Foto: Sara Abraham


Da Emelie Hollow i fjor skulle begynne å skrive låter til sitt nye album, valgte hun en litt utradisjonell metode. Midtvinters tok hun med seg gitar, mikrofon og et lite keyboard og innlosjerte seg alene på en avsidesliggende hytte på fjellet, bare for å se hva som kunne komme ut av det.

Planen var å sette opp et lite innspillingsstudio i et av uthusene rundt hytta, men det ble det ikke noe av. De fleste av sangene på Solitude laget hun derfor foran peisen i løpet av en ukes tid.

- Albumet ble til i januar/februar i fjor, da jeg reiste en uke til Rondane, alene. Jeg ville se hva som skjedde i hodet mitt da jeg dro fra hverdagen og alt det kjente. Albumet fikk navnet Solitude, ettersom det ble skrevet i ensomhet i den norske fjellheimen. Senere har jeg tatt med låtene i studio, og produsert hele albumet sammen med Carl Viktor Guttormsen. Det er jo også veldig stas å få produsere egen musikk.
Inspirert av Bon Iver


Tiden alene på hytta har formet låtene på en spesiell måte, mener hun.

- Jeg tror låtene bærer preg av at jeg lot meg selv «dra» til de mørke krokene i meg, som jeg kanskje ikke besøker så ofte til vanlig. Jeg måtte bare stole på meg selv og egen dømmekraft da jeg skrev låtene, noe jeg tror har gjort dem ekstra personlige.

25-åringen forteller at hun hørte masse på Melody Gardot, Michael Kiwanuka og Norah Jones da hun skrev albumet, og ble inspirert av dem.

- Dessuten ble jeg inspirert av Bon Iver sitt første album til å reise bort på en hytte alene for å skrive!


Tilbake til røttene


Emelie kom ut med sin debut-EP Hear It Out Loud høsten 2019, og slapp deretter to album. This Stays Between Us ga hun ut i samarbeid med forfatter Alexander Kielland Krag i juni 2021, mens det første soloalbumet Half The Story kom to måneder etter. Flere av låtene fra sistnevnte album ble populære. På et tidspunkt lå fem av låtene derfra inne på landets radiospillelister samtidig.

- Jeg tror den største forskjellen på mitt debutalbum, og det nye, Solitude, er at jeg har hatt mye større kreativ kontroll nå enn tidligere. Jeg har vokst mye de siste årene, men likevel går jeg med dette albumet kanskje mer tilbake til mine røtter i musikken. To av låtene er spilt inn live, der jeg spiller gitar selv. Det er noe i det uperfekte og skjøre, som jeg ikke turte å vise på mitt debutalbum, men som får skinne på Solitude.
Strømmet over tre milliarder ganger


Emelie er vokst opp på Vinterbro i Ås. Hun var bare 12 år gammel da hun fikk gitt ut sin første egenskrevne låt etter at hun vant en låtkonkurranse på P4. I 2016 deltok hun i talentprogrammet The Stream på TV2, og i kjølvannet av det ble hun signert på Universal.

- Det har virkelig skjedd mye på de 13 årene siden jeg ga ut min første egenskrevne låt. Jeg har brukt mye tid på å finne meg selv, og skrevet mye for andre artister i mellomtiden, noe som har vært veldig gøy og lærerikt. Jeg har fått reist mye for å skrive, og møtt utrolig mange flinke og fine folk på reisen.

- Hadde jeg fortalt 12 år gamle meg at jeg fortsatt skulle drive med musikk den dag i dag, ville jeg blitt utrolig glad og stolt av at jeg turte å følge drømmen min.

Opp gjennom årene har 25-åringen skrevet låter for noen av landets største artister, som Dagny, Emma Steinbakken, Ruben, Skaar og ikke minst Alan Walker. Walkers låt LILY, som Emelie har skrevet og var gjestevokalist på, har nå strømmet over utrolige tre milliarder ganger på verdensbasis.

- Det er helt sykt å tenke på! Jeg tror jeg aldri helt vil klare å skjønne hvor stor den låten faktisk er, men det har vært så gøy å være en del av. Jeg får fortsatt daglig meldinger av folk som den låten betyr veldig mye for, noe jeg synes er veldig hyggelig.
Oversatte TIX-låt


For to år siden ble hun nominert til en Spellemannpris i kategorien Årets låtskriver for sin samlede produksjon.

- Har du noen spesielle favoritter du har lyst til å trekke frem blant alle låtene du har skrevet?

- Det er vanskelig å trekke frem bare én favoritt, da jeg ofte legger mye av meg selv i låtene jeg skriver for andre. De føles litt som barna mine, haha. Jeg synes det å være låtskriver har vært en utrolig fin opplevelse. Jeg liker aller best de dagene hvor vi bruker de første timene på å bare prate om livet og hva som skjer. På mange måter føler jeg meg litt som en «lekepsykolog» som nikker og plukker opp setninger vi senere kan bruke til låten, haha.

Hun var også med på å lage den engelske oversettelsen av låten Ut av mørket, som TIX vant Melodi Grand Prix med i 2021, og som han siden tok med seg til Eurovision-finalen i Rotterdam. Den engelske tittelen ble Fallen Angel.

- Jeg ble spurt om jeg kunne hjelpe til å oversette Ut av mørket, og gjorde jo det så godt jeg kunne. Da jeg senere hadde en session med TIX for å snakke om den engelske versjonen, skjønte jeg jo at dette skal ikke være en oversettelse, det er en helt egen låt med en helt egen betydning! Det var en veldig morsom opplevelse. Vi gjorde alt arbeidet over zoom, ettersom det var pandemi og nedstengning, men det fungerte overraskende bra!

Emelie gjorde selv en nydelig versjon av låten Fallen Angel i Christine Danckes program HAIK.
Nye prosjekter


- Vi synes alltid det er gøy å lese musikktips fra artister vi liker. Hvilke favoritter har du akkurat nå?

- Akkurat nå hører jeg mye på gammel musikk. Fleetwood Mac kan jeg høre igjen og igjen og aldri bli lei!

- Hvilke planer har du for resten av 2023/blir det noen muligheter for å se deg live i sommer?

- Resten av 2023 skal jeg jobbe med nye, spennende prosjekter og nytt materiale! Det er mye å glede seg til, det lover jeg! I sommer spiller jeg på Vervenfestivalen, Gatafestivalen og Steinkjerfestivalen. På sistnevnte tror jeg at jeg skal spille i en kirke, det blir episk!