Fem år etter slippet av det solide albumet In Central European Time, er hippie-rockerne i Dig Deeper endelig tilbake. Easy Were The Days (Before I Met You) heter det nye albumet, som er inspirert av 90-tallets indierock og California på 70-tallet - og i tillegg toppet med litt nordisk krydder. Et album som bandet selv mener er deres beste hittil.

Vi fikk en prat med bandets vokalist, Einar Kaupang.

- Gratulerer med nytt, flott album!

- Tusen takk! Vi er happy sjæl, ass. Det tok lang tid, men resultatet ble bra.

- Vi brukte 2019 på ca 6 sessions a 3 dager per session der Raymond Tungesvik (trommer), Jørgen Knutsen (bass) og jeg (gitar/vokal) møttes for å dele låtidéer med hverandre, og harve ut noe greier i en kjeller i Bergen. Vi ryddet bort de dårlige greiene ganske tidlig i prosessen og brukte ikke tid på ting som ikke ga instant vibb. Etter at vi hadde ca. 10 låter vi mente tålte dagens lys ringte vi gitaravdelingen i bandet (Øystein Braut og Lars Arne Lindland). Da begynte det virkelig å svinge! Vi booka studio våren 2020 i Brageveien i Oslo med Øyvind Røsrud som produsent. Vi var der i 10 dager. 10 dager, 10 låter.Kortere låter og catchy refreng

- Hva vil du si er den største forskjellen mellom deres tidligere utgivelser og dette albumet?

- Den største forskjellen er nok at Raymonds låtideer har vært flere. Jeg har også min fair share med låtskisser som har blitt til noe på denne plata, men Raymond har definitivt hatt en stor rolle i låtskrivinga. Samspillet mellom Raymonds skisser og Jørgens bassing og låtteft har gjort det enkelt å legge vokalmelodier og finne den riktige sonen i låtene. Mantra har vært hooks, kortere låter og catchy refrenger mer enn jam-basert tilnærming denne gangen.

Det er hovedsakelig lyden og nostalgien fra 90-tallet bandet har prøvd å fange. Inspirasjonen har kommet fra både R.E.M. og Teenage Fanclub.

- R.E.M., Ride, Spids Nøgenhat, Teenage Fanclub, Richmond Fontaine, Big Star, Nada Surf og Kurt Vile. Ikke alle disse er 90´s, men vi har jakta et 90´s sound denne gangen.

Dig Deeper har også fått med seg flere kjente gjesteartister og band på albumet.

- Vi har i tillegg fete gjester på plata som Soft Ride, Louien og Stine Andreassen fra Northern Belle mm. som alle løfter låtene. For det trente øret er det også en herre ved navn Rune Vandaskog som korer på blant annet tittelsporet. Fantastisk fyr med en utrolig vakker stemme.Medium rølpete

- Så står det noen konserter for tur i løpet av mai. Hvilke forventninger har dere til å stå på scenen og møte publikum igjen?

- Håper å se et medium rølpete publikum som drikker kaldt øl og har lyst til å henge ut etter showene. Sist vi spilte var i nydelige Tromsø i oktober 2021, så det begynner å bli på HØY TID.

Den første anledningen du kan se Dig Deeper live er på Bryne 11. mai. Deretter går turen videre til Bergen 12. mai, Oslo 19. mai og Egersund 2. juli.

- Flere konserter sensommer og høst annonserer vi etterhvert, og muligens blir det også en tur til Nederland, forteller vokalisten.

Planene om en ny albumutgivelse er også allerede i gang.

- Hva skjer ellers i løpet av 2022?

- Må begynne å mekke nye låter til neste utgivelse. Både jeg og Raymond har en del demos spilt inn nå. Fin flyt om dagen egentlig. Tendenser til overskudd!

Fra de Lillos til Thin Lizzy

- Og vi synes alltid det er gøy å lese om musikktips fra artister vi liker. Hvilken plate hører dere mest på om dagen?

- Den nye skiva til deLillos har gått jevnt og trutt på Måka i det siste, ellers Frøkedal, Pavement, Misty Coast, Thin Lizzy, Silver Lining sin nye som ikke er utgitt ennå, Vilde Græs, mer Teenage Fanclub og innimellom slaga Jan Johanson og Kvartetten Som Sprängde. Jobber med å sette sammen en ny spilleliste som inspirasjonsgrunnlag til neste gang vi skal samles for låtskriving. Long Ryders er blant andre på den.

- Og hva vil dere si er tidenes norske album?

Uff, umulig! Jet Age (Kåre & The Cavemen) er der oppe. Det er Blå Koral (Knut Reiersrud og Iver Kleive) også.