Foto: Marte Vike Arnesen

Artisten Marte Wulff slår et slag for gjenbruk og naturvern med resirkulert låt om mennesket, skogen og havet. Med singelen Ansikt tar hun sitt engasjement for klimasaken et skritt videre.

I dag gir Marte Wulff ut singelen Ansikt. Publikum fikk sitt første møte med låta på albumet Ringer i vannet fra 2020, men når den nå gis ut, er det i en helt ny drakt. Marte Wulff kaller det resirkulering, og leder med det oppmerksomheten mot en tematikk hun har latt seg inspirere mye av de siste årene:

– Vi lever i dager hvor alt skal gå fort og ting skiftes ut med noe nytt og kastes fortere enn man rekker å si Spotify. Det er distraksjoner og nye tilbud over alt. Denne mentaliteten påvirker alle områder av samfunnet, også musikkverdenen og mediene, forteller Marte Wulff, og fortsetter:

– Det finnes få medieflater der det er mulig å ta seg god tid, gå i dybden på tematikk og gjøre seg kjent med musikken man hører. Fenger det ikke umiddelbart er det rett videre til neste. Jeg synes det er betegnende for hvordan vi fjerner oss stadig lenger fra naturen, oss selv og hverandre, og ønsker å trekke inn litt av tålmodigheten og evighetsperspektivet jeg lærer av å være i kontakt med skog og hav.

Ansikt er produsert av Sjur Miljeteig og representerer et skifte for Marte Wulff over i et mer eksperimentelt, elektronisk jazz- og ambientinspirert landskap.

Med singelen Ansikt tar hun dette engasjementet videre, og viser hvordan kunsten kan behandle klimasaken på nye måter, og gi nye perspektiver til en debatt som ofte handler om tall, politikk og vage langtidsplaner:

– Ansikt handler om forholdet mellom menneske og natur. Historisk sett har vi behandlet den som vår eiendom, noe uregjerlig som må tøyles. Samtidig gir den oss alt vi trenger, ikke bare til ren livsoppholdelse, men også trøst, ro, skjønnhet og dypere innsikter. Tanken om å behandle den respektfullt og gi noe tilbake ser ut til å bli stadig fjernere etterhvert som vi glemmer at vi selv er natur, og fullstendig avhengig av den. Naturen henvender seg til meg og Ansikt er mitt svar.

Klimanøytral Musikkvideo

Singelen akkompagneres av en klimanøytralt produsert musikkvideo, med Marte Vik Arnesen bak kamera, og to barn foran.

Musikkvideoen er spilt inn på Bygdøy i Oslo, og er enkel, mystisk og dvelende. To ansiktsløse barn, for det meste ute av fokus, utforsker en grønn skog med varsom undring. Bildene skaper assosiasjoner til tidligere tiders naturreligioner og mystisisme, men hinter om det moderne menneskets nærvær.– Filmen er en fremtidsvisjon og symboliserer en måte å leve på; å tilpasse seg for å overkomme den separasjonen fra naturen som vi historisk sett har jobbet så hardt for å overkomme den separasjonen fra naturen som vi historisk sett har jobbet så hardt for å oppnå, men som vi nå lider under, både som samfunn og som individer, forklarer Wulff.

Vi ba Marte om å sette opp sine topp 5-lister, og tema måtte bli natur:

-Album med naturtema:

Pacific - Haruomi Hosono, Shigeru Suzuki, Tatsuro Yamashita
Spirit Of Eden - Talk Talk
Klatremus og de andre dyrene i hakkebakkesogen - Torbjørn Egner
Sharing Waves - Cool maritim
Silent String - Einar Flaa.-Bøker om naturen

Ålevangeliget - Patrik Svensson
Under the sea Wind - Rachel Carson
To speak For The Trees - Diana Beresford-Krueger
Den sjette utryddelsen - Elizabeth Kolbert
Ung trost klokken fem om morgenen - Geir Gulliksen

-Naturopplevelser i Oslo by:

Langs Akerselva, hemmelig skog ovenfor Nydalsdammen.
Utsikt fra toppen av Torshovdalen
Utsikt fra Ola Narr
Gressholmen
Vår frelsers gravlund