Foto: John-Halvdan Halvorsen


Snart fire år etter debutalbumet The Things You Left Us er KitFai nå tilbake med oppfølgeren Ways Of Letting Go. I den forbindelse fikk vi en prat med rockebandet fra Oslo.

- Gratulerer med nytt, flott album! Kan dere fortelle om dette albumet og prosessen med å lage det?

- Tusen takk for det! “Ways of Letting Go” ble lagd og innspilt mens verden var i unntakstilstand i 2020 og 2021. Noen av låtene er gamle skisser som har ligget i arkivet i flere år og som har blitt gravd fram og ferdigstilt, mens andre låter har blitt lagd som en slags låtrulett under lockdown. Da har én i bandet lagd et riff/trommegroove eller vokal, og så har den blitt sendt videre helt til den har vært innom alle i bandet, og kommet ut som en helt ny låt. Dette har vært en ny og gøyal approach som vi ikke har gjort før, forteller gitarist Andreas Engeseth til Musikknyheter.

KitFai ble etablert i 2013 og består av Bodil Kvangarsnes (vokal), Andreas Engeseth (gitar), Markus Lind Aase (gitar), Rein Blomquist (bass) og Arne Steinar Myrvang (trommer). Debutalbumet The Things You Left Us ble sluppet i 2018, og var inspirert av musikken de vokste opp med på begynnelsen av 2000-tallet. Det nye ti spor lange albumet er innspilt i Nabolaget Studio i Oslo.

- I studio har vi fått knallgod hjelp av Roar Nilsen som både har vært produsent, tekniker og en hjelpende hånd i utforming av låtene. Vi har vært i de beste hender! Roar har også jobbet med mange kule artister, som Oslo Ess, Christel Alsos og The Dogs. Vi var også så heldige at vi fikk med Martin Halla som medvokalist på én av låtene.
Mer rett på sak

- Hva vil dere si er den største forskjellen mellom debutalbumet deres og dette albumet?

- Den største forskjellen er nok det at låtene er mer raffinerte og kontante, mer rett på sak. Når det kommer til låtskrivingsprosessen, så bærer denne plata mer preg av at låtene har blitt satt sammen mer i fellesskap enn de ble gjort på debutalbumet. Den gangen ble låtene nærmest ferdig komponert før de ble øvd inn, mens denne gangen har vi omgjort låtene fra skisser til ferdige låter i fellesskap i større grad.

Bandet har også laget musikkvideoer til alle de fem singlene fra albumet.

- Disse er ganske enkle og rett på sak, med én location per video. Med totalt 5 videoer har vi valgt å sette hvert av bandmedlemmene litt ekstra i fokus på hver sin. Det er John-Halvdan Halvorsen som har gjort jobben for oss her. Vi må også nevne Remi Juliebø aka Deformat som har laget coveret og vinylen for oss. Han er meget dyktig, og legger alltid ned en solid mengde arbeid for å få det til å bli best mulig.Trøkk i salen

Å spille live har vært bandets hovedfokus fra dag en, og gjennom årene har KitFai blitt kjent for å være et solid liveband. De har spilt over hele Norge, inkludert på Pstereo, Slottsfjell, OverOslo og By:Larm. En liten turné i USA har de også lagt bak seg.

Den siste måneden har bandet vært med albumaktuelle Minor Majority på deler av deres turné. Sammen har de besøkt Ålesund, Stavanger, Haugesund og Trondheim.

- Vi har kost oss veldig på turné med Minor Majority. Skikkelig fine folk å være på tur med, og det har vært så gøy å spille live igjen! Vokalisten vår, Bodil, fikk også være med å synge på to av låtene til Minor Majority live. Vi har også hatt livepremiere på flere av de nye låtene, som har blitt godt mottatt.

Releasekonserten finner sted på John Dee i Oslo i slutten av april.

- Nå ser vi fram til de neste konsertene på turneen, og håper selvfølgelig på at folk er sultefora på livemusikk slik at det blir trøkk i salen. Selve releasekonserten vår blir på John Dee den 28. april. Her kan vi love et ekstraordinært show som man ikke bør gå glipp av! Vi kommer til å spille hele den nye plata live + noen gode gamle slagere, og det kan til og med hende det dukker opp noen gjestemusikere på scena!Ny musikk

Planene for resten av 2022 er mer studioarbeid, og flere konserter står også på programmet.

- Etter turneen er over og albumet er sluppet, skal vi stikke hodene våre sammen og lage ny musikk. Etter planen skal vi prøve å komme oss i studio igjen i høst. Det blir også flere konserter utover året, og vi vil gjerne dra ut og spille for så mange folk som mulig!

- Og det er mye bra norsk musikk om dagen. Hvilke andre norske artister mener dere man bør følge med på nå?

- Minor Majority ga akkurat ut en ny plate som også er produsert av Roar Nilsen. Rett og slett lekre saker! Det samme har våre venner i Team Me gjort, og begge plater er absolutt verdt å sjekke ut. Andre aktuelle (og vinylaktuelle) artister vi har hørt mye på er Fieh, Drongo og Shevils.
I tillegg vil vi også trekke fram Kristian Grostad, som både ga ut album og EP i fjor, som ufortjent gikk litt under radaren.