Foto: Ida Bjorvik


- Prosjektet føles viktig og rett for meg. Det er første gang jeg klarer å være helt naken og ærlig i uttrykket mitt.

Bjarte DePresno Borthen, den rødhårede bergenseren med den dype stemmen, snakker om sitt nye album, Places. Ifølge ham selv var det et prosjekt som bare måtte skje.

Albumet skrev han i Nashville, Tennessee sammen med sine gode venner, Askjell Solstrand og Henry Brill.

Hver låt forteller en personlig historie fra hans liv. Vi blir kjent med både fiktive og faktiske steder over hele verden. Vi starter faktisk på månen og fortsetter til en ekskjæreste i Paris og den fiktive gaten Bitter St. Avslutningsvis kommer vi til Nordnes og Bergen. Albumet tar for seg hele følelsesspekteret. Fra bitterhet etter et brudd, via forelskelse, til å være lengtende, trist og til slutt også glad og fornøyd.

Come visit me in Nashville

Tekstene bærer preg av både vise- og countrymusikken de hadde mye av rundt seg i Nashville.
- Hvorfor akkurat Nashville?
- Det var egentlig relativt tilfeldig! Første dagen jeg møtte Henry, som var med å skrive hele platen, så var vi i Bergen og skrev “Too fucked up to love you”.
Etter det gikk vi ut i solen og tok noen øl og litt på kødd så sa han «come visit me in Nashville!”. Så noen måneder senere stod jeg og banket på døren hans med Askjell på slep, forteller dePresno til Musikknyheter.

Han forteller videre om et uttrykk som ofte brukes i Tennesseee: “Three chords and the truth”.
- Selv om vi har sneket inn en akkord eller 3 til så er denne “country”-formelen på mange måter grunnlaget for hele denne utgivelsen, legger han til.

Genuint og nakent

Alle låtene ble deretter til i et lite garasjestudio på Fernwood Drive. En av låtene på albumet har fått samme tittel.
dePresno forteller at arbeidsprosesssen var kjempespennende.
- Vanligvis setter man gjerne sammen en utgivelse med demoer fra både histen og pisten, men her føles alt veldig mye mer sammenhengende og gjennomført. Fra idéstadiet til ferdigstilling var planen å jobbe med det i en liten gruppe, helst så separert fra verden som mulig. Så etter at vi hørte gjennom alle telefonopptakene fra Nashville begynte vi å planlegge neste fase.

Da gikk turen til Ocean Sound Recordings på øya Giske utenfor Ålesund. Et studio han kaller for “hinsides vakkert”. Der isolerte han, Askjell Solstrand, Magnus Skylstad og den trofaste trommisen Gudmund Guren seg i en uke for innspillingen av albumet. Der brukte de tid på å finne rett toneart, tempo, trommesound og instrumentering.

Sammen med albumet har det også kommet en minidokumentar som kan sees på YouTube. Her gir regissør Peter Bruteig Henriksen et uformelt og nært innblikk i både dePresno og innspillingsprosessen.
- Planen var strengt tatt bare å dokumentere oss som køddet litt rundt mens vi laget platen, men så ble det en så fin blanding av kødding og seriøse samtaler at det ble klippet sammen til en dokumentar istedet. Alle de som har hatt lyst til å være flue på veggen i en albumprosess har endelig muligheten! Det er mye behind the scenes, mye jobbing, mye tulling og et veldig genuint og nakent innblikk på en veldig spennende prosess, kommenterer dePresno.I min ballpark

Men bergenseren har ikke bare hatt tid til albuminnspilling. Tidligere i år kunne vi se ham på nysatsingen De neste på NRK1 - der et knippe nye musikktalenter skulle tolke kjente låter av artister som Lene Marlin, Sondre Lerche og OnklP. I løpet av seks uker covret dePresno alt fra Kom igjen av CC Cowboys til Donkeyboy sin Ambitions. På scenen sammen med ham stod up-and-coming artister som Sebastian Zalo og Ylva. Opplevelsen var gull verdt for ham.

- I et år hvor folk flest, også oss musikere, ble frarøvet mye av det vi gjorde til vanlig av en pandemi så var De neste en sinnssykt fin opplevelse. Man fikk møte ekte mennesker! Musikere er jo på mange måter bare adrenalinjunkies og dette var definitivt det jeg trengte etter et relativt traust år. Det var sykt inspirerende å dykke ned i så mange spennende diskografier.

Hvem av låtene du covret der ble du selv mest fornøyd med?

- Må fort bli Sondres Why would I let you go. Mest fordi det var overraskende krevende å lage noe eget av noe jeg allerede synes var i min «ballpark” som de sier i statene. Og det var ekstra gøy når han kanskje ikke likte deler av den like godt som jeg gjorde, ler han.Øl i håret

Innimellom utgivelsene fra De neste har dePresno også gitt ut fire egne singler de siste månedene, hvorav alle har blitt listet på P3.

Hvordan har det vært å lage musikk midt under en pandemi - hva har vært den største utfordringen knyttet til det?

- Planlegging! Skulle tro alle var mye ledig? Det er ikke akkurat min sterke side i utgangspunktet, men å jobbe rundt karantener osv var ikke noe fett. Men vi kom i mål da!

Nå står en etterlengtet Norgesturné for tur. 18. juni skal han til Ålesund, før veien går videre til Bergen, Tromsø, Trondheim, Skien, Oslo og Drammen.

Hva ser du mest frem til der?

- Hjemmebane er alltid gøy! Ellers gleder jeg meg bare helt sykt mye til å endelig se folk igjen. Man får et veldig distansert forhold til lyttere og fans over tid, så det blir deilig å minske på det både psykisk og fysisk.

Og på spørsmål om hva han ellers gleder seg mest til i sommer, og resten av 2021, er svaret klart:

- Å bli solbrent! Det er et stort must i min sommerbok. Ellers krysser jeg fingrene for at jeg får både øl i håret og en albue i magen på en festival snart!