Liverpool-musikeren og poeten Dan Wilson har det siste tiåret gitt ut en rekke album med The Cubical, og et par soloalbum under navnet Dan Wilson and The Counterfactuals. Nå er garasje- og folkbluesen erstattet med en Spoken Word-utgivelse. Wilson har på False Positive gitt ulike musikere frie tøyler til å tolke tekstene hans musikalsk. Totalt annerledes fra hvordan han har jobbet tidligere.

- Ja, det har vært veldig forskjellig. Jeg har bare fokusert på poesien denne gangen og overlatt det musikalske ansvaret til artistene selv, forteller Wilson til Musikknyheter.no.

Norsk samarbeid
Blant artistene på albumet finner vi medlemmer fra The Counterfactuals, musikere Wilson har samarbeidet med over lang tid, men også en del nye interessante samarbeid. Wilson var svært bevisst på at han ønsket å utvide horisonten på denne utgivelsen.

- Alle musikerne fra Counterfactuals bidrar med hvert sitt spor og på sine egne unike måter. Samtidig ville jeg åpne opp og se hva som skjer med diktene og tekstene mine når musikere med en annen musikkstil får muligheten til å puste liv dem. Se hvordan de tolker det jeg skriver og leser. Det var viktig for meg at dette prosjektet ikke ble bare meg og mine ideer, sier han.

- Det var spennende å jobbe med forskjellige folk, gjøre noe mer avant-garde, ingen grenser, mer frihet, påpeker han.

Et av bandene Wilson samarbeider med på False Positive, er den norske elektronika-duoen Sannergata.

- Sannergata er noe helt for seg selv. De skilte seg veldig ut fra de øvrige tolkningene. Jeg sendte dem en innlest tekst av “Creaking Colony”, og ante ikke hva de kom til å levere tilbake. Det er et høydepunkt på albumet for min del, og jeg elsker den mørke, rumlende synthen. Det passer utmerket med diktet, sier han.Isolasjon ga inspirasjon
Mersey-artisten har lenge hatt en ambisjon om å forene de to kunstartene, musikk og litteratur.

- Jeg har fundert på dette prosjektet en god stund. Jeg har alltid skrevet dikt og ulike typer tekster som ikke har fungert som sangtekster. Ideen om å jobbe sammen med musikere fra andre sjangre, har vært der lenge. Koronapandemien og isolasjonen har tvunget meg til å jobbe hjemmefra. Det har gitt meg muligheten til å fordype meg mer i dette prosjektet, sier han.

Wilsons lyrikk handler om enkeltmennesker og større fellesskap. Sosiale relasjoner, personlige utfordringer og politiske beslutninger. Han er skarp, sint, alvorlig, men også med et skråblikk, sarkastisk.

- Jeg skriver om masse forskjellig. Ting på hjemmefronten, mangel på kommunikasjon, angst, fyll. Det moderne livets behov for umiddelbar anerkjennelse, og hvordan staten neglisjerer vanlige folk. Det er en stor bredde av ulike temaer.

- Og nybakte foreldres higen etter søvn og julesammenkomster, legger han til.

Sangeren, låtskriveren og tekstforfatteren ser potensial i nye måter å jobbe på som en konsekvens av koronapandemien.

- Å spille inn på denne måten, ved å sende filer til hverandre, har på et vis vært et større samarbeid enn når man er i studio med et band. Jeg tror også musikerne som har bidratt har mer eierskap til sangene og albumet som helhet, ettersom det er deres uttrykk vi hører sammen med mine tekster. Dette prosjektet har vært veldig inspirerende, sier han.

False Positive gis ut på kassett sammen med en diktbok via Misophonia Records. Det finnes også digitalt via labelen og Wilsons bandcamp-side.Følg Dan Wilson på Facebook