2 er på vei. Hun er til og med i gang med sitt fjerde album. I løpet av våren skal hun holde konserter i Brasil, Argentina, Mexico og Chile – mens det til høsten blir norgesturné.

– Gratulerer med en fantastisk konsert på Sentrum Scene sist fredag.

– Ååå, tusen takk.

– Følte du selv at det gikk bra?

– Det gikk veldig fint. Men man vet jo aldri. Jeg er jo bare der og gjør mitt, men jeg har alltid en god følelse etter en konsert, når jeg vet at jeg har gjort det jeg kan.

Vandrende monologer


– Du skal nå ut på norgesturne, det er din første, er det ikke det?

– Jeg hadde en liten norgesturne i 2015…eller var det 2016… det kan ha vært 2017, ha ha. Jeg husker ikke helt. Men nå skal jeg ut på en norgesturné hvor jeg skal innom mange flere byer. Som er på tide. Det blir den største norgesturneen min, om ikke den første.

– Du holder av og til lange og svært sprikende monologer på scenen. Er de tenkt ut på forhånd, eller sier du bare det du kommer på der og da?

– Jeg tenker aldri på det på forhånd. For jeg vet ærlig talt ikke hva jeg skal si mellom låtene. Jeg prøver å tenke på det på forhånd, og blir jo fortalt at jeg burde gjøre det, siden jeg sier så mye rart. Men jeg klarer ikke det. Du vet jo ikke hva du får lyst til å si når du først står der og ser på folk. Så jeg prater nå bare jeg. Det blir jo mye prating når jeg setter i gang. Det gjør det. Men det varierer veldig mye fra konsert til konsert. Enkelte konserter er jeg helt stille, men det er sjelden, som du sikkert kan se for deg, he he.

Aurora sier hun egentlig bare vil minne folk på om at de er velkommen, og at de kan være trygge på at hun bare er et menneske som vil dele noe fint med dem.

– Og så har jeg ofte historier jeg ønsker å fortelle, men så roter jeg veldig mye, og plutselig har jeg glemt av hva jeg egentlig begynte å snakke om. Men jeg kommer ikke alltid i mål. Men det får stå sin prøve. Folk får bare godta at sånn er det på mine konserter.

– Ut fra reaksjonene du får, så virker det som at publikum synes det er veldig morsomt.

– Ja, de gjør jo det. Men av og til ler jo folk når jeg ikke tenkte de skulle le. Det er ikke alltid jeg forstår hvorfor de ler. Men det er en herlig følelse å le, så det er jo greit. Men av og til kan det bli gråt etterpå. Så det kan bli følelsesmessig veldig opp og ned. Og det er fint, for jeg vil at publikum skal få en slags pause fra tunge ting i livet. Og så er det gøy å forvirre folk litt. Men det er bare hvis jeg kjeder meg.

– Bandet ditt, hvordan reagerer de på monologene? På Sentrum Scene la jeg merke til at du av og til beklagde til dem at de måtte stå og vente så lenge.

– He he, ja. Av og til ser jeg at de setter seg ned, for de vet at nå blir det langt! Men jeg tror også de vet det på forhånd. De kan se det på meg i løpet av dagen hvilket humør jeg er i. Så da vet de om jeg har kontroll, om jeg kommer til å være vimsete og pratete eller om jeg kommer til å være stille. Men jeg tror også de synes det er morsomt til tider. Av og til må vi stoppe og le ferdig før vi kan begynne på neste sang. Det blir mange gode minner av det.

The Queen of My Queendom

Tok tid å elske debuten


– Debutalbumet ditt, All My Demons Treating Me as A Friend, kom ut i 2016, og det var årets beste album for meg det året.

– Åååå, takk!

– Hvordan ser du selv på det, tre år senere?

– Å! Det tok meg tid å elske det albumet som mitt eget barn. Men nå gjør jeg det. Det er veldig deilig. Når jeg hører på det i dag, så tenker jeg at vi var jo egentlig ganske flinke. Det er enklere å se hvor vakkert det er når du har glemt hva du ikke likte.

Aurora sier at hun er perfeksjonist.

– Jeg mener ikke at alt skal være perfekt, jeg liker også uperfekt skjønnhet. Men jeg er veldig perfeksjonist når det gjelder min egen visjon. Jeg har alt klart inne i meg fra før, og så må jeg oversette alt som er i hodet mitt slik at dere som skal høre på musikken forstår hva jeg vil si. Og det er ikke alltid like enkelt. Så nå har jeg lært å se mer på det totale bildet. At det handler mer om helhetsfølelsen, enn bare hver enkelte lyd og frekvens. Så jeg gikk nok litt for dypt i detaljene det.

Hun sier at hun har tendenser til å gjøre det i dag også, men at hun nå enklere ser skjønnheten i ting, selv om hun ikke helt klarte å få det ut akkurat slik hun så det for seg.

– Så i dag er jeg veldig stolt av det albumet. Og så gleder jeg meg til fortsettelsen.

Flere album på vei


– Ja, nå kom album nummer to, Infections of a Different Kind Step One ut i høst. Er det som med debuten at du har et anstrengt forhold til den nå, eller er det allerede bra?

– Altså, jeg synes alltid at det jeg holder på med akkurat i dag, er bedre enn alt jeg har gjort før. Ellers er det ingen grunn til å holde på med dette. Nå er jeg langt forbi det albumet, for jeg er i full gang med album nummer fire.

– Nummer fire? Nummer tre er jo ikke ute enda!

– Ja, for jeg jobber veldig fort. Jeg vet hva jeg skal, og det viktigste for meg er at jeg har mange sideprosjekter i mitt liv. For jeg er veldig kreativ av meg, og må hele tiden gjøre masse ting. Og så kjenner jeg plutselig en dag at «i dag må jeg ha en hel dags pause.» Og så gjør jeg ingenting. Og det er deilig.

Step Two av Infections of a Different Kind er ferdig innspilt og produsert. Akkurat nå holder Aurora og hennes team på med å vurdere hva som er riktig tidspunkt for utgivelse.

– Jeg må vite når det er riktig å gi det, og det merker man. Men det er ferdig og klart for verden, men verden må bli klart for det først.

Aurora beskriver albumet som veldig annerledes enn Step One.

– De har to veldig forskjellige betydninger. Step One var er en slags gave til meg selv. For jeg gjorde akkurat det jeg hadde lyst til, uten å utfordre meg selv. Jeg ville bare få ut av kroppen det som hadde ligget der i over to år. Men Step Two er helt annerledes, selv om jeg er like glad i det albumet.

The Queen of My Queendom

Hjerneskadet av oljemaling


– Du nevnte at du må ha mange andre kreative sideprosjekter. Jeg vet jo at du tegner mye, hva slags andre kunstneriske uttrykk holder du på med?

– Ja, det stemmer. Jeg tegner og maler mye. Men jeg har sluttet med oljemaling. Grunnen er at jeg blir veldig besatt når jeg første setter i gang noe. Jeg kan for eksempel gjerne være i studio 15 timer i strekk. Og så kan jeg gjerne male i 12 timer i strekk. Og det å stå over oljemaling så lenge er ikke helt bra, for jeg blir veldig vimsete av alle de hjerneskadende stoffene i malingen. Og det er de som sier jeg er vimsete nok fra før, he he. Så min mor sa jeg måtte slutte med det.

Man skal alltid høre på sin mor, skyter journalisten inn. Forhåpentligvis får Aurora svettet ut noe av stoffene når hun danser, for det gjør hun også mye av.

– Og så leser jeg veldig mye bøker. En annen ting jeg liker er å sitte i leiligheten min å bare se på folk, for det går så mange rare folk forbi. Hjemme hos mamma og pappa er det jo ingen som bor, så der ser man ikke sånn.

Hun liker godt å være hjemme i leiligheten sin.

– Jeg vandrer mye rundt på måfå, og så drikker jeg mye te. Å ja, og så lærer jeg meg japansk for tiden. Det er veldig gøy, men akkurat det gjør jeg mest på turne. Da leser jeg japansk fire timer pr dag. Og så holder jeg forresten på med å lage mitt eget språk. Så jeg fyller lett opp dagene mine. Alle burde gjøre det. Gjør noe du har lyst til, du behøver ikke å være flink en gang. Bare ha det gøy!

Likte ikke å få en fan


Aurora gjør stor suksess i utlandet, og har en enorm fanskare. Om man går på nettet vil man finne haugevis av fansider og kontoer på Facebook, Instagram, Twitter og diverse bloggplattformer. Hver gang undertegnede har fotografert konserter med henne flommer det inn med forespørsler om de kan få lov til å poste bildene jeg har tatt.

– Vi snakker om virkelig innbitte fans her. Hvordan synes du det er?

– Ja… det er veldig spesielt. Jeg husker første gang jeg fikk en fan, og jeg tror ikke jeg likte det noe særlig. Det er også vanskelig for meg å forstå, for jeg har aldri vært skikkelig fan av noen selv. Jeg kan forstå at de er knyttet til musikken min, men ikke hvorfor de er så knyttet til meg. Men jeg har med tiden lært at det handler om mer om musikken. Det er vel mest rart.

Men Aurora sier det også er gjensidig.

– De er jo mine medmennesker og det er jo de som gir makt til mine ord. For ord har jo bare makt om noen tar de til seg. Så jeg er også veldig takknemlige for at fansen min er med på å gi ordene mine mening og makt. Det er den beste gaven jeg kan få. Men oppsummert er det mer rart enn at det ikke er rart.

Hun synes også det er skummelt hvor lettpåvirkelig folk kan være om de først har åpnet seg opp for deg.

– Da får alle ord og alt du sier veldig tyngde. Så jeg merker veldig at jeg har lyst å bruke ordene til noe viktig. I den lille tiden jeg er på denne jorden. Jeg har store drømmer, så det er fint at familien også blir større.Hører lite på musikk


De siste årene har en rekke yngre norske artister gjort det stort i utlandet. Ikke minst gjør Sigrid stor suksess for tiden. Jeg lurer på om Aurora følger med på hva de andre norske artistene i utlandet gjør.

– Jeg hører veldig lite på musikk. For jeg har så mye rot i hodet fra før, så det er sjelden at jeg lytter til det. Men jeg har gitt meg selv et oppdrag at jeg må begynne å høre på mer musikk.

– Du sier at den nye platen er veldig annerledes enn de tidligere. Har du endret på måten du jobber med musikk på?

– Da jeg var yngre jobbet jeg ferdig låtene fra start til slutt der og da. Og de sprang ofte ut fra situasjoner i livet mitt som jeg ønsket å bearbeide. Nå har sangene en helt annen mening. Og rent musikalsk og produksjonsmessig er det selvsagt helt annerledes. Jeg skriver hele tiden, og nå er det mer vidtfavnende og større emner. Det er ikke så personlig lenger.

I dag spiller hun inn små snutter når inspirasjonen kommer. Og når hun går i studio går hun gjennom alt hun har samlet opp under turnering og reiser, og konstruerer musikk ut av det.

– Det er jo en helt annen måte å bygge opp en sang på enn slik jeg gjorde før.

Det hun liker best med det nye albumet er at hun har skjønt hvor mye forskjellig hun har i seg som hun vil ha ut.

– Jeg er på mange måter veldig snill og empatisk, men så er jeg samtidig også veldig rampete. I tillegg skriver jeg mye mer om det som skjer i verden, det merker jeg at jeg får ut nå om dagen. Den neste singelen, The Seed, er veldig sint. Men det er ikke sånn mørkt og destruktivt sinne, det er mer som en ild. Som gjør at man blir lidenskapelig om noe. Så albumet viser mange ulike sider med meg selv som jeg ikke har utforsket helt først.

Hun sier at hun har hatt det gøy når hun har jobbet med albumet.

– Jeg har jo et stort sprang mellom ulike typer låter i musikken min, spesielt om du går litt dypt inn i dem og ser etter.

Vil ikke føde barn


Da elevstreikene om klimakrisen foregikk postet Aurora både på Instagram og Twitter at hun heiet på elevene, og støttet dem.

– Naturen står meg veldig nært. Det er veldig tydelig at menneskene sin oppgave å redde det som ikke kan snakke eller forsvare seg selv. Og vi har tatt dette steg for steg. Vi har kjempet for rettighetene til kvinner, barn og dyr. Det er elementer i samfunnet som har vært veldig undertrykkede. Men naturen er også undertrykket, og kan ikke kjempe imot våre ødeleggelser av den. Og naturen krever ikke noe av oss, annet enn på sin egne passive måte. Vi har derfor innsett at om vi ikke gjøre noe, så blir det snart ikke noe natur igjen.

Aurora sier at situasjonen gjør henne veldig urolig.

– Jeg har ikke lyst å få barn i denne verden, om den ikke blir bedre for framtidens barn. Og jorden er så magisk! Det er utrolig trist at vi er i ferd med å ødelegge den. Vi har allerede ødelagt så mye av dyrearter, miljø, bier og hverandre. Så vi kjempe for å redde jorden, havet og naturen.

Aurora forteller at neste singel handler om akkurat dette.

– Du er den første jeg snakker med om dette, at det kommer en ny single snart. Og den handler om det å ta vare på miljøet. Og den er inspirert av et dikt av en indianer. Eller, kan man si indianer på norsk? Native American. Og det går slik: When the last tree has fallen/And the last fish has been caught/Man will know that he cannot eat money.

Aurora sier at det er første gang hun er politisk.

– Og det er det jeg mener når jeg sier at den er aggressiv, på en sterk måte.

The Queen of My Queendom

Magisk


– En av låtene på siste album heter Queendom. Hvordan kom du opp med det ordet?

– Det er bare et begrep om et sted, som er mitt. Og jeg er jo en dame, og vil bli kalt for dronning. Det er også et naturlig navn å gi det, når skaperen av det er en kvinne.

Rett før jul sendte NRK en dokumentar hvor et filmskaperne fulgte Aurora på sin forrige store verdensturne. Her kan vise Aurora krangle med både manager og plateselskap og når hun har tunge stunder bak scenen.

– Jeg ble overrasket over hvor nært du slapp dem innpå. Var dette bestemt på forhånd?

– Altså, jeg har bare ingen sperrer. Jeg vet ikke noen andre måter jeg skulle oppført meg på. Så jeg tenker ikke så mye på hvordan det ser ut for andre. Jeg bare fortsatte som jeg pleier, som om kameraene ikke var der. Sånn er jeg bare.

– Folk som kjøper billett og kommer og ser deg på turneen hva kan de forvente seg?

– Det blir veldig magisk. Og så blir det veldig mye tårer, men så blir det også veldig mye glede. For man går gjennom alle følelser på en konsert. Så det blir veldig frigjørende, og det er målet mitt med alle konsertene mine. At de skal være frigjørende. Og så blir det ikke minst gøy! For jeg utvikler meg veldig fort, så konsertene mine for noen måneder siden var helt annerledes enn konsertene slik de er i dag. Så selv jeg vet ikke helt hva folk i får se. Men det blir eksklusivt og magisk!

Turneliste