Retrotrenden i musikkbransjen har dei siste åra vore veldig markant og ein treng ikkje å vere veldig musikkinteressert for å ha fått med seg med det store oppsvinget vinylen har fått. I fyrste halvdel av 2018 blei dei selt meir vinyl enn CD, og totalt utgjorde dette 5,1 prosent av totalt omsett musikk i Noreg. Ein såg ein liten oppgang på nesten 2 prosent for formatet. Det kanskje ikkje alle har fått med seg, er at retrobølgja har gjort at stadig fleire har dratt fram den gode, gamle kassetten. Det kan ikkje skuldast den uforlignelege kvaliteten og praktiske skippinga mellom låtar? Vi har tatt ein kort prat med kassettentusiast og metallelskar Jørgen Garmann om dette. Garmann eig og driv kassettforlaget Snake Oil.

Kor lenge har du holdt på med Snake Oil Kassettforlag?
- Hei og takk for interessen. Vel, jeg dro i gang Snake Oil Kassettforlag sommeren 2016 så det begynner å nærme seg fjerde året nå. Første tittelene kom i august og til nå har det blitt 70+ utgivelser (med 3 til i trykken as we speak). No rest for the wicked!

Kva skuldast det at du startar kassettforlag?
- Kassetten er jo formatet jeg vokste opp med og selv om den har ligget med brukket rygg noen tiår nå så har den vært langt ifra død og jeg (med flere) mener at den trenger all den hjelpen den kan få til å komme seg på beina igjen. Første kassetten jeg fikk (etter Reidars Reisekassett) var Twisted Sister Stay Hungry i 85 og derifra og ut var det done deal.

Trur du det vil slå like godt an som vinylen?
- Hehe, nei. Kassetten som format er ikke i nærheten av vinyl når det gjelder både kvalitet og lyd generelt. MEN kassetten har feeling og den er det viktig å ta vare på. Kassett er koz og gul sportswalkman er tøft!Kva band/titlar er gitt ut til no?
- Full oversikt ligger på FB men kan vel nevne Execration, Obliteration, Ruin (us), Sarkom, The Devils Rejects, Molten Gold, Golden Core, Filthdigger, Rust(se), Molested, Isvind, Superlynx og Den Saakaldte blant annet. Noe for alle og enhver der altså ...

Kven er det som kjøper kassettar i 2020?
- Til nå så vil jeg vel si at både kundene og banda er godt plassert i undergrunnen av metal kongeriket (for ting jeg gir ut, på generell kassettbasis vil jeg påstå at det er fler enn man skulle tro).

Er det andre plateselskap som driv med dette?
- Ja, bare det siste året har mengden utgivelser på kassett økt markant fra de større plateselskapene også. Nuclear Blast gir for eksempel ut "alt" på kassett i limiterte opplag nå så formatet øker i omfang også hos de større aktørene (og det er jo BRA!).

Korleis får ein tak i spelarar?
- For rimelige og relativt gode walkmans, sjekk ut www.aliexpress.comKorleis har interessa vore?
- Interessen har til nå vært overveldende. Både fra folk og band som har tatt kontakt for å få gitt ut musikken sin på teip. Majoriteten av utgivelsene mine blir sold out ganske kjapt og flere titler er sendt til second pressings. Nå skal det innrømmes at opplagene sjelden overstiger 100 eks, men utsolgt er utsolgt.

Korleis får ein tak i utgjevingane dine?
- Snake Oil er primært et forlag så jeg driver ikke med salg direkte selv, men benytter meg av en rekke gode distroer som fører Snake Oil titlter. Oversikt over hvem ligger på FB-siden www.facebook.com/snakeoilkassett
De er også selvfølgelig mulig å få kjøpt på Katakomben på Youngstorget i Oslo (som jeg selv tidl var med å drive). www.katakomben.no

Forresten; 28.feb slippes ny kassett med Devils Rejects, så keep your tapedecks locked & loaded!Aliexpress
SnakeOil
Katakomben