Foto: Oslo Records AS


Som treåring byttet Fride Akselvoll Vinnes ut barnesanger med operasangerne Pavarotti og Bocelli, og som seksåring satt hun med engelskordboken åpen og prøvde å skrive sin første sang. Denne kjærligheten for musikk førte til pianotimer, sangtimer og en enveisbillett til London hvor hun studerte musikkproduksjon i tre år. Mens hun var i London, ble hun inspirert til å skrive sin egen rap. Debutsingelen Desp ble sluppet høsten 2018, og nå er hun klar med den splitter nye låten Kvinne Ah. Vi har tatt en prat med Fride og fått vite mer om Kvinne Ah, hvilken musikk hun liker å høre på selv og litt annet.


Hva kan du fortelle oss om den nye låten din?

- Jeg skrev Kvinne Ah da jeg var i Hellas på min egen lille skriveferie. Jeg var tre uker alene i en liten strandby hvor jeg byttet på å sole meg og å lage musikk, og da kom denne låten fram. Låten handler om å bære på en konstant følelse av angst, lik følelsen jeg pleide å ha søndag kveld når jeg visste jeg måtte på skolen mandag morgen og ikke hadde gjort ferdig leksene mine. Det er en lengsel mot fremtiden hvor ting er roligere, noe jeg tror vi alle kjenner på i denne tiden. For meg er det en slags ydmykhet i sangen hvor man innser at man ikke trenger å klare seg helt alene, og at det er fint å ha noen å støtte seg på.


Hva inspirerer deg?

- Jeg blir veldig inspirert av relasjoner mellom mennesker og hvilke reaksjoner vi kan fremkalle hos hverandre. Det er fascinerende hvor mange forskjellige følelser og opplevelser vi går igjennom som menneske, og jeg pleier med jevne mellomrom å sette meg selv i situasjoner jeg aldri har vært i før. Det er der jeg henter mye materiale til låtene mine.Hvilken musikk liker du selv å høre på?

- Jeg hører på det meste, fra klassisk til 80-tallshits, og det går mye i soul, funk og hiphop. Jeg liker låter som er litt upolerte, hvor ikke alle vokalene har blitt tunet og hvor det er rom for litt menneskelige feil. Mine favoritter for øyeblikket er Frank Ocean, Anderson Paak og Okay Kaya, også har jeg nettopp oppdaget Ivan Ave. Han er en artist jeg kommer til å følge med på fremover!


Hva er ditt beste konsertminne?

- Jeg så Gwen Stefani på en festival i Mexico i fjor, og da kjente jeg at niåringen i meg ble ekstremt glad.


Du er jo fra Tromsø. Hva er det beste med Tromsø?

- Det beste med Tromsø må være naturen. Og midnattssola. De få dagene gradestokken tipper over 20 grader er det faktisk en av de fineste stedene som finnes. Jeg liker at byen er liten nok til å ha oversikt over alt, men stor nok til å ha en del kultur og ting som skjer.


Du rapper og synger på dialekt. Hvordan preger det musikken din?

- Jeg føler vi nordlendinger er ganske direkte når vi snakker, og har lite rom for sentimentalitet. Å synge på dialekt gjør at jeg blir mer ærlig og ekte i musikken min, og at jeg beskriver det jeg føler så konkret som mulig, uten de store ordene. Det gjør også at banneord kommer mer naturlig.


Hva kan vi forvente oss av deg framover?

- Det blir definitivt flere singler og forhåpentligvis en EP etter hvert. Jeg sitter og produserer på flere låter som jeg ønsker å få spilt inn etter denne pandemien er over. Nå er det ikke så mye inspirasjon å hente i en lockdown, men det kan jo hende det blir litt drama med de jeg bor med etter hvert som jeg kan skrive om.