I 2015 kom Morten Abel ut med sitt første album siden 2006. På I Fullt Alvor - som også var hans første soloplate på norsk - fikk vi blant annet låter som Frøken Vilikke og Annabelle. Tre år etter fulgte han opp med albumet Evig Din. Nå er trilogien fullendt med Bare prøv deg, sjelefred, som slippes i dag.

To av låtene, Sol og høy himmel og Så kom regn, har allerede vært ute en stund.

- Dette albumet er det tredje i noe som jeg liker å se på som en trilogi. Mye fordi at nå blir jeg ferdig med ett løp, og jeg kan begynne på et nytt, og det føles godt, forteller Morten Abel til Musikknyheter.Morten Abel har over 40 års erfaring som låtskriver og artist, han har 600 000 solgte album og 5 Spellemannpriser. Veien har gått fra Mods via The September When til en solokarriere som har gitt oss et utall udødelige hits.

Bare prøv deg, sjelefred tar popkongen fra Stavanger utgangspunkt i sitt eget hverdagsliv - med opp- og nedturer, anger og svik. Men også kjærlighet og glede. Abel har tidligere uttalt at han har prøvd å få det til å bli et positivt album, selv om melankolien henger over.

Gammel mann handler det om å se seg tilbake, og tenke på de som har vært her før deg. "Hør alltid på en gammel mann", som han synger.
Andre tekster dreier seg om en far som må jobbe så mye at han ikke har tid til å være sammen med sønnen sin. På låten Bare du og meg, sa du er imidlertid rollene snudd, og det er sønnen som ikke har nok tid. Stille ballade er en beskrivelse om tapt kjærlighet. Men det handler også om flyktninger som ønsker å kaste anker i et nytt land og mennesker som har valgt å avslutte livet.


Jobbet veldig mye

I utgangspunktet hadde Abel fjorten låter, men kun ni av dem fikk være med. Han vil bare ha med det aller beste.

- Det har vært en veldig god prosess, mye takket være de dyktige musikerne i bandet. Litt har man lært av tidligere innspillinger, bl.a det å være forberedt, og ha alt materiale klart når studioøkten begynner, forteller han. 

Bare prøv deg, sjelefred er spilt inn i Elektrolüd Studio ved Tou scene i Stavanger. Med seg har han hatt Thomas Gallatin på trommer, Nikolai Grasaasen på gitar, Håkon Øyen på tangenter og Thomas Engebretsen på bass. Børge Fjordheim har vært tekniker og produsent, sammen med Gallatin og Abel selv.

Albumet ble spilt inn under pandemien, noe som faktisk ble en inspirasjon for Abel.
- Jeg tror de fleste av oss ble litt satt ut av spill da landet ble stengt ned, og alle regler ble forandret. Jeg prøvde å utnytte dette, holde ekstra god kontakt med de jeg jobber med, og sette i gang prosjekter som kunne gjennomføres til tross for restriksjoner. Albumet var ett av de, men også det at trommis Thomas Gallatin og jeg laget et konsertformat som duo, og det har fungert utrolig bra. Så vi har jobbet veldig mye denne perioden, forklarer han.

Sammen reiste duoen Abel og Gallatin rundt i landet med låter fra hele Abels karriere og ga dem en ny innpakning.


Følelsen av å gjøre noe viktig

- Hva var den største utfordringen knyttet til det å spille inn et album under pandemien?

- Det har vel vært å holde alle friske, og passe på smittereglene. Noe reising har det medført, og det har vært litt utfordrende. Men det har også gitt en slags spenning og en følelse av å være under angrep. Det gjør noe med samholdet, og følelsen av å gjøre noe viktig.Senest i 2019 gjorde Morten Abel og The September When en suksessfylt gjenforeningsturné, der de bl.a tok turen innom Jugendfest i Ålesund og overbeviste vår anmelder.

Denne helgen legger han ut på en ny stor Norgesturné. Turneen starter med to konserter i kveld og en i morgen på Parkteateret i Oslo. Deretter går turen videre til over tjue byer fra nord til sør før det hele avsluttes i Vennesla i slutten av oktober.
- Vi har et annet fokus enn tidligere. Nå spiller vi låter vi aldri har gjort før. Vi deler konserten inn i fire tema, alle med en egen overskrift, forteller Abel om den kommende turneen.
- Så skal vi også presentere dette nye albumet, og det ser vi veldig fram til.

Veldig mye annet har ikke Abel tid til nå.

- Nå er det turné og album og jeg har ikke plass til så mye annet. Men jeg gleder meg litt til å prøve de nye trugene mine.