- Førti år etter vi holdt på vil jeg fremføre ELP på en annerledes måte, sier Carl Palmer fra Emerson, Lake & Palmer. De siste årene har bandets yngstemann vært opptatt med å fremføre trioens materiale "live" på sin egen måte. Etter at keyboardist Keith Emerson og vokalist Greg Lake begge døde i 2016, har Palmer vært ELPs fanebærer.

I mars mintes han på sin hjemmeside at det er fem år siden bandets hovedperson, Keith Emerson, døde under tragiske omstendigheter:

"It is hard to believe that, as of this week, five years has already passed since the world lost one of its greatest modern musicians, Keith Emerson. That day when he left us so suddenly will echo in my memory forever. Rather than continue to mourn his untimely passing, I believe it is better to celebrate the man and his astonishing musical legacy. As the lone survivor of ELP, I believe it is my responsibility to keep playing the music, support the efforts that keep the music available to fans, and continue to introduce new and younger audiences to the wonderful music Keith gave us. His influence and talent was too big to be measured. I miss him greatly. RIP Keith Emerson".

- Jeg kunne nok aldri funnet en keyboardist som kan erstatte Emerson på tangenter. Det vil uansett bli en bleik kopi. Derfor har jeg valgt å ha med keyboard på mine konserter, sa den legendariske trommeslageren født i Birmingham 20. mars 1950, i intervju med undertegnede I forkant av konsert i Oslo i 2015.Telefonsamtale endret livet


Våren 1970 fikk Carl Palmer en telefonsamtale som forandret livet hans for alltid. Keyboardvirtuosen Keith Emerson, som selv hadde hatt suksess med The Nice skulle danne et nytt band med Greg Lake som var en av King Crimsons grunnleggere. King Crimson hadde også opplevd stor suksess med bandet sitt legendariske album "In The Court Of The Crimson King"(1969).

Etter å ha prøvd ut flere trommeslagere, inkludert Mitch Mitchell (som spilte med Jimi Hendrix) så ville de ha Palmer til audition for en plass i den nye trioen, men Palmer var usikker på om han ønsket å forlate den voksende suksess til Atomic Rooster. Motvillig gikk han med på å møtes og øve med bandet og takk Gud for at han gjorde det. Emerson, Lake and Palmer (ELP) gikk inn i den musikalske arenaen med store forventninger. Deres første album utkom i november 1970, og de ga ut 8 studioplater, og en rekke samlinger og live-plater. Totalt solgte de mer enn 40 millioner album.

Krevende og komplekst


Emerson Lake and Palmer var ett av 70-tallets mest pompøse og eksentriske band. Platene Tarkus (1971) og Pictures at an Exhibition (1971) som var banebrytende innen rockemusikk. Sistnevnte var rockeversjonen av den russiske komponisten Mussorgsky sitt stykke med samme navn.

- Den to platene var de mest krevende å spille trommer på. Det var hyggelig å registrere hvor mye positiv oppmerksomhet vi fikk på en. Vi fikk masse positiv oppmerksomhet fra klassisk hold. Symfoniorkestre fremførte musikken vår. Jeg har også hørt rykter om at Tarkus og Pictures ble spilt på konservatorium i Øst-Europa.Oppsiktvekkende albumcover


Den sveitsiske maleren H.R. Giger (1940-2014) som er mest kjent for sitt grafiske kunstarbeid til Alien-filmene, var ELP-fan og designet coveret til Brain Salad Surgery.

- Vi besøkte Giger i Sveits og var venner med han. Giger likte vår første plate og når jeg fremfører Knife Edge er det til minne om han, sier Palmer om kunstneren som utformet deres mest ikoniske albumcover. Brain Salad Surgery(1973) er såpass mørkt at man ikke legger så lett merke til det erotiske aspektet ved illustrasjonen.

Avskrevet som dinosaurer


ELP var også kjent for sine storslåtte konserter. På en konsert kastet eksempelvis Keith Emerson kniver mot keyboardet sitt.

- Vi var opptatt av også å være visuelle i våre show. Vi var som et sirkus! kommenterer Palmer.

Da punk-rocken kom i 1977 var prog-rock band som Emerson, Lake and Palmer og Yes band som ble spesielt hånet for å være dinosaurer av punken.

- Jeg hadde ikke noe problem med det. Etter fem år blir alle band dinosaurer, tenker jeg. Det er naturlig at etter en at det motsatte kommer etter en periode med en musikalsk retning, og punk var motsetningen til prog. Faktisk liker jeg noen av punk-bandene, spesielt Clash er bra synes jeg. Sex Pistols var ikke et band som appellerte til meg, men faktisk har Johnny Rotten og Keith Emerson i ettertid vært venner!Emerson, Lake & Palmer ble oppløst i 1978.
- For vår del hadde det ingenting med punk å gjøre. Vi var bare lei etter 8 år og ville prøve nye ting, forteller Palmer. I 1992 hadde ELP comeback, og spilte også for første gang i Norge.

Etter tiden med ELP spilte Palmer trommer i superbandet Asia, som bl.a. hadde hitsingelen "Heat of the Moment". På 1960-tallet var han trommeslager i The Crazy World Of Arthur Brown og Atomic Rooster.