Foto: Sverre Simonsen


De siste årene har LÜT gått gjennom store forandringer. Tre medlemmer fra originalbesetningen har gått ut. Tre nye medlemmer har kommet inn. Endringene innad i bandet har gjort at de har måttet finne nye veier i samarbeidet, noe som nå vises på den nye singelen Tydeligvis E Æ Like Vanlig Som Alle Andre. Denne låten er basert på en skisse av tidligere gitarist Hans Marius Mikkelsen som vokalist Markus Danjord har jobbet videre på.

- Gratulerer med nytt singelslipp! Hva var årsaken til at denne låten ble funnet frem igjen akkurat nå?

- Tusen hjertelig takk! Det her er en låt som Hans Marius Mikkelsen skrev en skisse på tilbake i 2017 (tror jeg). Da var den kun en 4 takter lang loop av de to første gitarene i låta + trommene. Av en eller annen grunn hadde jeg den loopen på hjernen gjennom hele 2021. Til tross for at jeg ikke hadde hørt den siden 2017. Jeg fikk tak i demoen, men det tok enda noen måneder før jeg begynte å jobbe på den. Covid-19 år to hjalp ikke veldig på motivasjonen, hvor bandlivet kun handlet om det som er kjipt med å spille i band. I 2020 flyttet jeg også fra gjengen i Tromsø til Oslo, og det gjorde ikke situasjonen veldig mye lettere. Men vi løste det med å ha langhelger hvor vi enten dro på hyttetur eller i et av de to (!) husene til Ørjan (gitar) og skrev låter, forteller Markus Danjord til Musikknyheter.

Fin formasjon

Både musikalsk og tekstlig skiller den nye låten seg ut fra tidligere LÜT-materiale. Danjord sier det er veldig kult at låten endelig slippes, men at det også er litt skummelt ettersom den har blitt så personlig.

- Denne låten er veldig annerledes enn tidligere utgivelser fra dere. Fortell litt mer om det?

- Godt observert! Det har vel ikke vært noe større tanke bak låta enn at den på en måte lagde seg selv. Og det kan godt hende at det handler om hva jeg hørte mye på i perioden, men for meg prøvde jeg bare å følge veien låten tok meg mens jeg jobbet på den. Kompet i seg selv har jo mye melodier, samtidig som det er mye rom til vokal. Så det virket veldig naturlig for meg å synge istedenfor å skrike. Er jo litt skriking på slutten da, kan jo ikke gå helt amok heller!

Tydeligvis E Æ Like Vanlig Som Alle Andre handler om å se seg selv utenfra, hvordan man behandler folk rundt seg og hvordan handlingene våre påvirker andre.

- LÜT har mistet flere bandmedlemmer de siste årene. Og dere har fått inn nye medlemmer. Hvordan har den prosessen vært?

- Prosessen har vært helt fantastisk og slitsom. De er jo heldigvis ikke døde, men bare kjørt ut på landet på en fin gård for å leve sine siste dager så vi ønsker dem alt godt. 3 inn 3 ut er en fin formasjon det og vi som er fotballgale kjenner oss veldig igjen i følelsen av nytt gress under knottene. Som det gamle arabiske ordtaket: en ny kamel i flokken vil aldri drikke så mye vann som den som gikk seg vill i ørkenen.

- Neida. Prosessen har vært helt fantastisk krevende. Spesielt under pandemi hvor jeg flytta til en ny by. Når folk slutter i bandet og nye kommer inn, er man fullstendig avhengig av å dyrke fram dynamikken i bandet på en naturlig måte, og det tar tid og skjer gjerne på turné hvor man brått sover lite og drikker mye og kan bonde over å ha en video av at kompisen din spyr i bandbussen. Nå sier jeg ikke at noen av oss holder på sånn, men du får jo et spesielt bånd når noe sånt skjer.Store nyheter på gang

Det er nå fem år siden LÜT debuterte med albumet Pandion. I fjor fulgte de opp med Mersmak, som høstet 8/10 her på Musikknyheter. De har blitt nominert til «Årets nykommer» på Spellemann og «Årets live» på P3 Gull, og har også fått skryt fra Metallicas Lars Ulrich.

Om det er nye albumplaner på gang vil ikke vokalisten røpe foreløpig.

- Heheh, det kan jeg ikke si for mye om enda. Men jeg kan si at det kommer store nyheter!

Tidligere i år skulle LÜT varmet opp for Skambankt på deres Norgesturné, noe de på forhånd beskrev som en feiring av livet, rocken og slutten på to år i hi. Men det satte pandemien dessverre også en stopper for. I sommer satser bandet imidlertid på nytt med hele åtte konserter i Tyskland, i tillegg til at de gjester Buktafestivalen i Tromsø.

- Jeg vet ikke om jeg kan si at jeg har ett sett med forventninger for hele sommeren, men litt forskjellige forventninger til de forskjellige konsertene. De i Tyskland er relativt store festivaler med publikumstall fra 25 000 og opp. Men vi er jo fortsatt størst i Norge og spesielt i Tromsø, så den konserten på Bukta tror jeg kommer til å bli helt vill. Vi spiller jo en ganske kul scene og som jeg vet at passer oss veldig mye bedre! Sist vi spilte festivalen spilte vi den minste scenen hvor hele publikumsområdet var fullt og det sto 500 i kø. Så nå skal alle få sin del av kaka.

- Men med det sagt så er jeg mest spent på hvordan den nye låta blir tatt imot live. Den stikker seg jo veldig ut i et ellers høyt energinivå gjennom store deler av livesettet. Men jeg håper jo at det kan bli et fint brekk i konserten, hvor folk faktisk kan høre ordene som kommer ut av munnen min!

Oslo Beats

- Hvilken plate hører du/dere mest på om dagen?

- Ouffff den er vanskelig. Jeg har alltid hørt mye på norsk musikk, men nå om dagen hører jeg en del på skiva Texas Moon av Khruangbin og Leon Bridges. Men helt ærlig trekker jeg mer mot Khruangbin enn Leon. Sistnevnte har ikke helt klart å komme seg under huden min enda… Ellers har jeg faktisk begynt å høre en del på Jacob Collier. Sjukt bra musikk å sovne til. Man forsvinner bare inn i universet hans! Eller, jeg gjør ihvertfall det…

- Og det er mye bra norsk musikk om dagen. Hvilke andre norske artister mener du man bør følge med på nå?

- MYE bra norsk musikk ja. Jeg har hørt en del på Bård Berg i det siste. Nærmere bestemt skiva Oslo Beats Vol 2. Utrolig mye kule låter og collabs med f.eks. Fieh og Andrea Louise Horstad. Det kuleste er at Bård selv er trommisen i bandet! Også vet jeg med 100% sikkerhet at ny musikk fra godgutta i Virkelig blir å treffe hjertet til mange, unge som gamle. Jeg har hørt noe av det de har vært i studio og gjort. Det er sjukt bra! Watch out!