Shonen Knife. Foto: Akira Shibata


- Jeg ønsker bare at folk skal bli glad når de hører musikken vår.

Dette sier Naoko Yamano, vokalist i Shonen Knife, pop-punk-trioen fra Osaka i Japan som feirer 40-årsjubileum som band, og som denne uka legger ut på turné, med blant annet fem konserter i Norge. Første stopp er Vaktbua i Kristiansand, som for lengst er utsolgt. Shonen Knife leverer en sjarmerende kombinasjon av melodiøse og positive sanger akkompagnert av tunge Ramones-inspirerte punkriff.Musikknyheter.no tok en prat med vokalist og gitarist, Naoko Yamano, som har vært med siden starten i 1981 og som er selve grunnleggeren av Shonen Knife. For to uker siden ga bandet ut sitt nyeste album «Our Best Place.»

- Dette er vel det tjuende studioalbumet vårt. Vi har gitt ut så mange album, vi har et par minialbum, livealbum og samlealbum i tillegg. Jeg synes det nye albumet overgår de tidligere. Det har bandets tidlige stil, sammen med et helt nytt uttrykk. Jeg er veldig fornøyd med både låter og arrangement på albumet, forteller Naoko.

Da hun startet Shonen Knife i 1981 hadde hun ingen anelse om at hun skulle komme til å turnere verden rundt førti år senere. Naoko takker fansen og folk rundt henne som gjør at hun har kunnet fortsette med bandet.

Shonen Knife har hatt en rekke utskiftninger av medlemmer opp gjennom årene, og består i dag av: Naoko Yamano (vokal, gitar), Atsuko Yamano (vokal, bass) og Risa Kawano (trommer).

Denne uka drar bandet ut på turné i Europa og Storbritannia, en turné som varer frem til begynnelsen av mai. Med flere måneder på veien lurer vi på hva som er det beste, og verste med å være på turné? Og er det noe hun savner hjemmefra i denne perioden?

- Det beste er å møte fans på konsertene våre, mens det verste er all kjøringen, sier Naoko, som ikke er stor fan av å kjøre bil i mange timer om gangen.

- Og så savner jeg sengen min, sier hun.

Naoko Yamano. Foto: Tomoko OtaSupportband for Nirvana


Kurt Cobain var stor fan av Shonen Knife, og i november 1991 ble bandet invitert med på Nirvanas turné i England, som supportband.

- De var veldig snille med oss og var skikkelige gentlemen, forteller Naoko. - Kurt ønsket å spille sangen vår «Twist Barbie», så jeg lærte ham gitarakkordene til sangen i garderoben. Han var veldig dyktig, og lærte seg sangen raskt, forteller Naoko.

Etter turnéen i England kom Nirvana til Japan, og Naoko tok dem med ut på restaurant i Osaka. Hun har mange gode minner fra tiden de tilbragte sammen med bandet.

- De kom på konserten vår etter at de selv hadde hatt konsert i Osaka, forteller Naoko. - Vi spilte konserter samme dag. Deres konsert startet tidligere enn vår, og fra scenen annonserte Nirvana til publikum at de skulle på konserten til Shonen Knife etter sin egen konsert. Så en haug av Nirvana-fans fulgte dem og samlet seg utenfor stedet hvor vi skulle spille. Det var mange fans som møtte opp, og naboene klagde, husker hun.

Inspirasjon fra kaker og godteri


Det er ikke rent få av Shonen Knife’s sanger som omhandler mat og søtsaker. «I Wanna Eat Chocobars», «Ice Cream Cookie Sandwiches» og «Banana Chips» er bare noen av dem. Også det nye albumet inneholder en rekke matrelaterte sanger, og vokalist Naoko legger gjerne ut bilder av mat og kaker i sosiale medier. Vi lurer derfor på hvor glad hun er i kaker og godterier, og hvordan dette inspirerer musikken hennes?

- Jeg blir glad når jeg spiser nydelig godteri. Jeg synes det er positivt og gøy. Jeg ønsker å skrive glade, gøye og positive låter, og kaker og godteri er blant de viktigste temaene i sangene mine. Ellers finner jeg inspirasjon til tekstene i hverdagen. Når jeg skriver tekster, fyller jeg på med fantasien min, sier hun.

Det er Naoko som skriver mesteparten av musikken til Shonen Knife.

- På det nye albumet har jeg skrevet alt, bortsett fra coverlåten «Just A Smile» av bandet Pilot. Jeg har ikke noe spesielt budskap, jeg ønsker bare at folk skal bli glad når de hører musikken vår, sier Naoko.Musikalske helter


Naoko trekker frem The Beatles som den største inspirasjonen til musikken deres.

- Jeg elsker britisk og amerikansk 60- og 70-talls musikk, og liker å oppdage gamle band jeg aldri har hørt før. Jeg hører imidlertid på alle slags sjangre, blant annet Judas Priest, Pilot, Asia, Michael Jackson, Beatles, Paul McCartney, og 70-talls amerikansk soul- og funk-musikk, sier Naoko.

Hun mener japansk musikk, som J-Rock og J-Pop skiller seg endel fra europeisk musikk.

- Som regel synger japanske band på sitt eget språk, og når man lager melodi til japansk språk, blir det en veldig japansk stil på musikken, sier hun, men legger til at undergrunnsband i Japan ikke er så ulike de europeiske.

Når det gjelder fansen til Shonen Knife er de stort sett like både i Japan og Europa.

- Alle synes å sette pris på musikken vår, sier Naoko.

Inspirert av Ramones


Ramones har spilt en stor rolle for Shonen Knife, og da Naoko gikk på videregående, var hun veldig inspirert av de amerikanske punklegendene.

- Ramones var heltene mine, og jeg ønsket å covre låtene deres, sier Naoko.

På 90-tallet spilte Shonen Knife en ren Ramones tribute-konsert i Tokyo. Det skjedde kun den ene gangen, men mange folk husket det godt. Naoko fikk forespørsel om å utgi et Ramones cover-album, av sjefen for deres amerikanske plateselskap, Robby Takac, som også er bassist i Goo Goo Dolls. Resultatet ble tribute-albumet «Osaka Ramones - A tribute to The Ramones» som kom ut i 2011, Shonen Knife’s 16. utgivelse, som inneholder 13 av Ramones sine låter.Every Band Has a Shonen Knife Who Loves Them


Allerede i 1989 fikk Shonen Knife sitt eget tribute-album hvor artister som blant annet Sonic Youth og L7 covret Shonen Knife’s sanger, på albumet «Every Band Has a Shonen Knife Who Loves Them». Bill Bartell, eieren av Gasatanka Records, bandets amerikanske plateselskap, var den som tok initiativet til tribute-albumet.

- Jeg ante ikke hvordan det ville bli. Da jeg så albumet, ble jeg overrasket over at så mange kule band var med, og spilte fantastiske versjoner av Shonen Knife, sier Naoko.

Visuelt uttrykk


Shonen Knife er kjent for sine matchende sceneantrekk, og de legger stor vekt på det visuelle. Naoko forteller at alle sceneklærne er designet og lagd av Atsuko, bassisten i bandet, som var den opprinnelige trommisen. Hun er også søster til Naoko og jobbet tidligere som motedesigner.

- Sceneklærne matcher musikken vår. Jeg ønsker å underholde publikum, og sceneklærne er derfor viktige, forklarer hun.

Etter turnéen i Europa og Storbritannia, drar Shonen Knife videre på turné i Japan i juni og juli, og håper å få besøke enda flere land etter det. Naoko avslutter med følgende beskjed:

- Kom på konsertene våre, og kjøp det nye albumet vårt «Our Best Place.» «Let’s have fun!»