Gitarvirtuosen Roine Stolt (63) er en veteran innen progrock. Sannsynligvis har han svensk rekord i å spille gitar på plate, med medvirkning på over 200 album.

The Rebel Circus, the Crowning of Greed og tittelsporet Waiting for Miracles er låter som har politisk innhold. - Jeg prøver ikke å være så konkret i mine politiske tekster. Jeg tar for meg strømninger i tiden, uten å være for spesifikk. Det er klart at fenomen i den politiske situasjon som Brexit, høyrepopulismen i Vesten og president Trump opptar meg, sier den virtuose gitaristen fra Uppsala. Med tittelen Waiting for Miracles mener han at USA sin politik er "på et rart sted" akkurat nå. - Black Flag handler om sjørøvere. Roine Stolt sier at han er litt inspirert av Pirates of the Caribbean. - Jeg synes også at det er fascinerende å tenke på at det finnes sjørøvere i dag, eksempelvis i Somalia.



Trump og SD


- Jeg er ikke blant de som hater han, men jeg føler meg mer litt trist over hele fenomenet Trump, sier 63-åringen. Det høyrepopulistiske partiet Sverigedemokraterna (SD), som har hatt en voldsom oppgang i Sverige, har også inspirert Flower Kings-frontmannen til å skrive tekster. - SD er et politisk fenomen her i Sverige og de kaprer mange velgere, men jeg tror vel egentlig ikke at folk i Sverige helt vet hva SD står for, sier Stolt, uten å gå nærmere innpå detaljer

Flower Kings startet opp i 1995, og deres beste plater Back in the World of Adventures (1995), Retropolis (1996), Stardust We Are (1997) og Flower Power (1999) kom som perler på en spor. Dette var symfonisk prog på sitt beste, men på 00-tallet føltes det som om de repeterte seg selv, og med grunn håper Stolt på at deres siste album er i tråd med platene på 90-tallet.

Roine Stolt brljerer som guitarist på Retropolis fra 1996



Viderefører Yes sin energi


Det har gått hele seks år siden Flower Kings forrige plate, Desolation Rose (2013). - Grunnen til at det har tatt så lang tid er at jeg har vært opptatt på så mange andre plan i livet,. Dessuten har også Flower Kings kjent på frykten for at vi gjentar oss musikalsk. I fjor turnere vi i Sør-Amerika og da kjente jeg på hvor fint det var å spille sammen med Flower Kings igjen, og vi ble enige om at vi måtte lage en ny plate igjen, for å holde liv i bandet. Vi spilte inn siste album i studioet til Benny Andersson fra ABBA, og ja, det passer jo bra, ettersom jeg likte godt ABBA sin musikk i sin tid og også Flower Kings har en positivet i musikken, sier Stolt. Andre viktige inspirasjonskilder Stolt oppgir er store 70-tallsprogband som Genesis, Gentle Giant, Pink Floyd og Yes. - For et par år siden samarbeidet jeg musikalsk med Jon Anderson, vokalisten i Yes. Det var virkelig stort å snakke med en artist som jeg har beundret siden jeg var tenåring. Men Jon Anderson er en fin fyr og er flink til å få folk rundt seg til å føle seg avslappet, og han ga meg det beste komplimenten jeg har hørt på en stund nemlig at Flower Kings med vår positive energi er det bandet som i størst grad har forvaltet og videreført den musikalske arven fra Yes. Det varmet å høre, sier Stolt, som også ser frem til å turnere med Flower Kings i Europa i desember

Anderson/Stolt sin musikkvideo Knowing (2016)



Selv startet den productive svenske musikeren tidlig ut som gitarist, og var en teenage prodigy på gitar. Allerede da han var 17-år startet han sin karriere med bandet Kaipa. Debutplata kom ut i 1975, og solgte godt I Skandinavia. - Vi er fremdeles gode venner og møttes iblant. Siste Kaipa-plate jeg var med heter Mindrevolutions og kom ut i 2005. Siden de har de fortsatt uten meg, sier Stolt. (journ.anm. Kaipa de Capo ga ut sin siste plate i 2017). - Ettersom de andre medlemmene begynner å bli oppe i årene, alle er jo eldre enn meg, så jeg vet ikke om det blir så mye mer innspillinger med Kaipa dessverre, sier Stolt.

Da er han mer opptatt av Transatlantic, som i tillegg til Stolt har kjente medlemmer som Neal Morse, Mike Portnoy og Pete Trewavas. Superbandet har nettopp påbegynt innspilling av en ny plate . - Så langt har vi spilt inn en låt, og vi regner vel med å være lansere den tidlig på høsten 2020.

Flower Kings består av:

§ Roine Stolt / Lead Guitar & Lead Vocals

§ Hasse Fröberg / Lead & Backing Vocals

§ Zach Kamins / Keyboards, Guitar

§ Jonas Reingold / Bass

§ Mirko DeMaio / Drums, Percussion


THE FLOWER KINGS live 2019 (m/KAYAK)

1st December – Bahnhof St. Pauli, Hamburg, Germany

2nd December – Musikzentrum, Hannover, Germany

3rd December – OK Andaluzia, Piekary Slaskie, Poland

4th December – Klub U Bazyla, Poznan, Poland

6th December – Burgerweeshuis, Deventer, Netherlands

7th December – De Borderij, Zoetermeer, Netherlands

8th December – Scala, London, UK

9th December – Piano, Dortmund, Germany

10th December – Columbia Theater, Berlin, Germany

11th December – Amager Bio, Copenhagen, Denmark

12th December – Brewhouse, Gothernburg, Sweden

14th December – Kraken, Stockholm, Sweden