Foto: Sara Karlsen


Da Musikknyheter kåret de mest lovende norske artistene for 2020, var Moyka blant disse. Lite kunne forutse hva som kort tid ville skje etter, men etter slippet av EPen Spaces i fjor og tid brukt på refleksjon og utvikling, er hun nå klar for å gå inn i et nytt kapittel. På fredag slipper hun de to nye låtene As Long As You’re Here og Stay. Vi tok en prat med henne angående denne utgivelsen og om hvordan det siste året har vært for henne.

Det har gått ett år siden Moyka hadde sin førte headlinekonsert i Bergen, som hun opplevde som et av sine største øyeblikk. Alle var med og danset og skapte en kjempegod stemning.
Hun forteller om hvordan noe av det hun savner mest er nettopp å dra på konserter. Sist fredag så hun ur Monarch og Das Body på Forum scene i Bergen, som fikk henne til å kjenne på en følelse hun ikke har kjent på flere måneder.

- Jeg lengter etter å kjenne at det rister i hjertet og bli blown away av det man ser. Du sitter stille og tør ikke hilse på noen. Det gjør noe med publikum, der man egentlig har lyst til å klappe og lage stemning, men får ikke bringe fram den samme energien.

Som for mange av oss, har 2020 også vært et tøft år for Moyka. Allikevel føler hun at vi har lært å kjenne oss bedre som mennesker.

- Det har vært en del smertefulle opplevelser, men jeg føler jeg har vokst og fått kjenne på hva jeg tåler og ikke tåler. Du lærer om ensomhet, sorg og angstfulle følelser, men også kjærlige følelser. Dette kjenner man spesielt på med de personene man omgås mest med.

Ut av denne prosessen dukket det opp to låter, som til slutt endte opp med å bli veldig forskjellige fra hverandre. Den ene låten Stay ble skrevet tilbake i 2019, men hun følte at den trengte litt mer tid på seg.

- Jeg tenkte det var en bra låt som trengte mer kjærlighet. Jeg var litt usikker på hvilket prosjekt den ville passe til, før den ble ferdig nå.I sitt nye kapittel ønsker Moyka å skape sitt eget univers med et tydelig narrativ. Hun legger vekt på at hun er svært glad i albumformatet og hvordan det kan fortelle en historie. As Long As You’re Here ble derfor en naturlig intro.

- Den ble skrevet ferdig i fjor sommer. Jeg satt på rommet i sola og spilte synth, så ble det til en rar liten låt. Da albumet ble satt sammen og konseptet falt på plass, ble sangen skrevet rundt det.

En del av videreutviklingen har vært å tillate seg selv å ta flere friheter. På åpningslåten dukker det blant annet opp en gitar, som hun ikke har brukt i sangene sine før.

- Ting var gjort på en veldig bestemt måte, og føles mye mer frigjørende.

Hun forteller om hvordan mange så på det siste året som en gyllen mulighet til å lære seg noe nytt og få et skikkelig kreativt utspill, men at dette kan bli oppfattet som noe overveldende. Da er det viktig å kunne distansere seg litt fra dette presset, og ikke bare lage noe for å lage noe, men ta ting i eget tempo.

- Jeg vil lage musikk jeg selv synes er kul og som jeg liker, men kravene til meg selv kan derfor settes ganske høyt. Derfor må man noen ganger bare si at man har fått nok, og bare gå videre.

For å kunne konsentrere seg om musikken, tok hun og en venn med synther, macen og skriveboka til en hytte på fjellet der de gikk inn i studio og ble værende i en uke. Der fant de god inspirasjon i norsk natur, og fikk nok påfyll til å skrive låter hver dag.

- Det var nydelig vær og utsikt hver eneste dag. Det er noe med følelsen av å være omringet av fjellet, at det er ingen mennesker i nærheten, og man ser snøkaniner og fugler fly forbi.

Det er noe med dette landskapet som inspirerer henne. Musikken hennes utformes ut ifra hvilken musikk hun er tiltrukket av, blant annet nordisk elektro som Susanne Sundfør og Røyksopp. Hun beskriver lydene deres som noe hun kan ha assosiasjoner til i sine egne sanger.

- Dette blir et åpent, nytt kapittel der det skinner gjennom. Jeg måtte omfavne det at Moyka er en som liker pop. Det er noe med den følelsen når du finner en låt du må spille ut av systemet. Da blir man helt hooked. Jeg elsker den følelsen og ønsker å bringe den fram her. Før var jeg redd for at noe kunne bli «for pop», men så sa jeg bare «fuck it - nå skal jeg bare gjøre det som er bra for meg».

Hun gjør det klart at selv om hun har frigjort seg på denne måten, vil hun ikke miste seg selv oppi det hele.

- Selv om det blir pop, er det fortsatt meg. Jeg vil fortsatt putte inn Moyka-synther og koringer som gjør Moyka, Moyka.

Tidligere i år fikk vi en smakebit på hvor dette kan høres ut. På Lokoys (Bassist Lasse Lokøy fra Sløtface) debutplate badminton er Moyka en feature på den super-fengende låten murder in my mind.

- Vi begynte å snakke med hverandre på Instagram og kom fram til at det hadde vært gøy å lage musikk sammen. Jeg hadde hørt mye på debut EPen hans Can We All Go to bed og synes den var skikkelig fin.

Det endte opp med at de møtte hverandre og lagde et utkast som var helt annerledes enn det som ble den ferdige versjonen.

- Den var en slags indie-blanding, men så plutselig var han sånn «nå skal jeg lage house». Vi lagde og skrev den sammen. Lasse tar opp en lyd, vrenger og fucker med den, før han bare skroter hele produksjonen.Selv om ting ble endret på, er Moyka enig i at denne versjonen passet veldig godt inn på badminton. Følelsen av helhet er noe hun ønsker å ta med videre for sitt eget debutalbum.

- Det er viktig å vise musikken fram i større kontekst, fordi det gir en mulighet til å presentere en mer nyansert historie.

Framover tillater hun seg selv at det som produseres må være musikk som passer henne og at det blir sånn hun selv vil at det skal bli. Ellers, når hun ikke er opptatt med egne prosjekter, er Moyka en ivrig lytter selv.

- Jeg er veldig glad i deep house og har begynt å DJe. Har blant annet hørt på mye elektronisk musikk, clubhouse, disco osv. Det gir en good vibe - en vibe som får deg til å føle andre følelser. Jeg elsker å bli lost i musikk og bare blaste den høyt og danse. Å stå på dansegulvet blir første prioritet når ting blir som vanlig igjen.

Kunne ikke vært mer enig!

Moyka slipper låtene As Long As You’re Here og Stay. på fredag 26. Mars. Du kan forhåndslagre dem under:


Pre-save