Foto: Tom Oxley


Fire år har gått siden The Wombats kom ut med albumet Beautiful People Will Ruin Your Life, som ble deres tredje Topp 5-album i Storbritannia.

Nå er suksess-trioen tilbake med sitt femte studioalbum, som har fått tittelen Fix Yourself, Not The World. I løpet av de siste månedene har vi fått høre tre singler fra albumet, deriblant This Car Drives All By Itself, som også har en tilhørende video ute.Vi fikk en prat med bandets norske bassist, Tord Øverland Knudsen.

- Gratulerer med nytt, flott album! Kan du fortelle om dette albumet og prosessen med å lage det?

- Tusen takk!

- Rundt halvparten av "Fix Yourself, Not The World" ble skrevet sammen i LA før pandemien og la grunnlaget for hvilken retning skiva skulle ta. Mye av inspirasjonen ble hentet fra band som Talking Heads og LCD Soundsystem, men også mye 90-talls-referanser (siden vi alle er 90s-kids!) og faktisk litt lo-fi hip-hop referanser (som inspirerte låten Method to The Madness). Sonisk så føler jeg at vi har lekt og eksperimentert mye mer enn tidligere og tekstene er generelt litt lystigere og positive i utrykket.

Mange Zoom-møter

Mens pandemien herjet som verst, satt de tre gutta hver for seg i sine hjem og jobbet med albumet. Frontfigur Matthew «Murph» Murphy befant seg i Los Angeles, trommis Dan Haggis var i London mens Tord satt i Oslo.

De satte seg dermed til foran Zoom. Hver dags plan ble diskutert der før de spilte inn låtene separat. Så ble de individuelle filene sendt til produsentene. Et produsentteam som forøvrig består av folk som har jobbet med artister som U2, The Killers, Lana Del Rey, Twenty One Pilots, Bastille og The War On Drugs, bare for å nevne noen.

- Har det vært noen utfordringer knyttet til avstanden?

- Vi skrev ca. halvparten og spilte inn albumet mens vi var i "lockdown". Jeg i Oslo, Dan i London og Murph i LA (!), så det bød selvfølgelig på noen utfordringer vi ikke har hatt ved tidligere innspillinger. Heldigvis har vi holdt på med dette såpass lenge og kjenner hverandre så godt at det løste seg med (mange) Zoom-møter. Vi måtte holde oss til planen i mye større grad enn tidligere, så det at vi hadde godt innspilte demoer hjalp også mye.

Som å vinne i Lotto

The Wombats er nå blitt 15 år og har hele tre Topp 5-album bak seg. Tilbake i 2007 ble Let's Dance To Joy Division en umiddelbar hit.- 15 år er lenge! Og vanskelig å oppsummere siden det har skjedd så mye.. Men det har vært en ganske uvirkelig reise som egentlig bare har fortsatt å gi og som vi har forsøkt å nyte så mye vi kan. Vi tar ingenting for gitt, så føler oss veldig privilegerte som har fått mulighet til å holde på med dette så lenge.

Til tross for at de har holdt på i mange år, tiltrekker bandet seg stadig nye fans. Ved hjelp av TikTok gikk plutselig 2015-hiten deres Greek Tragedy viralt.

- Vi ble ganske overrasket når låten plutselig begynte å streame mye og fant ut senere at en uutgitt remix av låta hadde gått viralt på TikTok. Ingen av oss var på TikTok, så det føltes litt som å vinne i Lotto uten å levere inn Lotto-kupongen!

- Det er selvfølgelig veldig gøy at musikken vår når en helt ny generasjon med lyttere gjennom TikTok.Remixen som Oliver Nelson står bak, har oppnådd mer enn 30 millioner streams. Det gjorde at originalen ble dratt opp til 140 millioner streams og det ga gull i USA. 2,5 millioner nye månedlige lyttere på Spotify har de også trukket til seg.

En definitiv milepæl

Nå venter deres største headlineturné i Storbritannia noensinne. I april skal bandet innom flere store arenaer, deriblant berømte The O2 i London.
Etter det blir det Europa-turné. Og da svinger de også innom Rockefeller 5. mai.

- Hvilke forventninger har dere til turneene?

- Vi er et band som vanligvis spiller mye live og trives godt på turné, så vi gleder oss selvfølgelig stort til endelig å få spille for folk igjen. Og så er det selvfølgelig stas at konsertene i UK har blitt større og at vi skal headline O2 Arena for første gang - en definitiv milepæl i vår karriere!