Foto: LÜT (tatt med sjølutløser)

Tromsø-bandet LÜT ga ut sitt kritikerroste debutalbum Pandion i 2017, og har ord på seg for å være et gedigent liveband. Det siste beviste de til gangs på Trondheim Calling tidligere i vinter da Musikknyheter overvar konserten på Byscenen. Energi, tett samspill, fete riff og voksen hardcore-vokal i tillegg til utagering i form av stagediving, gjorde det til en tøff opplevelse.

Bandet har skiftet noe på besetningen siden starten, og består pr i dag av Markus Danielsen Danjord på vokal/keys, Mads Erlend Ystmark på gitar, Ørjan Nyborg Myrland på gitar, Marius James Platt på bass og Sveinung Mellem Engvik på trommer.

I 2020 planlegger bandet å gi ut sitt andre album. Det kommer til høsten, og skal hete Mersmak. Tittellåten til albumet slippes i dag, 19.februar. Den kan dere sjekke ut lenger ned i intervjuet. LÜT har tenkt å slippe en låt hver måned fram til juni. De skal også være support for Kvelertak på deres kommende Norgesturné, så det svinger virkelig av rockerne fra nord. Vi har snakket med bandet om idéen bak måndelige låtslipp, kjemien i bandet, og hvordan de har blitt mer modne siden den forrige plata.

Dere skal slippe en låt hver måned fram til og med juni. Hvor i alle dager har dere fått denne idéen fra?
– Hehe, valget har falt på å slippe en god del låter i forkant, ja. Vi vurderte egentlig å slippe hele plata låt for låt, men fant fort ut at vi ikke hadde tålmodighet til det. Det er jo også noe fint med å kunne holde litt snacks tilbake slik at lytterne ikke er mette når skiva endelig kommer!

Mads Ystmark fra Heave Blood and Die har kommet inn på gitar pluss at gitaristene Hans Marius Mikkelsen og Viljar Ratama Dunderovic har sluttet. Kan dere si litt om hvordan dette har påvirket band-kjemien og musikken?
– Mads spilte jo i band med Ørjan, Marius og Sveinung aktivt i The Wolves fra de gikk på ungdomsskolen og var ny i gamet, til rundt 2016 når LÜT begynte å slippe musikk for første gang. Så
når Hans Marius og Viljar ønsket å gjøre andre ting var det et åpenbart valg å slå på tråden til en god kompis og gitarvirtuos når vi trengte det som mest. Mads sa ja på flekken og har aldri sett seg tilbake på det valget. Mads sin energi og engasjement har smittet over på hele gjengen, noe som er utrolig deilig å kjenne på. Han har også bidratt en del på gitar- og tekstfronten på neste album og er med på å ta energien på konserter og på øvingsrommet til nye høyder.


Foto: Ådne Evjen

Hva vil skille det nye albumet fra debutalbumet Pandion?
– For det første føler vi jo at vi har blitt litt mer modne og erfarne siden sist, og endelig klart å utvikle et sound som virkelig føles som LÜT. Pandion var jo generelt preget av korte låter med tulletekster. Vi syntes det var veien å gå den gangen og elsker det albumet for det det er. Slik stemmen til Markus har utviklet seg, i kombinasjon med at vi ikke er 17 år lengre har det blitt naturlig å tenke mer over hva man ønsker å skrive om. Det tekstlige har derfor vært betydelig viktigere på denne platen, og vi føler vi har noe å melde på en helt annen måte enn sist. Det har på det meste tatt i overkant av to år å skrive og bli fornøyd med tekst og vokal på utvalgte låter på albumet, så det har vært litt av en prosess.

– Vi har selvfølgelig beholdt mye av det vi mente funket og føltes best med Pandion, men samtidig hatt en naturlig utvikling og hentet ny inspirasjon gjennom de to årene som har gått. Vi tror at lytterne virkelig kommer til å høre LÜT som LÜT denne gangen og ikke som et band som er inspirert av, og høres ut som et par andre band. Skriveprosessen for albumet har vært mye mer kollektiv enn tidligere, som en konsekvens av bytting av medlemmer. Det har funket veldig bra for oss, og det løsnet skikkelig etter at utbyttingsprosessen var over.

Dere har fått et godt rykte som liveband. Hva er hemmeligheten bak dette?
– “Hemmeligheten” er god kollektiv energi, spilleglede og masse masse øving. Vi har alltid hatt fokus på å yte vårt absolutt beste hver eneste konsert, og elsker selv konserter med høy energi, stagedives, store refreng og deilige riff. Vi har også alltid vært veldig kritisk til egne opptredener, hvor man i etterkant sammen drøfter hva som kan blir bedre. Fire av oss har øvd og spilt konserter sammen i nærmere 10 år nå, og det er klart det blir en spesiell kjemi av det. Noe av det viktigste er nok også at man kommer overens utenfor scenen også.

På en skala fra en til ti, hvor mye ser dere fram til å varme opp for Kvelertak?
– Det må bli en soleklar 10-er! Når vi først startet å skrive musikk selv på ungdomsskolen var det bl.a. Kvelertak vi så opp til av norske rockeband som fikk det skikkelig til. De har banet vei for norskspråklig rock i inn- og utland det siste tiåret, og da er det klart det er veldig stas å få være med dem en runde i vår. I tillegg er jo nye Splid et fantastisk album.

Nevn fem andre nordnorske band/artister som dere har sansen for og som dere mener fortjener mer oppmerksomhet.
1. – Cult Member fra Tromsø, nyoppstarta thrash-metal hardcore med medlemmer fra Tromsøs beste undergrunnsband.
2. – Resirkulert fra Tromsø, et av Norges definitivt deiligste band å høre og se live.
3. – Virkelig fra Bodø. Nydelig indie-rock fra gjengen i sør.
4. – A Million Pineapples fra Tromsø. Deres nye singel My Address er så rå at alle må sjekke den ut.
5. – Jabba fra Sørreisa. Den kuleste og koseligste rockeduoen Nord-Norge noensinne har sett.



Hjemmesiden til LÜT