Foto: Tom Lund


HJELVIK er det nye solo-bandet til eks-Kvelertak frontfigur, Erlend Hjelvik. Etter tre album, fire Spellemannspriser og turnè verden rundt med storheter som Metallica, Slayer og Ghost forlot Erlend Kvelertak i 2018.

Fredag 20. november er endelig HJELVIK klare med sitt etterlengtede debutalbum.

«Welcome to Hel» er spilt inn Portland i USA, tatt opp og mikset av Justin Phelps (Joe Satriani, Poison Idea, Slough Feg) og mastret av Alan Douches (Mastodon, Baroness, Kvelertak). Albumet inneholder gjesteopptredener av Matt Pike (High on Fire, Sleep) og Mike Scalzi (Slough Feg).

Den legendariske Joe Petagno som fra før er kjent for sitt arbeid med Motörhead og Led Zeppelin har designet HJELVIK logoen og laget coveret til «Welcome to Hel».Vi tok en prat med Erlend om hans nye band og album.

Gratulerer med nytt album! Hvordan har dere jobbet med «Welcome to Hel»? Fortell litt om prosessen rundt låtskrivingen og innspillingen i studio.

- Takk for det! Jeg skrev alle låtene og tekstene på ca. 6 måneder. Da så godt som alle låtene var klare så var det litt mailing frem og tilbake med gitarist, trommis og bassist for å få spillingen deres på plass, etter det var vi ganske godt forberedt for studio. Så møttes vi i studioet Hallowed Halls i Portland, Oregon og øvde sammen et par dager før vi satte i gang med innspillingen. Innspillingen tok ca 3-4 uker og gikk raskt og smertefritt.


Hva var det største utfordringen i studio?

- For meg personlig så var den største utfordringen å legge vokal, jeg ble skikkelig forkjøla et par ganger under innspillingen og da er det ikke så mye annet å gjøre enn å vente på å bli frisk. Heldigvis så kunne jeg fortsette å legge vokal mens vi mikset, så det flasket seg greit i forhold til tidsskjemaet.


Hvis du skal trekke frem noen inspirasjonskilder til dette albumet, hva må med?

- Bathory, Mercyful Fate, Venom, Metallica, Slayer, Iron Maiden, Black Sabbath, Ozzy Osbourne, Pentagram, Danzig, Candlemass, Dissection, Nifelheim, Darkthrone, Satyricon, Gorgoroth og sikkert noen flere som jeg ikke kommer på i farten.


Hva er det største forskjellen på HJELVIK og Kvelertak?

- HJELVIK er et metal-band mens Kvelertak er et rockeband.


Kan du presentere bandet ditt og hvorfor valget falt på akkurat denne gjengen?

- Ja, bandet består av leadgitarist Rob Steinway (Skelator) fra USA, bassist Alexis Lieu (ex-Benighted) fra Frankrike og trommeslager Kevin Foley (ex-Abbath, ex-Benighted) som er halvt irsk og halvt fransk. Siste tilskudd i bandet er rytmegitarist Remi Andre Nygård (Inculter) som ble med for noen måneder siden, han er ikke med på albumet men blir med fremover. Denne gjengen ble valgt ut fordi jeg trengte de absolutt beste musikerne i mitt nye band og disse karene har bevist så til de grader i studioet! En bonus er at alle også er ekstremt hyggelige folk! Nå gleder jeg meg enormt til å spille live sammen med dem.


Du har fått med noen heftige gjesteartister på albumet hvor gikk det i orden?

- Ja, Matt Pike fra High on Fire og Sleep ble med på Glory of Hel. Jeg har turnert med han tidligere så jeg kjente han fra før, da jeg hadde låten klar så tenkte jeg at hans vokal hadde gjort seg på sangen så da sendte jeg en e-post og spurte og fikk ganske kjapt et ja tilbake. Han bor i Portland så han bare droppa innom studioet en dag og kom inn og la vokal og improviserte fram en dødsrå solo på sparket.- Mike Scalzi fra Slough Feg er med på sistelåten Necromance, det var faktisk studio-ingeniør Justin Phelps sitt forslag. Han har spilt bass i Slough Feg tidligere og har spilt inn mange av platene deres. Slough Feg er et veldig fett band og Mike har en unik stemme, så det var jeg glatt med på, vokalen hans passer perfekt på låten siden den har et teatralsk Iron Maiden-preg over seg. Han tilbrakte to dager med oss i studio der han spilte inn noen veldig rå gitarsoloer og vokal.

- Jeg kunne ikke vært mer fornøyd med innsatsen til begge to og det de tilførte låtene!


Journalister er flinke til å sammenligne nye artister med andre artister. Hvis du selv måtte beskrive Hjelvik HJELVIK og bruke to slike sammenligninger, hvordan ville det lyde?

- Her har jeg fått høre mye rart, men min favoritt sammenligning så langt kommer fra A&R representanten fra Nuclear Blast som syns HJELVIK hørtes ut som en blanding av Dissection og Poison Idea. Jeg er glad i begge disse bandene så da går vi for den sammenligningen!


Hva er planene fremover?

- Bygge øvingslokale i kjelleren og gjøre oss klar for turnering neste år! Så må jeg vel begynne å tenke på et oppfølgerplate etterhvert også!


HJELVIKs favoritter:

Band - Black Sabbath

Album - Mercyful Fate - Melissa

Låt - Bathory - A Fine Day to DieKonsertscene - Folken i Stavanger

Instrument - Hals

By - Portland, Oregon

Signaturrett - Chili

Spisested - Kjøkkenet

Film/ TV-serie - Conan the Barbarian / Curb your enthusiasm

Fotballag - Fysj!

Foto: Synne NilssonHJELVIK på nett

Følg HJELVIK på Facebook