Foto: Cecilie Andrea Torp

Sommeren 2019 turnerte Kråkesølv med debutalbumet Trådnøsting. Turnéen markerte tiårsjubileet for albumet. Musikknyheter overvar to av konsertene i sommer, den på Buktafestivalen og avslutningskonserten på Kafe Skuret i Trondheim. Konserten i Tromsø var bra, men likevel ble den trumfet av konserten på lille og intime Kafe Skuret. Etter den konserten fikk vår fotograf Cecilie Andrea Torp tatt noen bilder av bandet og undertegnede fikk en prat med gutta. Tema var naturlig nok Trådnøsting-turnéen, men vi snakket også om veien videre og arbeidet med det nye albumet.

Dere har avsluttet en turné der dere har spilt Trådnøsting i sin helhet. Føles det mest vemodig eller mest godt å ha «avsluttet» det kapittelet i Kråkesølv sin historie?
– Det ble egentlig overraskende gøy for oss å gjøre Trådnøsting denne sommeren – det føltes som om vi møtte en del av den gamle fanskaren på nytt og det var nesten rørende å se hvor godt samtlige av låtene på plata ble tatt imot. Trådnøsting-kapittelet kommer nok aldri til å bli helt avsluttet for oss. Noen av låtene kommer vi til å spille til vi kryper i pennalet, og for mange av lytterne våre vil det alltid være den plata de liker best i katalogen. Det føles imidlertid som at vi har rydda fortida litt opp på loftet og laga plass for nye låter og nye plater.Hvor godt fornøyd var dere med avslutningskonserten i Trondheim? Dere virket veldig spillesugne?
– Alle Trådnøsting-jobbene vi har gjort i sommer har vært fornøyelige, men det må sies at de to siste, SALT i Oslo og på Kafe Skuret i Trondheim skiller seg ut. Sikkert litt fordi de minnet mest om de jobbene vi gjorde i gamledager. Små, svette klubber og ekstremt smittsom energi fra publikum. Det er jo sånn det skal være!

Si litt om hvordan dere jobber med det nye albumet fram mot plateslipp.
– Akkurat nå jobber vi litt i rykk og napp, en uke her og en uke der. Vi spiller inn og produserer alt selv i gamle Hønsehuset studio i Bodø, så vi får mer ro rundt ørene når vi jobber, men må dermed også gjøre mer av jobben sjøl. Jørgen i bandet mixer innimellom betalte studiosessions i Oslo og ellers planlegger vi verdensherredømme sånn cirka hver mandag klokka 20.00 på Skype. Akkurat nå ferdigstiller vi et par singler som etter planen kommer i løpet av senhøsten.Det virker som dere alle i større eller mindre grad har prosjekter gående utenom bandet. Hjelper dette på inspirasjonen til å lage musikk for Kråkesølv?
– Livet utenom bandet er både en livsviktig inspirasjon og en irriterende distraksjon noen ganger. Jørgen jobber som tekniker og mixer i Studio i Oslo, Fredrik spiller land og strand med solo-materialet sitt, Kristoffer jobber fulltid i barnehage (og har nettopp sluppet sin første solo-single under artistnavnet “Kjempe-Yes”) og Petter er basslærer og relativt opptatt freelance-musiker.

– For noen år tilbake måtte vi ta en ærlig runde på hva som er viktig for oss som band etter hvert som det blir vanskelig å få tid og penger til å strekke til. Kort oppsummert konkluderte vi med at musikken må være drivkraften bak det vi gjør. Ideelt sett klarer vi å få nok penger i bandkassa til at vi kan spille mer i Kråkesølv og gjøre mindre andre ting, men fram til det skjer krummer vi nakken og passer på å kose dritten av oss når vi først møtes og spiller.

Fredrik var med på singelen til Joddski som heter Jævla nordlendinger. Var dere andre redde for å «miste» ham til hiphop?
– Fredrik har vi på sett og vis mista til hiphopen for lenge siden, men selv om du kanskje kan ta gutten ut av indie-bandet kan du aldri ta indie-bandet ut av gutten.

Vil dere si at dere har blitt mer musikalsk og tekstlig modne på de ti årene som har gått siden Trådnøsting kom ut? Hvordan merker i så fall lytterne dette?
– Vi prøver alltid å bli bedre, både som musikere og låtskrivere. Det musikalske kommer ganske enkelt gjennom erfaring, spilling og øving, men låtskriver-biten er kanskje verre å få has på. Vi har nok absolutt blitt mer tekstlig modne de siste ti årene, men det er ikke dermed sagt at vi er bedre låtskrivere. Noe Trådnøsting-turneen har lært oss, er hvor godt de låtene vi skreiv i ungdomstida kommuniserte med lytterne, og når alt kommer til alt er det jo i bunn og grunn det låtskriving handler om.

Hvilke plater har dere hørt mest på i løpet av 2019?
– Dette er noen av platene vi har vi hørt mye på i løpet av året:
Thom Yorke – ANIMA
Sigrid – Sucker Punch
Mac DeMarco – Here Comes the Cowboy
Khruangbin - Hasta El Cielo
Drugdealer - Raw HoneyFacebook-siden til Kråkesølv