Foto: Carl Eek Torgersen

Tim Scott McConnell er et meget aktuelt navn for tiden. Foruten at han nylig har skrevet musikk til sesong to av Nrk-serien "Exit", slapp han fredag 12. mars sitt femte studioalbum som Ledfoot. Det skjedde i form av den spennende Americana-platen "Black Valley", som utkom på TBC Records.

– Dette er nok en mer intim og innadvent plate enn "White Crow", forteller Ledfoot i et intervju med Musikknyheter fredag. Han tror mye av grunnen til dette ligger i Korona.

– En av de få positive bieffektene av Koronaviruset er at musikere har fått mer tid til å være selvransakende, sier han.

Musikk som driver ut demonerTim Scott McConnell er oppvokst i sørstatene i USA, og ble oppfostret på gammel Country og Blues. Johnny Cash, The Carter Family, Hank Williams og Robert Johnson er alle viktige kilder til inspirasjon.

– Den musikken er litt som å være i kirken. Den driver ut demonene, forteller Ledfoot.

– Jeg ville at dette albumet skulle fortelle historier uten bullshit. Det er når du beskriver de høyeste og laveste punktene i livet at du får frem hva du virkelig føler, utdyper han.

LES OGSÅ: Vår anmeldelse av Ledfoots nye album

Foruten dette musikalske arvegodset har oppveksten i sørstatene gjort Ledfoot vant med et varmt klima, og i voksen alder har han blant annet bodd i Los Angeles. Det kan neppe ha gjort ham mer vant til kulde.

– Jeg tror musikken blir formet av miljøet den spilles inn i, sier Scott McConnell, som flyttet til Norge nokså spontant, etter å ha leid et sommerhus for å slappe av i kjølvannet av en lang turne. Foruten Korona peker han på den norske kulden som en viktig årsak til at albumet låter som det gjør.
Ti sanger på ti dagerÅ bestemme seg for hvor han vil bo er ikke det eneste Ledfoot gjør spontant. Fra han inntok Ronni Le Tekrøs studio på Toten, til han sto klar med "Black Valley", var det bare gått ti dager.

– Perfeksjonismen er undergangen for mange moderne plater, forklarer han. Han mener dagens teknologiske muligheter gjør at mange musikere tenker for mye, og følgelig får et mindre ærlig uttrykk.

– Ærlighet bør være fokus for musikken. Kutt ut så mye bullshit som mulig, råder han.

Det kan virke pussig hvis du har hørt det ferdige resultatet, for "Black Valley" er likevel blitt et album som er fylt til randen med intrikat gitarspill. Overrasket spør Musikknyheters utsendte om hvordan et så komplekst album kan være spilt inn på såpass kort tid.

– Det er fordi jeg har spilt inn nesten alle instrumentene selv, og bare fått hjelp til noe programmering av Kjartan Hesthagen. Jeg kjenner meg selv godt nok til å kunne spille intrikat, gliser Ledfoot.
Gøy å skrive om jævler2019 var nok et viktig år for Ledfoots profil i Norge. Det ble ikke bare året han vant en Spellemann for albumet "White Crow", men skulle også bli året da han skremte tv-seere landet over i sin rolle som torpedo i Nrk-serien "Exit." Da "Exit" returnerte til tv-skjermene tidligere i år, var det til tonene av Tim Scott McConnells musikk. Det var en personlig forespørsel fra regissør og manusforfatter Øystein Karlsen, og Ledfoot sa raskt ja.

– Ledfoot har vært et soloprosjekt av nødvendighet de siste femten årene, og det har blitt mye akustisk gitar og tolvstrenger, forklarer Tim Scott McConnell. Derfor synes han det er befriende å skrive for "Exit." Der har han ingen begrensninger.

– Jeg tror aldri jeg har skrevet så mye om drittsekker før, medgir Ledfoot. – Det har vært gøy å skrive om jævler som Donald Trump; folk som bare tar seg til rette og gjør hva faen de vil.

Jeg spør om det ikke kan ha vært vanskelig å skulle skrive på bestilling, men det virker ikke slik.

– Jeg får nærmest tvangstanker hvis jeg ikke skriver. Jeg skrev så mye at det ble som å skyte på en vegg og se hva som traff, betror han.

Med en låt fra "Exit" som toppet den norske Shazam-listen i mars, ser fremtiden lys ut for Tim Scott McConnell. Likevel skulle han nok ønske at han fikk turnert bak sitt nye album.

– Jeg skulle ønske jeg kunne dratt ut og turnert bak platen, for Ledfoot-musikk er ment å være representativ og in your face. Nå er vi som innebura bikkjer, avslutter han resignert.