Foto: Marius Pettersen


I løpet av kort tid har nykommeren Han Herman fra Sarpsborg gjort seg svært godt bemerket på den norske musikkscenen. Da debutsingelen A Garden Song ble sluppet i begynnelsen av april, skrev prosjektleder for Urørt, Jon Vu-Yen Nguyen, at det var en eksepsjonelt nydelig låt med en moden sound som kunne forbause langt utenfor våre landegrenser. I juni kom oppfølgeren Coming Out For You, som VG rullet en femmer på terningen for. Musikken har allerede blitt omtalt som «internasjonal popsound» og Herman selv blir sammenlignet med artister som Ed Sheeran og Harry Styles.

Vi fikk en prat med stjerneskuddet i forbindelse med slippet av hans nyeste låt.

- Du har jo fått utrolig flotte tilbakemeldinger på musikken din. VG kaller din siste låt "Nesten legendarisk". Hvordan har den siste tiden vært for deg og hvordan er det å få slik respons?

- Helt sjukt! Å bli tatt så godt imot er veldig motiverende, spennende og gøy. Jeg har feiret med en tur til Berlin!

Alle må stå opp for alle

21-åringen fra Østfold er nå ute med Coming Out For You, en låt som viste seg å bli mer aktuell enn han hadde tenkt på forhånd.

- Låta er en hyllest til alle som står opp mot fordommer og intoleranse. Enten det gjelder legning, etnisitet, religion eller hva som helst. Jeg tror ikke det blir fred på jorden før ALLE står opp for ALLE. Den siste masseskytingen i Oslo viser at dette er viktig å snakke om - og minne hverandre på.

- Også musikalsk er denne låta ekstra spesiell for meg. Det er den første låta jeg lagde, som jeg husker at jeg ble fornøyd med. Det er vel nesten tre år siden nå, men det var ikke før i april i år at jeg tok den opp fra sekken igjen og spilte den for flinkeste Vetle Junker i studioet hans i Bergen. Vetle skrudde på noen knapper og ga liv til den hissige synth-bassen som du kan høre i refrenget, og da var mesteparten av produksjonen løst, egentlig, sier den talentfulle artisten.

Vetle Junker er kjent for sitt samarbeid med artister som Aurora og Metteson. Med på laget har Han Herman også hatt Matias Tellez, som har jobbet med Sondre Lerche og Girl in Red.Starten på et nytt kapittel

- Når og hvordan startet din interesse for musikk?

- Den har alltid vært tilstedeværende, men har grodd sterkere gjennom årene. Musikk har alltid vært forlokkende og fanget nysgjerrigheten min tidlig. Jeg tror jeg gikk i 6. eller 7. klasse da broren min viste meg et gitarriff han lagde til punk-bandet han spilte i. Det gjorde sterkt inntrykk på meg, og jeg begynte straks å lære meg gitar. På ungdomsskolen hadde jeg også en musikklærer som har vært viktig for meg. Han stimulerte meg blant annet til å skrive egne låter. Det rådet tok jeg først etter at jeg ble ferdig med videregående, så dette er egentlig ganske nytt for meg.

I februar i år spilte han sin aller første konsert på Kvarteret i Bergen, foran flere hundre publikummere. Med seg på scenen hadde han bandet sitt bestående av Eirik Kvalbein og Emil Jensen Malum. Talentspeidere som var til stede kalte det en helt fantastisk konsert.

- Hvordan var den opplevelsen?

- En milepæl! Konserten på Kvarteret var starten på et nytt kapittel, og var en helt euforisk opplevelse. Uvirkelig å gå på scena og se alle de fjesene i publikum som kom for å høre meg og bandet spille for første gang. Kvelden overgikk virkelig alle forventninger.

Deretter fikk han muligheten til å varme opp for Metteson på USF Verftet i Bergen i april.

- Skikkelig stas! Jeg har aldri spilt for så mange mennesker før, og selv om de ikke var der på grunn av meg, så var de åpne og tok godt imot musikken min.Vilt gøy

I begynnelsen av september spiller han på Vill Vill Vest i Bergen. Samme måned venter også by:Larm.

- Det blir vilt gøy! Jeg er så glad for at jeg er en av de som har blitt tatt ut til å spille, og gleder meg allerede til forberedelsene. Det er jo også kjempespennende at det kommer bransjefolk fra hele verden.

- Hvilke planer har du fremover etter det?

- Spille flere konserter og skrive flere låter. Få mer erfaring og nye impulser. Ha det gøy med venner og familie. Gjøre ting jeg ikke har gjort før, og forhåpentligvis utvikle meg videre og eksperimentere videre med nye måter å uttrykke meg på.

- Det er mye bra norsk musikk om dagen. Hvilke andre norske artister mener du man bør følge med på?

- Hannah Storm, Goofy Geese og Ea Othilde.

- Og hvilken plate hører du mest på om dagen?

I dag har jeg hørt på Quarteto Em Cy i sola, men hører på ny musikk hver dag.