Foto:Lars Landhed


Det er ganske nøyaktig ett år siden det ble kjent at Roy Khan, som trakk seg tilbake fra Kamelot og rampelyset i 2011, hadde gjenopptatt samarbeidet med Conception igjen. De ga ut singelen re:conception og EP-en My Dark Symphony i fjor høst og har nylig kommet i gang med å holde konserter igjen. Musikknyheter tok turen til Moss for å ta en prat med den sympatiske hedmarkingen.

Hvordan har det siste året vært for deg?

Veldig hektisk! Det har skjedd mye dette året. Vi startet en crowdfunding-kampanje via Pledge Music på denne tiden i fjor og hadde allerede jobbet ganske intensivt i forkant av det. Vi driver vårt eget plateselskap nå, og selv om vi har knyttet til oss mange flinke folk, medfører det masse ekstra jobb for oss selv. Så i tillegg til musikalske ting har det vært mye arbeid rundt det å drive eget plateselskap, men det har vært kjempegøy.

Dere spilte de to første konsertene, som ble utsolgt, på Gjøvik, nå i slutten av april. Hvordan var det å være tilbake på rockescenen igjen, og ikke minst akkurat der?

Det var veldig hyggelig for oss å gjøre det akkurat der, bandet kommer jo fra Gjøvik. Veldig greit å ha et par oppvarmingsjobber før de litt større greiene med Karmøygeddon og det som kommer av festivaler nå i sommer også. Opplevelsen var overveldende. Både Tore og jeg hadde nesten en slags ut av kroppen-opplevelse da vi gikk på scenen. Tore hadde ikke vært på en scene på 15 år og jeg har heller ikke gjort noe på 9 år annet enn å synge i kirken. Så det var både rørende og mest av alt veldig, veldig rart. Men halvveis inn i første sett første kvelden var vi tilbake igjen. Lørdagen var det som om alle årene ikke hadde gått i det hele tatt. Vi koste oss enormt og det var utrolig morsomt at det ble utsolgt begge dagene!

Etter suksessen med Kamelot hoppet du av sirkuset og var helt borte fra miljøet i mange år. Når var det du kjente det krible i rockefoten igjen og hvordan var det dere begynte å planlegge sammenkomsten?

Da jeg ga meg i Kamelot var jeg bare helt ferdig. Jeg ble kvalm bare ved tanken på å skulle dra til Gardermoen. Det gikk imidlertid ikke mange årene før jeg i økende grad kjente på trangen til å spille i band igjen. Vi hadde snakket om å gjøre noe med Conception i flere omganger, men hadde det ikke vært for at Tore hadde kommet med noen nye låtidéer en gang i 2015, hadde jeg nok fortsatt ikke vært tilbake igjen, tror jeg. Det vil si, det er godt mulig jeg hadde sluppet sangen For All uansett, men om jeg hadde kommet fullt tilbake som musiker sånn som nå, er vanskelig å si. Vi begynte å skrive noen flere sanger, og på et tidspunkt ballet det bare på seg og vi bestemte oss for å engasjere folk og sette i gang. Jeg husker ikke helt når det var, men vi begynte å jobbe noenlunde målrettet med dette for over tre år siden.

Var det på noe som helst tidspunkt en tanke å inkludere sangen "For All" i Conception-sammenheng eller var det din baby som du ville være alene om?

Det var aldri en låt som var tiltenkt Conception. Jeg tror ikke de ville hatt den heller, i og med at det er en sang som har et ganske tydelig kristent budskap, og det henger sammen med historien min. Conception er jo på ingen måter religiøst selv om det er vanskelig for meg å ikke touche bortpå ting som har vært viktig for meg i mitt liv. Men det var en målsetning for meg å få den sangen ut før jeg gjorde noe med Conception, så vi utsatte faktisk kampanjen litt for at jeg skulle slippe den i påsken 2018. Den ligger for øvrig kun på YouTube.

Du har en lojal fanskare over hele verden som har ønsket deg tilbake til musikken i disse årene. Har du fulgt med på disse ønskene og hadde det noen innvirkning på valget ditt om å komme tilbake, eller har du rett og slett bare hatt en periode med fullstendig avstand?

Jeg vet at det er veldig mange som liker det vi gjør og jeg er klar over at jeg har en eller annen form for talent for det å synge og lage musikk, så det er klart det er litt bortkastet og synd å ikke bruke det. I den forstand har jeg nok kjent litt på det, men det viktigste av alt har vært egen helse og familien og at tiden også måtte være rett for folk rundt meg for at jeg skulle kunne komme tilbake.

Du har vært åpen om temaer som kanskje ikke alle tør å være åpne om, og det reflekteres i tekstene du skriver også. Er det noen låter du har et spesielt forhold til?

Mine tekster har i stor grad en form for dobbel mening. Du kan lese dem bokstavelig eller du kan forsøksvis titte litt mer bak linjene, og der er det selvsagt masse rom for individuelle tolkninger. Det gjelder nesten samtlige, både i det forrige bandet og i Conception. Jeg har et personlig forhold til svært mange av låtene, uten at jeg kan trekke fram én låt spesielt. Det er viktig for meg å ha tekster som betyr noe, men jeg vil også gjerne beholde klangen og lyden fra sporet som ble lagt da ideen ble født. Det er en ekstremt nitid prosess å skrive tekster med tanke på alt som skal stemme sammen.Conception har noen utradisjonelle måter å mingle med fansen på, som campingtur, lunsjer etc. Kommer dere til å gjenta dette og har dere andre planlagte sprell?

Vi kommer til å gjenta campingturen. Hvis jeg skal dra fram ett soleklart høydepunkt fra kampanjen så er det akkurat den. Det deltok folk fra flere forskjellige land, men hovedsakelig var de fra USA og Canada. Det var jo hinsides fint vær helt fra april til september i fjor, men akkurat da vi skulle på tur kom hele himmelen ned i form av et vanvittig regnskyll over hele Østlandet, så vi måtte sette oss i en buss og kjøre helt nord for Dovre for å komme ut av uværet. Vi endte opp ved Trollstigen, som jo ikke er det verste stedet å reise til for folk som vil besøke Norge. Sånn sett opplevde vi det som hell i uhellet.

Ellers har vi blitt enige om å ikke si så mye konkret om hva vi skal finne på framover, men vi har noen nye prosjekter som er en naturlig fortsettelse av det vi har gjort til nå. Vi har hatt våre feider med selskapet som fasiliterte kampanjen, noe som har forsinket oss i etterkant av EP-utgivelsen, men både vi og våre fans kom rimelig greit ut av det hele. Vi har nå opprettet samarbeid med andre aktører som gir oss større spillerom samt bedre sikkerhet og kontroll på alle sider ved det å drifte en sånn type kampanje.

Hvordan synes du selv at Conception ser ut og låter i 2019 sammenlignet med for 20-25 år siden?

Det både synes og høres at vi har fått noen år på baken. Det er forresten første gang vi har en backdrop. Det er helt latterlig, men vi kjørte flere turneer uten å ha så mye som navnet vårt hengende på veggen bak, og vi brydde oss veldig lite om hva vi hadde på oss på scenen. Så vi har opplagt fått et mer bevisst forhold til image. Ting henger mer sammen, fra cover til hvordan vi kler oss og hvordan vi fremstår generelt, selv om musikken fortsatt er i sentrum. Med tanke på hvordan vi låter så mener jeg definitivt det høres mer modent ut, samtidig som at trøkk og groove står ved lag. Hva gjelder nye elementer og produksjon så er spesielt det orkestrale mye mer fremtredende nå enn før. Sånn sett synes jeg nesten at Conception i dag høres like mye ut som Kamelot da jeg var med som det Kamelot gjør nå, for de har på sett og vis tonet det litt ned nå.

Bortsett fra konsertene på Gjøvik, Karmøygeddon og Tons of Rock så skal dere spille i Spania i juni? Du har som sagt fans over hele verden som vil at dere skal komme til de forskjellige landene. Kommer dere til å prioritere festivaler og konserter rundt om kring framover, eller hva er planen?

Hvordan vi skal gjøre det med live-biten er en diskusjon vi stadig har gående. Tilbudene renner inn, men det er ressurskrevende for et band som oss å gjøre ting på den måten vi vil gjøre det. Det gjelder alle aspekter ved det å drive Conception. Hvis vi ikke kan gjøre det sånn vi føler det må være så dropper vi det heller. Det er litt sånn vi er skrudd sammen. Det å dra ut på turné er også et mye større og mer uoversiktlig prosjekt enn å ta på seg enkeltjobber. Et annet element er om vi egentlig vil være borte fra familiene våre i lange strekk, så vi tar ting litt som det kommer. Med det sagt så er det klart vi skal spille konserter når vi nå endelig har kommet sammen igjen. Det er der ute symbiosen mellom artist og publikum kan skapes om til virkelig magi.

Ingen tvil om at det er godt å ha Roy, Tore, Arve og Ingar tilbake igjen og at vi gleder oss masse til å følge med på dem fremover. Og la det være sagt: Conception er definitivt et live-band verdt å få med seg! Neste mulighet her til lands er fredag 28. juni på Tons of Rock i Oslo.