Foto: Martine Lund

The 1975s frontmann og sanger, Matty Healy, vil bare at verden skal bli et bedre sted. I en tidsalder der vi konstant er overeksponert for sosiale medier og andre inntrykk blant alle grusomhetene der ute i verden, ønsker han at vi skal stå- og løse dette sammen. Vi møttes på Piknik i Parken 2019 for å prate om nettopp dette.

I intervjuet viste Healy stor iver for egne prosjekter og trangen til å skape kunst. Bandet er stadig ute etter å utfordre seg selv og andre. Vi tok ikke minst en prat om deres nye album A Brief Inquiry Into Online Relationships og forsøkte å dekonstruerte tematikken.

Først og fremst, veldig hyggelig å møte deg. Hvordan har du det i dag?

Bra, takk!

Hvordan har Norge vært så langt? Har du fått tid til å se noe?

Ja, jeg landet denne morgenen og drar i morgen. Jeg har brukt en del tid i Oslo tidligere, men ikke denne gangen. Vi har venner her og sånt da.

Noen favorittsteder?

Jeg har ikke brukt nok tid her, for å være helt ærlig med deg.

Du er jo mye opptatt.

Ja. Tingen er at med skandinaviske land, pleier jeg å være der for en dag eller to. Jeg brukte nylig to dager i Danmark, så det er der jeg har brukt fritiden min, og dessverre ikke i Norge. Det er veldig vakkert da.Takk! Dette er en veldig lang turné som holder på utover høsten?

Vi kommer til å holde på lengre enn det.
Vi startet i Januar i Belfast, spilte i resten av Storbritannia og dro videre til Europa.

Så dette er en stor turné for The 1975. Deres nye album A Brief Inquiry Into Online Relationships er en milepæl I karrieren deres, og skiller seg ut fra deres to forrige album. Hvordan vil dette reflektere suksessen og det store omfanget av deres nye prosjekt, live?

Jeg prøver å holde showene innenfor hele The 1975s identitet. Vi vil at de skal være inklusive for alle. Jeg tror det er veldig viktig. Showene er vår hovedarena for å spre informasjon. Jeg har ikke gjort et sett som bare er nytt materiale. Jeg tror allerede at showene våre allerede er ganske ambisiøse og det ser ut som det fungerer.

Hvordan har de siste månedene vært for dere siden albumet ble sluppet?

Ja, det har vært bra. Jeg prøver å lage en ny plate mens jeg er på turné, så det har vært hovedutfordingen for meg.

Opplever du det som vanskelig å håndtere både turnélivet, men samtidig å kunne sitte ned og skrive?

Ja, å finne tid til å gjøre det eller å finne tilbøyeligheten til å gjøre det er utfordringen, men ja, det er jo hva jeg har lyst til å gjøre.

La oss gå tilbake til A Brief Inquiry…. Et stort tema innenfor albumet er teknologiens tidsalder, informasjon. Hvordan håndterer du å ha all denne informasjonen fra sosiale medier, nyheter osv tilgjengelig? Hvordan skal mennesker være i stand til å håndtere dette?

Jeg tror ikke vi er ment til å være så velinformerte om alt kaoset som foregår hver dag. Jeg tror vi er koblet opp til noe som forteller oss hvor gal verden er. Fra vi står opp til vi går til sengs; det kommer til å ha en effekt på vår sosiale interaksjon. Vi starter å se effekten av det nå.

Tror at dette vil føre til menneskehetens undergang?

Jeg tror ikke at internettet vil før til det. Jeg tror antagelsen vår at vi er på toppen av skapelsen vil føre til menneskehetens undergang.

Er du optimistisk eller pessimistisk over retningen vi er på vei mot?

Jeg vil gjerne si optimistisk. Jeg tror ikke vi er på vei tilbake til der vi var. Jeg tror vi er på vei et helt annet sted.

Tror du det var bedre før i tiden?

Nei, det tror det bare var andre tider. Som jeg sa, vi har skapt en algoritme som holer oss informert om livets kaos. Vi er mer paranoide og blitt mer forsiktige, men når det kommer til klimaet, som er hovedproblemet, kommet ikke det til å bety noe. Sosiale medier, religion...all den driten; det er bare galskap, for in 50-års tid vil jorda være et ubeboelig sted om vi glemmer dette altfor raskt.

Samtidig kunne vi argumentert at på grunn av all praten rundt «fake news» vil mange ikke forstå omfanget av disse farene og derfor fortsette som før, og en dag har vi gått for lang.

Ja, og en dag vil vi forstå at vi har gått for langt. Det er en slags apokalyptisk følelse bygget inn i det menneskelige samfunnet.
Det er dessverre realiteten.

La oss snakke om A Brief Inquiry… sin albumtittel. Du endret denne på et tidspunkt. Hva fikk deg til å slå deg til ro med denne?Noen leste en serie med artikler i en bok ved siden av meg på et tog da jeg jobbet med platen. Tittelen på essayet de leste var «A Brief Inquiry Into Online Relationships» og det bare oppsummerte hele greia for meg. Det var et av de øyeblikkene.

Mens vi snakker om «online relationships»; hva er mening din om datingapplikasjoner som Tinder? Tror du det er en fare ved å konstant søke oppmerksomhet og bekreftelse?

Jeg tror hovedtemaet ligger i stereotypen at enhver artist tror de er på kanten til verdens undergang. All god kunst kommer fra frykt, enten om det er Cuba-krisen eller klimakrisen eller annet; enhver artist tror det er verdens undergang. Det er nok mye av det som foregår med meg og slikt, men jeg tror vi alle opplever det annerledes. Jeg vet ikke helt. Jeg tror ikke det betyr noe. Jeg tror ikke den skiten betyr noe mer. Vi tror vi bekymrer oss om at vi kommer til å knytte bånd med hverandre, seksuelt, når i post-apokalypsen…(han samler seg) Jeg har snakket en del om religion og pistoler og Amerika og de tingene. Folk vil fortsatt snakke med meg om de tingene, men det er ikke noe poeng å bekymre seg om disse tingene lengre. Vi bør bare glemme disse tingene og skape en samlet front der alle er på samme side som folk.

Hvordan skulle vi gjort dette?

Oppmuntre og promotere det gjennom finansiell støtte.

Som kommer fra hvem?

Vet ikke. Det må være store selskaper som må stoppe personer fra å gå på telefonen hele tiden. Dette må komme fra blant annet Apple og Google. De må oppmuntre at «vi ikke skal være to timer på mobilene våre når vi står opp». Jeg tror at hvis vi kan oppmuntre finansielt til å være grønn, vil vi løse det.

Det høres ut som en idealistisk idé, men tror du ikke at dette ville bli sett på som tvangsmessig og ligger på kanten til å skape et 1984/Big Brother- scenario? Kan du være enig i at vi kan oppmuntre til dette, men ikke tvinge folk på tross av intensjonene?

Ja, ja, jeg sier ikke at vi skal tvinge folk til å gjøre noe som helst. Jeg tror vi kan lage ting som vi allerede vet er dårlig for miljøet. Vi kan gjøre dem mer ulovlige og putte sanksjoner på dem. Jeg tror det er helt greit. Jeg tror ikke det er totalitært eller dystopisk; det er bare å imøtekomme sannheten, men for å være helt ærlig med deg, bryr jeg meg egentlig altfor mye om folks frihet. Hvis verden brenner, da betyr det ingenting. Jeg bryr meg ikke om hvordan vi skaper denne samlede fronten, men vi må bare gjøre det.

Det er et veldig komplisert problem med en vanskelig løsning, men forhåpentligvis er dette noe vi får løst en dag. Uansett, la oss gå vekk fra dette temaet for en stund. Har du noen lyriske inspirasjonskilder på deres nye album?

Ja, The Streets som spiller rett etter oss. Mike (Skinner) er min aller største helt og har alltid vært det. Han er min største inspirasjonskilde lyrisk sett. Som Dostojevskij eller Samuel Pepys, er historiefortellingen hans plettfri, spesielt på platene som jeg vokste opp med. Så ja, ham… Seamus Heaney er jeg ganske glad i…Albert Camus. Ikke for å være pretensiøs, men skrivere som Kurt Vonnegut er skarpe og til poenget. Korte setninger og det er hvordan jeg skriver. Jeg skriver ikke å skryte og vise meg fram. Jeg tror jeg gjorde det før.

La oss gå tilbake til albumet. En del journalister og kritikere har sammenlignet A Brief Inquiry… med Radioheads OK Computer. Er du enig i disse sammenligningene?

Det er noe ikke jeg bør uttale meg om.

Er du selv glad i albumet?

Ja, fy faen! Radiohead er at av mine favorittband noensinne og jeg har alltid sagt det. Det hadde ikke blitt noe The 1975 uten Radiohead og spesielt ikke A Brief Inquiry…,så det virker som en naturlig evolusjon som har blitt informert og spredt kulturelt.

Ønsker du å gå i en lik eksperimentell retning?

Jeg tror vi alltid har strukket oss framover. Vi er ikke interesserte i å stå stille på samme plass. Det er noe av det samme Radiohead har gjort. Jeg har ikke lyst til å være en parallell til noens karriere, men jeg jo eldre vi blir, desto mindre spiller vi og vi blir mer minimalistiske innenfor denne konteksten.Har du noen favorittsanger-eller øyeblikk på A Brief Inquiry?

Give Yourself a Try. Det minner meg om band som LCD Soundsystem som jeg vokste opp med. Jeg elsket at de var veldig tøffe og kule, men musikken de laget var samtidig veldig vakker. Jeg levde for det; ting som var veldig kult, men også pent å høre på. Jeg elsker popmusikk og hadde det vanskelig for å like musikk som ikke var pent å høre på da jeg var liten.

Er det sjangrer eller territorier du ønsker å komme innom som du ikke har fått muligheten til å eksperimentere med enda?

Det er morsomt, fordi da vi gjorde ting på den forrige platen (I Like it When You Sleep for You Are So Beautiful yet So Unaware of it), sa alle «de gjør noe nytt», når det egentlig ikke var sant. Vi har vært et band siden vi var 13. Vi var «acid heads» da vi var 17 og vokste opp med å like dansemusikk og likte en blanding mellom house- hardcore- og emomusikk, så det er mye av det på den nye platen. Det er øyeblikk på den neste platen som er MYE tyngre enn noe annet vi har sluppet tidligere. MYE tyngre. Det er også sanger som er mer inspirert av UK dansemusikk.

Er det noen kommende artister som du driver og følger med på?

Jeg driver et plateselskap (Dirty Hit) for å gjøre det, så det er liksom jobben min. Blant annet beabaddoobee. Hun er helt fantastisk! Hun er ung, fra London, filipino singer-songwriter….No Rome som alltid er ute og reiser med meg. Det er et ungt band som heter Laundry Day som du bør sjekke ut.

Deres er fra Manchester, og Manchester-bandet New Order spilte her i går (fredag 14. juni). Er du selv glad i bandet og har dere tatt noe inspirasjon fra dem?

Ja, de står for 15% av publiseringen av Give Yourself a Try så jeg kjenner dem ganske godt. Vi vokste opp i den samme byen, Macclesfield. Jeg er ganske god venn med deres tidligere bassist Peter Hook. Jeg kjenner ikke New Order-gjengen så godt, men er selvfølgelig familiær med musikken deres. Jeg er fra Macclesfield og du vokser ikke opp uten dem.

Tilbake til temaet vi tidligere snakket om. Vi massekonsumerer musikk og det er en algoritme som ofte bestemmer hva du «skal høre på». Tror du allikevel at om du er tro til din egen musikk og holder det «ekte», at du kan skaffe popularitet uansett, selv om du ikke følger populærmusikkindustriens konvensjoner?

Jeg tror det er mange fordeler som kommer med strømming. De største artistene i verden er ofte de som har flest «features». Dine «Halseys» eller «Ed Sheerans»… Khalid. Det er «features» på alles sanger. Det er et spill som du kan spille. Jeg tror at hvis du er ærlig med deg selv og du er ærlig som en artist, vil disse plattformene hjelpe deg på en naturlig måte. Hvis du hører på det du vil høre på, vil du få mer av det. Folk er smarte. Folk tror ikke på ting som ikke er ekte, så jeg tror du bare må lage plater som du selv har lyst til å lytte til.

Men er dette et spill du selv har lyst til å spille? Tror du at du før eller siden blir tvunget til å underkaste deg disse konvensjonene eller tror du at du kan slippe unna det?

Det kommer an på hva du har lyst til å gjøre. Jeg vil bare lage kunst. Å tjene penger er liksom en annen greie. Jeg har nok penger. Jeg vil bare hjelpe folk lage plater som jeg finner interessante.

Du snakket om Notes on a Conditional Form (tittelen på The 1975s kommende album) som du kalte for «tyngre» og mer «heavy».

Ja, deler av den er tyngre.

Er det noe mer du kan fortelle om albumet uten å avsløre alt?

Jeg har ikke gjort det ferdig, så det ville ikke vært å avsløre noe. Jeg vet ikke.

På dette tidspunktet kan albumet bli hva som helst?

Ja, jeg tror at det kan bli hva som helst. Det er mye på den som omhandler psykiske lidelser, men det gjør det alltid. Det er rett og slett et nytt 1975-album. Jeg kan ikke egentlig forklare det ordentlig før det er ute, fordi det ikke føles objektivt. Akkurat nå er det bare en serie med notater på laptopen min. Jeg kommer nok til å omskrive andre halvdel.

Føler du at kunsten din hjelper deg personlig på noen måte?

Å skape er måten jeg holder meg tilregnelig. Da føler jeg at jeg har en hensikt. Jeg er veldig hyperkreativ akkurat nå for å se hvilke nye territorier jeg kan utforske. Den er en veldig moderne tid og jeg ønsker å skape noe moderne som reflekterer det.

The 1975 på aktuelle med sitt neste album A Brief Inquiry Into Online Relationships som kom ut i november. Bandet er for tiden på verdensturné og spiller på diverse festivaler i flere Europeiske byer. Deres kommende album Notes on a Conditional Form er spekulert til å komme ut i løpet av sommeren.
Anmeldelse av The 1975 på Piknik i Parken