Foto: Simon Skreddernes


Albumet Guta som gret som slippes i dag, blir beskrevet som Kvammens mest konseptuelle så langt. Et elleve spor langt resultat av intenst, hardt arbeid - både personlig og musikalsk.

- For meg kjennes hele prosessen som å meisle ut en voldsom skulptur av stein over tid, forteller Daniel Kvammen til Musikknyheter.no.

Han debuterte med albumet Fremad i alle retninga i 2015, som ble nominert til tre Spellemannpriser. Låten Du fortenar ein som meg ble en umiddelbar hit. I 2017 kom albumene Vektlaus og Maktlaus. Nå er altså det fjerde albumet her. Guta som gret er en naturlig forlengelse av debutalbumet, der han skildrer et menneske som skal reise ut og bli noe stort. Samme person møter vi igjen nå. Han har klart det, men spør seg selv om prisen var for stor, hva det gjorde med han og om det var verdt alt sammen. Mannlig sårbarhet og følelsesliv er nøkkelord.

- Det begynte med en stor tung blokk av masse og følelser for drøye 4 år siden. Og så har jeg prøvd å karve ut noe, finne mening og ekte linjer i det formløse siden. Sagt på en annen måte: Guta som gret er jo en plate om å føle at en ikke får til livet. Det er store og til dels ganske voldsomme tanker. Det har tatt tid å finne formene i dette. Det en virkelig tror på selv. Uansett hvor stygt eller fint det måtte være. Jeg tenker denne platen er et oppgjør med hva slags menneske en vil være, med sin tilmålte tid på planeten.

Tenk om alt går bra til slutt

Med seg på albumet har han Gabrielle og Aslag Haugen fra Hellbillies. Gabrielle er duettpartner på singelen me to er ein evighet, mens på den tyngste turen har han samarbeidet med Aslag Haugen.

Da den tyngste turen ble sluppet i sommer, uttalte Daniel Kvammen at den bærer en av hans aller mest personlige tekster, og at det å få med seg den ultimate barndomshelten Aslag på låten, kjentes så utrolig passende at han hadde vanskelig for å ikke bli skikkelig rørt.
Som det heter i låten:

Tenk om alt går bra til slutt
At alt ordner seg for slike
Slike tullinga som oss
Og tenk om alt sku ordne seg
At det finns magi eit sted
Der alt endå kan skjeKunsten sover ikke

Om samarbeidet med både Gabrielle og Aslag sier han:
- Det er alltid helt rått å slippe andre store folk inn i sin egen musikk og verden.
- Det fører jo til nye tanker, ideer og tolkninger. Så fine og rause personligheter begge to også. Så det har vært en uhørt glede, forteller han.

Har dere noen nye prosjekter på gang sammen?

- Det finnes mer på lager ja…

Å spille inn en plate midt under en pandemi har vært utfordrende for mange artister.
Hva har vært den største utfordringen knyttet til det for deg?

- Å begrense seg. Haha. Perfeksjonismen og galskapen fikk, om mulig, enda større grobunn under pandemien, pga. åpnere timeplan og mer ledig tid. Kunsten, skapertrang og galskap sover ikke til tross for pandemi.

Daniel Kvammen har delt en spilleliste med musikalsk inspirasjon til albumet med oss. Den inneholder låter fra bl.a The Dream Academy, Kanye West og The Cure. Sjekk ut listen her:
Norgesturné og Kompani Lauritzen

I sommer gjorde Kvammen noe utradisjonelt. Han stod på toppen av Norges høyeste fjell og holdt konsert. Etterpå sa han til NRK: Det er fett å være på Rockefeller, men det er fetere å være på Galdhøpiggen.

- Kan du fortelle litt om den opplevelsen?

- Fantastisk. Rett og slett. God gammeldags en-til-en-tankegang: Vi skulle slippe låta «Den tyngste turen». Dermed gønna vi på med nettopp det: den høyeste og tyngste turen i Norge. Tror det ble en rimelig magisk opplevelse for publikum.

Den siste tiden har han også lagt bak seg noen heftige uker på innspilling av en ny sesong av Kompani Lauritzen. Om akkurat den opplevelsen kan han ikke røpe annet enn at det er «det sjukeste han har vært med på». Programmet kommer på TV2 våren 2022.
Før det blir det Norgesturné. Første stopp er i Porsgrunn, og så går veien videre til Rockefeller i Oslo og Folken i Stavanger. Turneen avsluttes på Byscenen i Trondheim 27. oktober.

Hva ser du mest frem til på turneen?

- Treffe folk. Klemme. Være glad. Danse. Drikke. Og mest av alt gjøre det jeg elsker mest av alt i verden: Spille konsert og forhåpentligvis gjøre hverdagen litt bedre for de som kommer for å høre på. Være misjonær for ren kjærlighet og lage et helvetes show.

Han håper at albumet vil få en betydning også for andre der ute.

- Jeg gleder meg til å se at musikken fra Guta som gret får et hjem i livet til andre enn meg selv. Det blir stort. Uavhengig om det er 1 eller 10 000 som hører på den. Jeg har levd med den for lenge alene nå, på tide å slippe den fri til andre.

PS! Daniel Kvammen er også å se som gjest hos Lindmo på NRK1 i kveld.