Foto: Mørkeby


Tre år etter albumet RO/URO er Marthe Valle tilbake med en ny albumutgivelse. Tilbakestilling, som ble sluppet på fredag, er hennes sjette studioplate.

I 2015 begynte Marthe å jobbe som sykepleier innenfor rus og psykiatri. Der så hun hvor mange som sliter med uro, og ble inspirert til å lage et album om det. Det betydde også at hun måtte gå litt i seg selv og sin egen uro for å finne svar på hvorfor så mange kjenner på det.

Det er litt av den samme tematikken den Bergens-baserte artisten fortsetter med å utforske nå. Kanskje er det ikke sånn at alt blir bedre av stadig forbedring? Med tittelen "Tilbakestilling" ønsker hun å invitere til noen tanker rundt et samfunn der alt hele tiden skal gå fremover og gjøres bedre. Og hva vi dypest sett har behov for når det kommer til stykket.

- Jeg tenker mye på hva det er vi egentlig trenger, vi mennesker. Jeg kommer igjen og igjen tilbake til at det er relasjonene våre som betyr noe. At vi får være noe for andre og at vi kan kjenne mening med livene våre, forbi alt vi skal være og prestere. Tekstene mine bærer nok preg av det jeg lengter mot, og det jeg vil beskytte i meg selv, forteller Marthe Valle til Musikknyheter.no.

Mange ekstra tenkepauser

Dette albumet har hun jobbet med i to år, sammen med sine faste makkere Anders Bjelland og Jens Kristian Rimau.

- Jeg har skrevet det meste av musikk og tekst, men vi har utviklet låtene og lydbildet sammen. Disse to har jeg samarbeidet med nå i mange år, og jeg er spesielt takknemlig for Anders Bjelland sin stødige hånd som produsent, med kunstneriske visjoner som stemmer veldig godt overens med mine egne. Jeg trives veldig med at lydbildet balanserer mellom det organiske og lekne, og at sangene har hver sin fortelling, sier Marthe.

I studio har hun også hatt med seg Øyvind Hegg-Lunde på trommer (Erlend Apneseth Trio, Building Instrument), Elisabeth Lid Trøen på saxofon og cellist Matias Monsen.

De brukte litt lenger tid på prosjektet enn planlagt.

- Hele prosessen har blitt forsinket, men det har egentlig vært litt fint. Vi la fra oss tidsfrister i fjor, og det skapte nok en ro rundt det hele. Det ble mange ekstra tenkepauser, og det skal jeg kanskje tillate meg selv mer av i fremtiden.

Har vi gått oss vill

Den siste tiden har vi hørt tre låter fra albumet, Pilar, Favn om og sist i rekken: Vi lar det gå. Den handler om hvordan det er når man nærmer seg 40 og man begynner å se seg tilbake på årene som har gått.

"Men tenk om vi hadde vært eldre og skjønt ka vi faktisk fann
Og ikkje vært så rastlaus, trudd at allting sto i brann
Men kjære, tenk om vi bare reiste og tok en sjanse til
Hadde vi vært de samme, eller har vi gått oss vill"

- I ettertid har man strebet etter at ting skulle bli som det var akkurat da, men det er egentlig ingenting som kunne måle seg med det. Man må bare la det gå, har hun tidligere sagt.Rørende fint

Marthe Valle er en engasjert artist på mange fronter. Hun har samarbeidet med flere organisasjoner som Norsk Folkehjelp, Kirkens Bymisjon og Dråpen i Havet. Siden hun begynte å jobbe med rus og psykiatri i 2015 har hun også stått på for å få musikkterapi inn på arbeidsplassen sin, noe hun har lyktes med.

Den siste tiden har hun vært rundt i landet og holdt konsertforedrag med tittelen RO/URO.

- Det er noe av det aller fineste jeg holder på med! Jeg har laget et konsertforedrag om psykisk helse, med min erfaring fra livet, som sykepleier i psykiatri og med musikk. Konsertforedragene holder jeg for ungdommer, ledere og alle mulige slags folk, og det er så rørende fint å kjenne på det fellesskapet som oppstår i de rommene. Det er en helt egen kraft i musikken.
Ro og balanse

Lørdag 4. desember er det releasekonsert på Stereo i Bergen.

- Det blir utrolig stas! Jeg har gledet meg lenge til å spille disse låtene live og utforske hva slags potensiale som ligger i dem.

Hun spiller også i Jakobskirken i Oslo like før jul og det blir flere julekonserter med Kirkens Bymisjon. Flere konserter på nyåret vil snart bli annonsert.

Marthe kan røpe at hun skal starte opp noen nye og spennende prosjekter i tiden fremover. Men først. Jul.

- Og den evige jakten på ro og balanse i adventstida.