Foto: Arne Bru Haug


Med det akustiske albumet 1994 fra 2019 og fjorårets album Jærtegn, viste Skambankt en litt roligere side av seg selv.
Da bandet i september i fjor dro til Ocean Sound Recordings på Sunnmøre for å spille inn ny musikk, ville de skru opp lyden og bruke utestemmen igjen. Resultatet er albumet Ti som slippes i dag. Vår anmelder gir albumet 9/10 og kaller det en virkelig godbit for de som elsker norsk rock.

Vi fikk en prat med vokalist og gitarist Terje Winterstø Røthing.

- Gratulerer med nytt, fint album! Dere går mer tilbake til røttene med dette albumet?

- Ja, på en måte gjør vi det. Ti er et mer klassisk Skambankt-album enn de to foregående, men vi har nok utvidet rammene litt. Spekteret er litt større. Jeg opplever det ihvertfall sånn, sier Terje Winterstø Røthing til Musikknyheter.Lang prosess

Jærbandet skulle etter planen kommet ut med dette albumet allerede i fjor, men pandemien ville det annerledes.

- Det har vært en lengre prosess enn en kanskje skulle tro. Etter det relativt akustiske albumet 1994 hadde vi planlagt å gi ut et nytt og mer energisk rockealbum i fjor. Vi hadde jobbet med demoer over lang tid og var egentlig klare for å dra i studio med et mer klassisk Skambankt-album. Dette var midt i pandemien, og vi begynte å få litt kalde føtter. Vi innså at vi sannsynligvis ikke var tilbake til «normalen» med det aller første. Å gi ut et rockealbum, for så å turnere med sitte/meter-restriksjoner var ikke fristende. Men studio var booket og vi var klare for å gjøre noe.

Da valgte bandet å sette rockealbumet litt på vent, og ga heller 1994 en oppfølger.

- Vi hadde turnert en del med 1994 og vi hadde blitt relativt komfortable med å spille roligere konserter for et sittende publikum, så derfor ombestemte vi oss en uke før vi dro i studio, utsatte rockealbumet, og lagde heller Jærtegn, som var en slags fortsettelse på «1994». Det ble vårt dokument på den perioden vi har vært igjennom. Vi satt da igjen med noen fete rockelåter som ikke passet på Jærtegn og har i tillegg laget de låtene vi manglet til Ti.Albumboblen

Albumet er spilt inn i Ålesund, Dale og Stavanger.

- Prosessen vår er som regel den samme på hvert album. Jeg kommer med skranglete diktafonskisser med låtideer til bandet. Jeg og Tollak (Friestad) lager ny skisse i studioet hans, gjerne med trommemaskin, for å høre om det kan bli noe. Så øver vi med hele bandet og tar låten videre sammen. Da sitter vi igjen med en representativ demo. Den tar vi med oss i studio og spiller inn den endelige versjonen av låten. Da med innspill og bidrag fra en ekstern produsent.

- Vi har erfart at det beste for oss er å reise bort når vi skal inn i «album-boblen». Det å være borte fra alle potensielle forstyrrelser og forpliktelser gjør at vi kan fokusere utelukkende på innspillingen. Denne gangen dro vi til Ocean Sound på Giske, utenfor Ålesund. Her fikk vi spilt inn det meste av albumet. Det vi ikke rakk gjorde vi i Colorsound Recordings på Dale og i Katamaran Lydstudio i Stavanger. Sistnevnte er studioet til bassisten vår, Tollak.

Roar Nilsen har også vært med på produsentsiden.

- Roar har vært med oss siden «1994» og er en fantastisk fyr. Flink med musikk og flink med mennesker. Det er godt å ha en person som holder fokus og humør oppe, selv når det butter litt imot, sier Terje.

Et bøllete sideprosjekt

Det var i 2004 Skambankt ga ut sitt selvtitulerte debutalbum. Nå, ti album senere, er de blitt et av våre største, norske rockeband.

- Hvordan vil dere beskrive tiden som har gått siden debuten?

- Vi har fått opplevd mye. Mye mer enn vi hadde sett for oss da vi debuterte i 2004. Vi hadde ingen ambisjoner på det tidspunktet, og var egentlig litt overrasket over at noen ville gi ut plate med oss, basert på den demoen vi hadde spilt inn.

- Vi hadde heller ikke tenkt at vi skulle gi ut mer enn det ene albumet. Albumet ble godt mottatt. Det samme ble konsertene. Så vi fulgte opp med et nytt album. Så har det bare gått slag i slag. Vi har fått spille hundrevis av konserter, sett «hele» Norge og møtt så mange fine folk. Alt dette med Skambankt, det bandet tre av oss startet som et bøllete sideprosjekt i 1994. At det var Skambankt som skulle stå igjen, av alle de bandprosjektene vi har hatt, hadde vi aldri sett for oss. Bandet har gått fra å være et lite sideprosjekt til å bli et viktig hovedprosjekt for oss i løpet av denne perioden.Låter kanon

Fredag 4. mars starter Skambankt sin Norgesturné i Grimstad. Frem til april skal de besøke en rekke steder over hele landet. 19. mars går turen til Oslo og Rockefeller. Hele turnélisten finner du HER.

- Vi gleder oss veldig og håper at så mange som mulig kommer seg ut på konsert. Timingen burde være optimal, etter to år med ståkonsert-tørke. Vi har nettopp hatt preprod og ting begynner å sitte. Scenen ser bra ut, lyset ser bra ut, lydmannen ser bra ut og det låter kanon.

- Og om dere skal anbefale kun ett album til fansen deres. Hvilket og hvorfor?

- Anbefaler folk å høre seg opp på det siste albumet til LÜT, Mersmak. De blir med oss på hele denne turneen og er verdt å få med seg. Så til dere som skal på konsert; kom tidlig.